Frankfurt'ta yüzlerce kişi Yusuf Yerkel atamasını protesto etti, "İstenmeyen kişi ilan edilsin" dedi
Soma katliamının ardından madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel'in Frankfurt'a ticari ataşe olarak atanması, Frankfurt Başkonsolosluğu önünde yüzlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi.
Fotoğraf: Evrensel
Manisa'nın Soma ilçesinde 2014 yılında yaşanan maden faciasından sonra AKP iktidarını protesto eden madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel'in Frankfurt'a ticari ataşe olarak atanmasına tepki büyüyor.
Atama kararı, Frankfurt Başkonsolosluğu önünde yüzlerce kişinin katıldığı eylemle protesto edildi. Yaklaşık 30 sivil toplum örgütünün yanı sıra yerel siyasetçilerin de katıldığı eylemde Yusuf Yerkel'in Almanya tarafından “istenmeyen kişi” ilan edilmesi çağrısı yapıldı.
Kurulan inisiyatif tarafından yapılan açıklamanın Almanca ve Türkçe okunduğu eyleme DİDF, Alevi Federasyonu, Halkevi, CHP Birlikleri ve yerel derneklerin de aralarında olduğu çok sayıda kurum katıldı. Ayrıca sendikalar ve Alman partileri de eyleme destek verdi. Eyleme basın da yoğun ilgi gösterdi.
"YERKEL'İ KENTİMİZDE VE ÜLKEMİZDE İSTEMİYORUZ"
Yusuf Yerken'in işçi ve emekçi düşmanı olduğunun belirtildiği ortak açıklamada, “İnsan onuruna saygı duylamayan bir kişinin kentimizde diplomat olarak dolaşmasını istemiyoruz. Yerkel'i kentimizde ve ülkemizde istemiyoruz” denildi.
“Yusuf Yerkel'i kentimizde istemiyoruz”, “Yusuf Yerkel Frankfurt'tan defol” sloganları atılan eyleme madenci baretleriyle katılanlar oldu. Yoldan geçen arabalar da kornalarıyla eyleme destek verdi.
Eylem sırasında konsolosluğa giriş çıkışlar durduruldu. Açıklamanın ardından bir grup, konsolosluk kapısına siyah çelenk bırakmak istedi. Polis ise izin alınmadığını gerekçe göstererek çelengin geri alınmasını istedi.
"İŞÇİ DÜŞMANININ DİPLOMAT OLARAK ATANMASI UTANÇ VERİCİ"
Alman Sendikalar Birliği (DGB) adına yapılan konuşmada, işçi düşmanı bir şahsın Almanya'ya diplomat olarak atanmasının utanç verici olduğunu vurgulandı.
Türkiye'de işçilere, sendikalara, muhaliflere karşı pek çok saldırının olduğunun farkında olduklarını söyleyen DGB temsilcisi, hak arayanlarla dayanışma içinde olduklarını belirtti.
Eyleme ortak çıklamaya imza atan Türkiye kökenli politikacılar da katıldı.
NE OLMUŞTU?
Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, Soma'ya gittikleri sırada protesto eylemi yapan bir madenciyi yerde yatarken tekmelemişti. Yerkel daha sonra "ayağının incindiği" gerekçesiyle 7 gün iş göremez raporu almıştı. Yerkel'in tekmelerine maruz kalan madenci Erdal Kocabıyık'a mala zarar vermekten ceza verilmişti. (Frankfurt/EVRENSEL)