18 Ocak 2022 23:55

İktidar İstanbullulardan intikam almaya çalışıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin birçok adımı engellenirken son dönemde baskı daha da arttı. İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “İstanbul halkından intikam almaya çalışıyorlar” dedi.

Ekrem İmamoğlu | Fotoğraf: İBB

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesini (İBB) 25 yıl sonra kaybeden AKP, İBB’yi adeta kıskaç altında aldı. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerini hatırlatarak, “Unutmamışlar. O yüzden intikamcı bir ruh hali içerisinde İstanbul halkından ve İBB’den intikam almaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.  

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart 2019 seçimleri sonrasında AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybetse de İBB Meclis çoğunluğu ve merkezi yönetimin AKP’nin elinde olmasına dikkat çekmek için “Bunlar topal ördek” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan’ın “topal ördek” benzetmesi ise aradan geçen 3 buçuk yılda adeta hayata geçti. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ile, İBB’ye yönelik engellemeleri konuştuk. Balyalı, “31 Mart ve 23 Haziran’ı daha unutamamışlar. O yüzden intikamcı bir ruh hali içerisinde İstanbul halkından ve İBB’den intikam almaya çalışıyorlar. 300 otobüs için kredi alımı engellendi. Metro yapımına ilişkin finansmanlar engellendi. Sürekli olarak bir engelleme var” ifadelerini kullandı. Geçen yıl İçişleri Bakanı Soylu, İBB’nin İmamoğlu döneminde işe alınan 557 kişinin “Terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı” olduklarını iddia ederek Twitter hesabından duyurduğu ve İBB’de “özel bir teftiş” başlatıldığı soruşturmaya dair Balyalı, yeni bir gelişme olmadığını, müfettişlerin incelemesi devam ettiği bilgisini verdi. Balyalı, “Bunlar da siyasi soruşturmalar. Zaten Sayıştay belediyenin bütün ihalelerini inceliyor. Bunlar her sene tekrar yapılıyor. Bunun üstüne tekrar müfettişler gelip incelesinler. Bizim müfettişlerden bir çekincemiz yok. Her türlü belgeyi isteyip incelediler. Sorun yok” diye konuştu.

fsTarık Balyalı İBB Meclisinde çizelgeler gösteriyor

MÜFETTİŞLER İMAMOĞLU’YLA BİRLİKTE TEFTİŞE GELDİ

İBB, İmamoğlu’nun kazanmasıyla birlikte sürekli müfettiş incelemesine maruz kalırken, Balyalı, AKP yönetimlerinde olduğu dönemlerde benzer incelemelerin yapılmadığını da ifade ederek, “Hâlâ 23 Haziran AKP için demek kapanmamış” dedi. Engellemelere rağmen hizmet yapmaya devam ettiklerini belirten Balyalı, “Bunların hepsi gelir geçer işler. Önemli olan İstanbul’a ve İstanbul halkına hizmettir” dedi.  

METROBÜS VE METRO ÇALIŞMASINA ENGEL

Ekrem İmamoğlu’nun görev gelmesinin üzerinden üç buçuk yıla yakın bir süre geçti. İmamoğlu, göreve geldiğinden beri çalışmaları iktidarın engelliyle karşı karşıya. Belediye Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakının partileri AKP ve MHP oyları ile bazı önergeler reddediliyor. İBB yeni yılı da yeni engellerle karşıladı. İBB’nin 300 metrobüs alımını Cumhurbaşkanlığı, 2022 yatırım planına almadı. İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü Metrosu da Ulaştırma Bakanlığının onayına takıldığı için yatırım programına giremedi.

HALKIN EKMEĞİYLE OYNADILAR!

İBB yönetiminin mevcut Halk Ekmek büfelerinin oluşan talebi karşılamadığı gerekçesiyle “Şehit, gazi ve engelli ailelerinin işletmesi kaydıyla” yenilerini açma önerisi Belediye Meclisinde AKP ve MHP tarafından reddedildi. İBB çözüm olarak mobil Halk Ekmek büfesi kurma kararı aldı. Tarım ve Orman Bakanlığının 21 Ocak 2021’de yayımladığı bir genelgede pazarlar dışında seyyar ekmek satışının yasaklandığı duyuruldu. Genelge ile birlikte pazarlar dışında seyyar araçlar ile manav, kasap ve sokaklarda ambalajsız veya ambalajlı ekmek, diğer ekmek çeşitleri ve pide satışı yapılamayacağı belirtiliyordu. Tepkilerin ardından bakanlık yaptığı açıklama ile İBB’nin mobil ekmek büfelerinin ekmek satışı yapmasını yasaklamadığını, bakanlığı “karalamaya” yönelik açıklamalar olduğunu savundu. Bakanlığın açıklaması üzerine İmamoğlu yaptığı açıklamada, “Tarım Bakanlığının bu süreci ifade etmediğini açıklaması, sorunu şimdilik çözmüştür. Ama ekmek davası, yoksullukla mücadele konusunda hiçbir engel tanımayacağımızı da tüm İstanbul halkına duyuralım” ifadelerini kullandı.

ÖNERİLERE RET OYU

İBB’nin Belediye Meclisine sunulan cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi de 150 mahalleye 150 kreş projesi kapsamında Tuzla’da İBB mülkiyetindeki 1100 metrekarelik araziye kreş yapma talebi de, İstanbul’u depreme hazırlayacak olan ‘çatı’ düzenlemesi de (Kentsel dönüşümü hızlandırmak adına çatıların kat olarak kabul edilmesi), CHP grubunun “Uyuşturucu ile mücadele komisyonu” ve “Toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu” kurulması önerileri de Belediye Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakında yer alan AKP ve MHP’li üyeler tarafından reddedildi.

UKOME’NİN YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ

25 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönettiği dönemdeki UKOME’nin üye yapısındaki 11’e 11 olan denge, AKP seçimleri kaybettikten sonra hemen 5 kişilik bakanlık ve kamu kurumu temsilcisi atanarak 16’ya 11’e getirildi. İBB’nin 6 bin yeni taksi projesi teklifi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Bakanlık ve Valilik temsilcilerinin her toplantıda ret oyu vermesi nedeniyle bir türlü kabul edilmedi. İBB’nin yeni taksi plakası teklifi 12 kez reddedildi.

HESAPLAR BLOKE EDİLDİ

İBB’nin salgın önlemleri kapsamında yardıma muhtaç yurttaşlara destek için başlattığı bağış kampanyası için açılan hesaplar da bloke edildi. Sayıştay, İBB’nin 0-4 yaş arası çocukların annelerine verdiği ve yaklaşık 100 bin annenin yararlandığı ücretsiz ulaşım kartlarını mevzuata aykırı buldu. İçişleri Bakanlığı “il tanıtım günleri” düzenleme yetkisini belediyelerden alarak valiliklere verdi. Gezi Parkı’nın mülkiyeti de İBB’den alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına devredildi. İBB’nin iştirak şirketlerinden Hamidiye Su AŞ’ye de İmamoğlu seçimi kazandıktan sonra ambargo uygulandı, su alımı kesildi.

ÖNCEKİ HABER

"Bunları Sezen Aksu’ya reva görmek için çıldırmış olmak gerekiyor"

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Erdoğan, İBB Başkanı İmamoğlu'nu kıskanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa