16 Ocak 2022 15:50

AKP'li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu hakkında suç duyurusu

AKP’li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu hakkında makamını kullanarak milyonlarca liralık haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP’li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, kendisine ait imara açtığı arsadan belediyeye vermesi gereken düzenleme ortaklık payını (DOP) kendisine ait başka bir arsadan vererek milyonlarca liralık haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla gündeme geldi.

Yerel ve ulusal basınında özel yer bulan olaya dair CHP İl Başkanlığı, Tahmazoğlu’na sorular yöneltti.

Tahmazoğlu’nun, belediye başkanlığı görevini kullanarak milyonlarca liralık kazanç elde etmesini gazetesi Hakimiyet’ten duyuran Bülent Öner, Tahmazoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Konuyu ve süreci Bülent Öner’in avukatı İnan Öztürk ile konuştuk.

Öztürk, Tahmazoğlu’nun imara açtığı şahsi araziden yer vermeyip, daha değersiz bir araziden yer vererek hukuka aykırı davrandığını ve makamını kullanarak haksız kazanç elde ettiğini söyledi.

"İMAR KANUNU’NA GÖRE YÜZDE 40 BELEDİYEYE GEÇER"

Belediyelerin imar uygulamalarını hatırlatarak söze başlayan Avukat İnan Öztürk, imara açılan arazinin imar planına göre yüzde 35 ile yüzde 50 arasında bir bölümünü belediyenin aldığını aktardı.

Bunu İmar Kanunu’nun gerektirdiğini belirten Öztürk, “Bölgede 1000 metre yer varsa bunun 400 metresi belediyenindir. Çünkü imara geçişte belediye oraya yol yapmak, yeşil alan yapmak, altyapı, okul yapmak durumunda. Bu gerekçeyle imar kanunu der ki; imara girmiş yerin yüzde 40’ı belediyenindir” dedi.

"YAPILAN YASAL DEĞİL"

Tahmazoğlu’nun imara giren ve bölgeden 3 kilometre ileride bir bölgeyi DOP kapsamında belediyeye verdiğini aktaran Öztürk, bunun yasal olmadığını vurguladı.

DOP’a geçen payın bulunduğu arazinin, söz konusu araziden daha düşük değerde olduğunu dile getiren Öztürk, “İmar bölgesi Yamaçtepe. Başka yer 3 kilometre ötede Cebeler Bölgesi. Yamaçtepe’de metrekare 10 liraysa orada 5 lira. Oradan alıp da başka yerden yer vermesi, bağış yapması bu işin boyutunu yasallaştırmaz” ifadelerini kullandı.

Bu yöntemle Belediye Başkanı Tahmazoğlu’nun daha fazla daire yaparak kâr ettiğini söyleyen Öztürk, “Sen burada belediyeye vermen gereken kısmı vermemişsin. Orada zaten yapı projesi senin elinin altında, yüksek kat çıkarmışsın, alt ticari dükkan, üst konut şeklinde. Belediyenin alması gereken yeri vermemek, en az bir buçuk blok fazla bina yapmak anlamına gelir. Belediyenin alması gereken yer 1200 metrekare, biliyoruz. Bu 1200 metrekareden iki blok çıkar. İkiye bölüp 300’er metrekaresini ortak kullanım alanı olarak çıkardığında 300’er metrekarelik evler söz konusu. 4 artı 1'e tekabül eder bunlar. 12 kat ve 2 blok sağlanan fayda” şeklinde konuştu.

"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDI, SORUŞTURMA İSTENECEK"

Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun görevini kötüye kullandığını ve hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden İnan Öztürk, “Yer kimin? Şahinbey Belediye Başkanı'nın. Gitmesi gereken kısım nereye gidecek? Belediyeye gidecek. Kendi makamını kullanarak kendi arsasında bu kesintiyi yapmıyor. Dolayısıyla bulunduğu makamın görevini kötüye kullanarak kendisine fayda sağlamış oluyor. Yani işin temeli bu. Şu an İçişleri Bakanlığından soruşturma istenecek Belediye Başkanı için. Neticesini takip edeceğiz” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran sınırında donarak ölen 2 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenleri, Denizli'de konferansta buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa