19 Ocak 2022 07:31

DİTAV: 2022 yılı Zerzevan Kalesi'nin yılı olsun

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Zerzevan Kalesi’nin duyarlılık ve sahiplenme konusunda ciddi ihtiyacın olduğu ifade edilerek 2022 yılının “Zerzevan yılı” olmasını talep etti.

Zerzevan Kalesinin kuzey kısmında yer alan kilise kalıntıları | Fotoğraf: Chansey/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), Zerzevan Kalesi ve yerleşim alanının uluslararası bilinirliği artırılması ve dünya mirası özelliğinin daha çok yansıtılması için 2022 yılının “Zerzevan yılı” ilan edilmesi yönünde yazılı açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, Zerzevan Kalesi’nin duyarlılık ve sahiplenme konusunda ciddi ihtiyacın olduğu ifade edilerek 2022 yılının “Zerzevan yılı” olması talep edildi.

ZERZEVAN BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Diyarbakır’a 45 kilometre uzaklıkta, Çınar ilçesine bağlı, Zerzevan Kalesi ve Yerleşkesinin gün yüzüne çıkarılması için yedi yılı aşkın bir süredir kazıların devam etiği belirtilen açıklamada, “Zerzevan Kalesi, Romanın sınır lejyon karakolu olmasının yanı sıra pagan Romanın  muktedir asker ve bürokratlarının derin inancı Mitraizm’e ait en doğudaki yeraltı Mithras Tapınağını da içinde bulunduruyor. Bu kadim mekan; Perslilerin Kral Yolu, Asurların Ticaret Yolu olarak isimlendirdikleri 3 bin yıldan fazla aktif olarak kullanılmış, günümüzde Diyarbakır-Mardin şosesinde bulunan çok değerli bir yaşam alanı. Bu sebeple  Romalılar dışında, milattan önce 880’li yıllara dayanan Asur izlerinin de kazılarda ortaya çıktığı bir yerleşke konumunda” denildi.

İKİ YILDIR BİNLERCE İNSAN BURAYI ZİYARET ETTİ

Son iki yıldır, kovid 19 salgınına rağmen, Zerzevan Kalesi ve içinde bulunan Mithras Tapınağı’nı görmek için dünyanın farklı coğrafyalarından binlerce insan burayı ziyaret ettiği belirtilen açıklamada, “Zerzevan’ın hak ettiği ilgiyi görebilmesi için yoğun bir tanıtıma ihtiyacı var. İşte tam da bu sebeple DİTAV Diyarbakır şubesi 2022 yılını Zerzevan Yılı olarak dünyaya ilan ediyor. 2020’de Zerzevan Kalesi ve Mithras tapınağı UNESCO’nun Tarihi ve Kültürel Miras Geçici Listesine dahil edildi. Kalıcı listeye gireceğine inanıyoruz. Bu sebeple sorumluluk sahibi etkili şahsiyetlerden oluşan güçlü temsiliyetleri ve kurumları Zerzevan’a davet ediyoruz” denildi.

SAHİPLENMEYE İHTİYACI VAR

Zerzevan Kalesi için duyarlılığa ve sahiplenilmeye ciddi ihtiyacın olduğu ifade edilen açıklamada, “ DİTAV, olarak Zerzevan Kalesini ve barındırdığı değerleri dünyaya tanıtmak istiyoruz. Şehirler sadece yeme-içme kültürü ya da sanayi-ticaret sunumuyla ‘ben varım, buradayım’ demez, dememeli. Tarih, geçmişten bu yana ardında ne bırakmış, belki de anlaşılmaya değer olan tamda budur. Bu sebeple bir kez daha deklare ediyoruz, 2022 Zerzevan yılı olsun” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da D-100 ve TEM'in Ankara yönü ulaşıma kapandı

SONRAKİ HABER

Antep'te gece vardiyasından çıkan işçilere servis verilmedi, karda yürümek zorunda kalan işçiler isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa