Madımak Davası’nda Çiller, Ağar ve Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi
Madımak Katliamı davasında Mehmet Ağar’ın dinlenmesi talebi mahkemece reddedildi.
Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamlarını yitirenler, katliamın 14. yıldönümünde anıldı. | Fotoğraf: İsa Sansar/AA
Madımak Katliamı davası: Mahkeme’den Tansu Çiller, Mehmet Ağar ve Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebi reddedildi.
Zaman aşımına uğrayan Madımak Katliamı davasında dosyası ayrılan üç firari sanığın yargılandığı davanın duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukat Özgür Piroğlu, “Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Sönmez Köksal dönemin MİT Müsteşarı. Bu katliamdan sonra da uzun bir süre görevini sürdürdü. Köksal’ın tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Mehmet Ağar Sivas Katliamı’ndan çok kısa süre sonra Emniyet Genel Müdürü oldu. Ağar’ın dinlenmesini istiyoruz. Bu üç kişi de Sivas Katliamına ilişkin ayrıntılı bilgi vardır. Bu üç kişi konuşursa katliamın arkasındaki güçler ortaya çıkar” dedi. Mahkeme; Tansu Çiller, Mehmet Ağar ve Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebini ise reddetti.
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara il yöneticileri, Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı ve Hollanda Büyükelçiliği’nden iki gözlemci katıldı.Mahkeme heyeti, önceki duruşmada yazılmış müzekkerelere gelen cevapların okunmasıyla duruşmayı başlattı. Heyet, sanık Evren Ceylan ve Fırat Karataş yönünden UYAP’tan Sivas Emniyet Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulduğu ve fiziki olarak 16 Kasım 2021 tarihinde sanıklar için müzekkere yazıldığı buna karşın gelen cevaplarda sanıkların belirtilen adreslerde bulunulmadığının anlaşıldığını kaydetti.
“CAFER ERÇAKMAK’IN ÖLDÜĞÜNE İNANMIYORUZ”
Hüseyin Karababa, Koçgiri, Dersim, Ortaca, Malatya, Sivas, Maraş, Çorum ve Gazi’de zincirleme şekilde Alevilere karşı soykırım yapıldiğini belirterek, “Bu soykırım olaylarını uluslararası ceza mahkemelerine taşıyacağız. 2007 yılında 5 Nisan’da İBB’de çalışırken yakalattığımız İhsan Çakmak adlı katil bizim sayemizde yakalanıp Sağmalcılar Cezaevi’ne girdi. Önden giren bu sanık arkadan çıktı. İBB’de işine kaldığı yerden devam etti. Net bir şekilde bu sanıkların korunduğu aşikardır. Cafer Erçakmak’ın ise öldüğüne inanmıyoruz. Önümüzdeki mahkemede bunun delillerini sunacağız. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı yoktur” dedi.
“TANSU ÇİLLER TANIK OLARAK DİNLENMELİ”
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Sivas Katliamı’nın en büyük sorumlularından biri olduğunu söyleyen Avukat Özgür Piroğlu, “Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Sönmez Köksal dönemin MİT Müsteşarı. Bu katliamdan sonra da uzun bir süre görevini sürdürdü. Bizim kendisine soracağımız önemli sorular var. Köksal’ın tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Mehmet Ağar Sivas Katliamı’ndan çok kısa süre sonra Emniyet Genel Müdürü oldu. Uzun süre bu görevi yürüttü. Ağar’ın dinlenmesini istiyoruz. Bu üç kişide Sivas Katliamına ilişkin ayrıntılı bilgi vardır. Bu üç kişi konuşursa katliamın arkasındaki güçler ortaya çıkar. Ahmet Karabilgin dönemin Sivas Valisi onun da dinlenmesini istiyoruz. Almanya Beşşar Esad’ın adamlarını Suriye’de insanlığa karşı suçlar işlediği gerekçesiyle yargılarken ve cezalandırırken Sivas’ta Alevi katliamı yapanları koruyor. Almanya ya bu sanıkları kendi yargılanmalı ya da Türkiye'ye teslim etmelidir” diye konuştu.
Kültür Bakanlığı’ndan gelen evraklarda kamu görevlilerinin suçu bulunmadığını söylendiğini aktaran Avukat Hüsniye Şimşek, “Ancak yeni gelen evraklarda, PSAKD’nın bu katliama uğradığı, ne kadar zarar gördüklerini belgelenmektedir. Kurumsal olarak mağdur oldu. PSAKD kurum olarak müdahil olmak istiyor davaya” dedi.Davada adil yargılamanın olmadığını ve hakkın yerini bulmadığını belirten Avukat Şenal Sarıhan, bu katliamın bir grup “çapulcu”ya mal edilmemesi gerektiğini söyledi. Sarıhan, “Örgütlü planlı ve gerici örgütlerin organize ettiği bir katliamdı. Hangi örgütlerin gerçekleştirdiği açığa çıkmadı. Davanın ilk aşamasında idam cezası alan sanıklar ilk serbest bırakılanlar oldu ve örgütlü bir biçimde yurtdışına kaçtılar. Çok önemli bir görevle ve sorumlukla karşı karşıyız. Murat Songur Almanya’dadır. Sanıkların iadesinin sağlanmasını olmuyorsa da orada bu suç sebebiyle yargılanmaları konusunda girişimde bulunmanızı talep ediyorum” dedi.
BİR SONRAKİ DURUŞMA 20 NİSAN’A ERTELENDİ
Savcı mütalaasında, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin katılma talebini reddetti. Mahkeme 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamına, sanıklar hakkında yakalama olursa 1 ay içinde yeni duruşma tarihi verilmesine, Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının cevabının beklenmesine, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin katılma talebinin reddine karar verdi.Mahkeme, Çiller’in ve Mehmet Ağar’ın, Sönmez Köksal’ın tanık olarak dinlenmesi talebini ise reddetti. Duruşma 20 Nisan 2022 tarihine ertelendi.(Ankara/EVRENSEL)