İzmir'de sendika ve meslek odaları: Tarikat ve cemaat yurtları kapatılsın
İzmir'de sendika ve meslek odaları, “Tarikat ve cemaat yurtları kapatılsın” talebiyle ortak basın açıklaması yaptı.
Fotoğraf: Berkay Sağol
DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu, iktidarın eğitim anlayışını eleştirerek, geçtiğimiz günlerde Enes Kara'nın intiharı üzerine yeniden gündeme gelen tarikat ve cemaat yurtlarının kapatılmasını talep etti.
Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şubede yapılan basın toplantısını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu. Beyazdam, "Kamusal ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaşan iktidarın, gerici toplum inşa etme politikaların sonucunda cemaatlerin ve tarikatların eğitim üzerindeki ağırlığı giderek artmıştır. Geçilmeyen köprülere, uçulmayan hava alanlarına milyarlar harcayan iktidar, eğitime, öğrencilerin barınma burs gibi gereksinimlerine yeterli yatırımı yapmamış, çaresiz vatandaşlar için tarikat ve cemaatler zorunlu adres durumuna sokulmuştur" dedi.
“KAMUSAL EĞİTİM ANLAYIŞINDAN UZAK İKTİDARIN GERİCİ POLİTİKALARI...”
Geçtiğimiz günlerde Enes Kara'nın intihar haberiyle yeniden gündeme gelen tarikat ve cemaat yurtlarında yaşananları hatırlatan Beyazadam, "Enes Kara’nın üzüntüsünü derinden yaşıyoruz. Ne acı ki Enes ilk değildi. Aladağ’ da, Karaman’da, Kaimder’de, Alimder’de ve daha birçok yurtta yaşanan acı olaylar toplum hafızasında yerini korurken, Enes Kara’nın haberi hepimizin yüreğini burktu. Kamusal ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaşan iktidarın gerici toplum inşa etme politikaları sonucunda gençler, bu yurtlarda intihar ediyor, tacize uğruyor ve öldürülüyor" diye konuştu.
“SUSMAYACAĞIZ”
Türgev, Tügva, Ensar, Semerkand, ve İlim Yayma Cemiyetleri gibi vakıflara ait beş yüzün üzerinde yurt bulunurken, izinsiz ve kaçak yurt sayılarının on binlerle anılmakta olduğunu belirten Beyazadam, "Bu ölüm ve istismarları kanıksamayacağız, susmayacağız. Kamusal, laik, demokratik, eşit, bilimsel, anadilinde yürütülen ve cins ayrımcı olmayan bir eğitimin inşa edilmesi için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
“EĞİTIM BİLİMSEL VE LAİK OLMALIDIR”
Beyazadam son olarak şu talepleri sıraladı:
- Devlet gerekli önlemleri alarak bütün yoksul halk çocuklarının barınma ihtiyacını gidermelidir.
- Okul öncesinden yüksek öğretime kadar her aşamada eğitim ücretsiz, nitelikli ve laik bir kamusal hizmet olarak sunulmalıdır.
- Öğrencilerin eğitim, öğretim ve barınma ihtiyaçları kamusal kaynaklar tarafından karşılanmalıdır.
- Cemaat ve tarikatların eğitimin herhangi bir aşamasına, herhangi bir biçimde dahil olması engellenmelidir.
- Mevcut cemaat, tarikat ve vakıf yurtları derhal kamulaştırılmalıdır.
- Okullardaki dinselleştirme politikalarına son verilmeli, müfredattaki tüm dinci-gerici unsurlar kaldırılarak, eğitim-öğretim bilimsel ve laik temelde şekillendirilmelidir.
(İzmir/EVRENSEL)