18 Ocak 2022 22:56

"Herkes kendi ana dilinde eğitim hakkını istesin"

Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan veliler, çocuklarının ana dillerinde eğitim görmelerinin en doğal hakkı olduğunu belirterek, herkesin kendi ana dilinde eğitim hakkını istemesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde okutulacak seçmeli derslerin tercih sürecinin başladığı 3 Ocak'tan bugüne Kürtçe için çeşitli kampanyalar yapılıyor. Sosyal medyadan Kürtçenin seçilmesi istenirken, okul önlerinde bildiriler dağıtılarak, aileler bilgilendiriliyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022’ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Diyarbakır’da okul önlerinde Evrensel’e konuşan veliler, çocuklarının kendi ana dillerinde eğitim görmelerinin en doğal hakkı olduğunu belirterek, herkesin kendi ana dilinde eğitim hakkını istemesi gerektiğini söyledi.

"AİLELER DUYARLI OLMALI"

İki tane oğlu ortaokula giden Hamit Turgutlu, “Ben çocuklarımın kendi ana dilleri konusunda sıkıntı yaşamadan bilip konuşmalarını istiyorum. Doğru dürüst eğitim veren hiçbir kurum, dernek yok. Birkaç yıl önce hiç yoksa belediye bu dil konusunda çalışma falan yapıyordu, bugün o bile yok. Şimdi okullarda Kürtçe dili seçmeli ders olarak veriliyor, bizim buna sahip çıkıp talepleri geniş tutmamız gerekiyor. Ortaokulda çocuğu okuyan bütün ailelerin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum ve Kürtçe seçmeli dersi seçmelerini canıgönülden istiyorum. Talep çok olunca bu Kürtçe dersi daha da yaygınlaşır ve çocuklarım kendi ana dilinden uzak kalmaz. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Her yerde kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Bugün seçmeli ders olarak verilen Kürtçe yarın bizim sayemizde okullarda temel ders olarak verilebilir” dedi.

"ANA DİLLERİYLE EĞİTİM EN DOĞAL HAK"

5’inci sınıfta giden oğlunun Kürtçeye uzak kalmasını istemediğini ifade eden Mehmet Morkuzu, “Benim çocuğumun da Kürtçe öğrenmesini istiyorum. Avrupa ülkelerine baktığınızda kim hangi dilde eğitim almak isterse, onlara özel sınıflar açıyorlar. Biz kendi toprağımızda yüzyıllardır konuştuğumuz dilimizden birçok engelden kaynaklı olarak yoksun kalıyoruz. Buradaki çocukların kendi diliyle eğitim görmesi en doğal hakkıdır. Kürtçe için seçmeli dersi yeterli görmüyorum ama bugün bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bütün duyarlı veliler bu hakkı iyi kullanıp çocuklarının kendi dilinden uzak kalmasına engel olmalıdır” dedi.

"DERSİ SEÇTİK AMA ÖĞRETMEN YOK"

Okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmesinin yeterli olmadığını söyleyen Doğan Ergin, “Ben hiçbir çocuğumun eğitimden uzak kalmasını istemem ama eğitim alırlarken de kendi ana dillerinden de uzak kalmasınlar. Bugün okullarda kendi ana dilimiz seçmeli ders olarak veriliyor, gittik, seçtik ama öğrendiğimiz kadarıyla öğretmen atamamışlar, okulda Kürtçe öğretmeni yok. Kürtçe dersi seçtik ama verirler mi onu bilmiyorum” dedi. 

"SEÇMEKTEN KORKTUM"

Seçmeli Kürtçe dersinin oğluna yıllar sonra sıkıntı yaratacağını düşündüğü için seçmediğini ifade eden Celal Fidan, “Şahsen ben korkuyorum. Yarın öbür gün oğlum için sorun olur diye seçmedim. Bu ülkede her şeyi gördük, benim oğlum okulu falan bitirdikten sonra memur olmak isterse Kürtçe seçmeli ders seçti diye her şeyi yapabilirler. Ben de bundan dolayı seçmedim. Kendimi düşünseydim, seçerdim ama oğlumu düşünüyorum. Düşünün bizi kendi dilimizi seçmemizden korkuttular. Evet devlet bunu size sağlıyor ama yarın işlerine gelmedi mi, bu sağladıkları olanak çocuklarımız için büyük bir sorun olur. Böyle düşündüğüm için ben de seçmeli din dersini seçtim” dedi.

CELALİ: KÜRTÇENİN SEÇMELİ DERS OLARAK VERİLMESİ YETERLİ DEĞİL

Yurttaşların ortaokulda Kürtçe seçmeli dersi seçmeleri konusunda bölge illerinde çeşitli kampanyalar yürüttüklerini söyleyen Kürt Dil Hareketi (HezKurd) Sözcüsü Barıj Celali, seçmeli Kürtçe dersi hakkı 9 yıldır var fakat sahaya inince birçok velimizin bu derslerden haberdar olmadığını gördük. Biz de bu eksikliği kapatmak için bilgilendirme broşürleri dağıttık. Biz Kürtlerin böyle bir hakları olduğunu bilmelerini istiyoruz. Bundan dolayı çalışma yürütüyoruz” dedi.

Seçmeli Kürtçe dersinin seçilmesi için çağrıda bulunan Celali, “Ana dil hakkı evrensel, insani ve temel bir haktır. Kendi ana dillerine sahip çıksınlar. Bu kendilerinin yasal hakkı hiç çekinmesinler. Bizler kesinlikle Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmesini yeterli bulmuyoruz. Kürtçenin Türkçe gibi yasal güvence altına alınıp eğitim dili olması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda da Kürt halkının duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

“Polis, suç ve ceza yasa tasarısı” Lordlar Kamarası’nda reddedildi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da kar yağışı aralıklarla etkili oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa