15 Ocak 2022 08:47

KOÜ İletişim Fakültesi öğrencileri ocak ayında yaşamını yitiren gazetecileri andı

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğencileri, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat'ın katılımıyla düzenledikleri çevrimiçi etkinlikte ocak ayında katledilen gazetecileri andı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, düzenledikleri çevrimiçi etkinlikle ocak ayında katledilen gazeteciler Metin Göktepe, Uğur Mumcu ve Hrant Dink'i andı. Öğrencilerin düzenlediği anma etkinliğine Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat konuk oldu.

Düzenlenen etkinlikte geçmişten günümüze Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin karşılaştığı zorluklar konuşuldu. Fatih Polat, 3 gazeteciyle ilgili kişisel anılarını şu sözlerle ifade etti: "Metin benim arkadaşımdı, Metin gerçeğin peşinden sonuna kadar koşan biriydi, genç ve dinamik bir gazeteciydi. Uğur Mumcu ise meslek büyüğümüzdü, derslerimize de girerdi. Araştırmacı gazetecilik konusunda bir duayendi. Hrant Dink ile barış hakları savunuculuğu yaptığımız dönemlerde temas halindeydik, Hrant'la katledilmeden 1 hafta önce görüşmüştük. Hrant'ı son görüşüm ise Agos Gazetesinin önünde duran ve hafızalara kazınan kaldırımda duran cansız bedeniydi."

Metin Göktepe ile birlikte Gerçek ve Evrensel'de birlikte çalıştıklarını söyleyen Polat, "Metin, 1992 yılında Gerçek Gazetesinde başlamıştı mesleğe, 1993 yılında o İstanbul'da, ben Ankara'daydım. Metin aynı zamanda demokratik ve özerk üniversite mücadelesinin içerisinden gelen bir arkadaşımızdı. Bugün halkın haber alma özgürlüğü adına ölümü göze alan bir gazetecilik anlayışını, yani Metin Göktepe gazeteciliğini bizlere bırakmıştır. Bu noktada Metin'in gazetecilik anlayışı birçok genç gazetecinin de yolunu aydınlatıyor, insanlar çocuklarına Metin'in adını veriyorlar, böyle bir nesnel gerçeklik söz konusu" dedi.

Kocaeli Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden birinin muhalif medyaya baskı durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna ise Polat, "İktidarı eleştiren kim varsa ona karşı nefret söylemi uygulanıyor. Burada halkın haber alma hakkını tıpkı Metin gibi savunan gazetecilerin nasibine de baskı ve zorluk düşüyor. Bu baskılar medyayı alternatif bir medya ve basın alanı oluşturmaya itiyor aynı zamanda. Youtube ve sosyal medyadan iktidar baskısı nedeniyle gazeteciliğe devam eden bir çok arkadaşımız var" dedi.

İletişim Fakülte'sinden gazetecilik okuyan bir öğrenci 13 sene sonra basında ilk defa bir grev yaşandığını, bunu nasıl okumak gerektiğini sordu. Polat, "BBC grevinin kazanacağını düşünüyorum" diyerek başladığı sözlerine "İnsanların sefalet  ücretine mahkum edildiği bir süreçteyiz, bunu habercilerde aynı şekilde yaşıyor, insanca yaşam koşulları için mücadele ediyor ve ancak mücadele ederek kazanabilirler" dedi.

Son olarak genç gazetecilere mesleği sevmelerini ve üretmeye kendilerini alıştırmayı hedeflemeleri gerektiğini söyleyen Polat, "Genç gazeteciler haber yapsınlar bizlere göndersinler, mesleklerini sevsinler. Türkiye'de güçlü ve köklü bir gazetecilik anlayışı var, genç arkadaşlar burayı ilerletmeli ve geliştirmelidir. Burada Marx'ın 11.tezi de gazetecilik ile ilgilidir. Dünyayı değiştirmede gazetecilere de sorumluluk düşüyor. Bu bilince sahip olup mesleğimizi buradan ele almalıyız'' dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

THY'de İç hat uçuşlarında PCR test zorunluluğu kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Heyet raporu için randevu alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa