16 Ocak 2022 23:55

En yakın hastane randevusu 14 gün sonraya

CHP'li milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hastanelerden randevu alamadığını, en yakın randevunun iki hafta sonraya ve çok uzaktaki hastanelere verildiğini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hastanelerden randevu alamadığını, en yakın randevunun iki hafta sonraya ve çok uzaktaki hastanelere verildiğini belirtti. 

Sağlıkta dönüşüm sistemi ile sağlığı özelleştirme çabalarının her geçen gün sistemi iflasa doğru sürüklediğine dikkat çeken İlgezdi, “Sağlık sistemini büyüteceği, kuyrukları kaldıracağı iddiası ile başlanılan sağlıkta dönüşüm sistemi, randevu hizmetlerine ulaşamama sistemi olmuş durumda. İki haftadır, hastane randevu sisteminden birçok branşa randevu almaya çalışıyorum ama ya randevu yok, ya da 14 gün sonraya 140 km uzaktaki yerlerde randevu var” dedi.

"GECİKEN TEDAVİ, İNSAN HAKLARI SORUNU"

Vatandaşların doktor randevusu alamadığını yaptığı araştırma ile ortaya koyan İlgezdi,  geciken tedavilerin bir insan hakları sorunu olduğunu belirtti. Geçen haftadan bugüne her gün İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüm branşlardan kendi adına merkezi hekim randevu sisteminden (MHRS) randevu almaya çalıştığını söyleyen İlgezdi, “Göz, kulak burun boğaz randevusu bulmanın imkanı yok. Dahiliye, psikiyatri randevuları için 14 gün bekleyip yüzlerce kilometre gitmeniz lazım. Böyle sağlık sistemi olmaz” diye konuştu.

14 GÜN SONRAYA, 142 KM UZAKLIKTA HASTANE RANDEVUSU

17- 28 Ocak haftası randevularının açık olduğu 15 Ocak 2021 Cumartesi günü İstanbul’da 2 hafta boyunca göz doktoruna ulaşmanın mümkün olmadığına dikkat çeken İlgezdi, “Aynı durum geçen hafta da vardı. 9 Ocak’ta da 39 ilçede göz randevusu bulamamıştım. 39 İlçedeki hiçbir hastanede ve poliklinikte haftalardır randevu yok. Sağlık Bakanlığı İstanbul’da gözünüze iyi bakın diyor” dedi. “Sağlığa ulaşım bir insan hakları meselesidir. Şu an ülkemizde insanlarımız sağlığa ulaşamıyor” diyen İlgezdi, geçen hafta İstanbul’da 14 gün sonraya sadece Şile’de kulak burun boğaz randevusu bulmuşken, 15 Ocak’ta önümüzdeki iki hafta için kulak burun boğaz randevusu alamadığını aktardı. Silivri’deki bir yurttaşın hastalığı ile 14 gün bekleyip, 142 km gitmek zorunda kalacağını belirten İlgezdi, sağlıkta dönüşüm sistemi ile sağlığı özelleştirme çabalarının, her geçen gün sistemi iflasa doğru sürüklediğini, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının üzerindeki baskılar ve şiddet riskinin arttığını, hakların verilmediğini belirterek bunun istifalara neden olduğunu kaydetti.

"İNSANLAR TEDAVİDEN MAHRUM BIRAKILIYOR"

“Hastanelerdeki kuyrukları bitirdiklerini iddia edenler randevu vermedikleri için insanları tedaviden mahrum bırakıyorlar. Randevu alamayan insanlar buradan Fizan’a kuyruk olur” diyen İlgezdi şu örnekleri verdi: “İstanbul’da psikiyatri için 14 gün sonraya sadece Seyrantepe Hamidiye Etfal ek hizmet binasında yer bulabiliyorsunuz. Tuzla’daysanız 50 km ve 2 saatlik bir yolu göze almanız lazım. Geçen hafta ise Anadolu yakasındaysanız 14 gün sonra sadece Göztepe’de, Avrupa yakasındaysanız 10 gün sonra sadece 3 ilçede randevu bulabiliyordunuz. 

Ankara’da 15 Ocak’ta 17- 28 Ocak haftası randevularında merkezde hiç kardiyoloji randevusu bulamıyorsunuz. Kardiyoloğa gitmek zorunda olan yurttaş 14 gün sonra Çubuk, Polatlı, Kızılcahamam, Nallıhan, Beypazarı’ya gitmek zorunda. Merkezde randevu yok. Geçen hafta 14 gün sonra merkezde göz, KBB, psikiyatri ve dahiliye randevusu bulunabiliyorken, bu hafta 4 branşın da randevuları gelecek 15 gün için tamamen dolu. 

İzmir’de durum Ankara’dan farksız. Geçen hafta psikiyatri, kulak burun boğaz, dahiliye, diş ve göz hastalıklarına anca 2 hafta sonraya randevu alabiliyorken, bu hafta 5 branşın da randevuları gelecek 15 gün için tamamen dolu.”

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt KYK Kız Öğrenci Yurdunda öğrencilere küflü, kurtlu, içinden saç çıkan yemekler veriliyor

SONRAKİ HABER

Taliban barbarları kahkahalarla müzik aletlerini yaktı, müzisyen gözyaşlarını tutamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa