Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: Hızlı test kullanımı Bakanlığa da önerildi
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "PCR dışında testlerin çeşitlendirilmesi şart. Şu anda Türkiye'nin güvenilir hızlı testlere ihtiyacı var" dedi.
Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz | Fotoğraf: DHA
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omikron varyantının çok hızlı bulaşmasının test sistemlerinde tıkanıklığa yol açacağının öngörüldüğünü ve bunun Bilim Kurulu'nda gündeme getirildiğini söyledi.
DHA'ya konuşan Prof. Dr. Yavuz, "PCR dışında testlerin çeşitlendirilmesi şart. Sağlık Bakanlığı'nın buna yönelik bir planı olacaktır diye düşünüyorum" dedi.
Prof. Dr. Yavuz, şunları dile getirdi:
"Test sayınızı, test çeşitliliğinizi arttırın, Omikron'daki öngörüler bu yöndeydi. Bunu yaparsanız daha az zararlı çıkarsınız diyor öngörüler. Hızlı testler kullanıma girer girmez, Bilim Kurulunun da gündemine geldi ve tartışıldı bu konu; Sağlık Bakanlığına da önerildi hızlı test kullanımı. Hatta geçtiğimiz hafta çarşamba günü de dahil olmak üzere. Buraya daha hazırlıklı girilseydi, test çeşitliliği, testi yapan bölümlerde çalışan insan sayısının yeniden düzenlenmesi vb., Omikron pikine böyle girmiş olmamız gerekirdi. Öyle giremediğimiz için PCR için hastanelerde korkunç kuyruklar oldu, test sayıları aşırı yükseldi. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı burada başka bir yönteme giderek, test yapılacak grupları azaltmaya gitmek zorunda kaldı. Şu anda Türkiye'nin güvenilir hızlı testlere ihtiyacı var. Geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız PCR testlerindeki tıkanma, bu hızlı testlerin uygun endikasyonda kullanımına ihtiyaç olduğunu da gösterdi."
"BEDELİNİ AĞIR ÖDEYEBİLİRİZ"
Prof. Dr. Yavuz, salgın sonlanıyormuş gibi hareket etmenin bedelini ağır ödeyebileceğimizi vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, kötü senaryo üzerinden hazırlanmalı ve her türlü önlemi de onun üzerinden yapmalıyız. Amerika'da görüyoruz, hastaneye yatışlar müthiş arttı; ölüm sayıları arttı. Neredeyse diğer piklere yaklaşan sayılarda yatışlar var. Hatta bir önceki piklere göre daha fazla ölüm sayısı ile karşılaşılmasından korkuluyor. Yetersiz aşılı olanların ek dozlarını mutlaka yaptırması gerekli. Aşılamaya hız kazandırılması lazım." (HABER MERKEZİ)