19 Ocak 2022 23:32
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ocak 2022 17:26

15 Temmuz ‘şehit ve gazileri’ için para toplayan vakfın, bu parayla takım elbise aldığı iddia edildi

Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfının bütçesinden takım elbise, gömlek, ayakkabı ve mont gibi harcamalar yapıldığı iddia edildi.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi. (Fotoğraf: Elif Öztürk/AA)

Paylaş

15 Temmuz şehit yakınları ile gaziler için toplanan yardım paralarının teslim edildiği Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfının bütçesinden takım elbise, gömlek, ayakkabı ve mont gibi harcamalar yapıldığı iddia edildi. Vakfın temmuz-aralık 2021 döneminde 28 bin TL’lik araç kiraladığı, “Bankamatik memuru” olduğu iddia edilen K.İ. isimli kişiye ise 7 bin 136 TL’yi, “Personel maaşı” adı altında gönderdiği de iddialar arasında.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise iddiaların asılsız olduğunu savunarak ortaya atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminde şehit olanların yakınları ile gazi olanlar için toplanan yardım paralarında 15 milyon TL’lik açık olduğunu öne süren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, vakfın yaptığı harcamalar arasında vakfın faaliyetleriyle ilgisiz birçok kalem bulunduğunu, lüks bir mağazadan takım elbise ile gömlek alınması dikkati çektiğini belirtti.

3 BİN 500 TL’LİK TAKIM ELBİSE

Emir’in iddilarına göre, bir tekstil firmasından vakfa, 17 Kasım 2021’de elektronik fatura kesildi. İndirim uygulanmış haliyle vakfa 1600 TL ödeme çıkarılan elektronik faturada, “Siyah erkek ayakkabı, pantolon, gömlek, tişört” ve “polar mont” gibi ürünler yer aldı. Vakfa, Türkiye çapında mağazaları bulunan lüks bir markadan da fatura kesildiği öğrenildi. Bu fatura ise “slim gömlek” ile “Takım elbise” kalemlerinden oluştu. Takım elbisenin güncel fiyatı markanın internet sitesinde 3 bin 500 TL ile ifade edildi.

BEŞ AYLIK ARAÇ KİRASI 28 BİN TL

Murat Emir'in açıklamasına göre vakfın ilgisiz harcamaları bunlarla da sınırlı kalmadı. İddiaya göre vakıf, 2021 yılının temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında araç kiraladı. Tamamı aynı şirketten kiralanan ancak sayısı öğrenilemeyen araçlar için her ay vakıftan şirkete, 5 bin 664 TL’lik ödeme yapıldı. Beş aylık araç kiralamanın vakfa toplam maliyeti ise 28 bin TL oldu.

BANKAMATİK MEMURU

CHP Milletvekili Murat Emir, “Bankamatik memuru” olduğunu iddia ettiği bir isme ödenen maaşı da gündeme getirdi. Vakfın mali belgelerine göre, K.İ. isimli kişiye vakıftan Kasım ve Aralık ayları için toplam 7 bin 136 TL para aktarıldı. Aktarılan para, “personel maaşı” adı altında K.İ’nin hesabına gönderilirken Emir, “Bu kişiyi vakıfta gören, bilen yok” dedi.

‘15 Temmuz şehit yakınları ile gazileri’ için toplanan paraların halen hak sahiplerine verilmediğini ve yıllardır paraların akıbetinin belirsiz olduğunu öne süren Emir, “Şimdi de paraların emanet edildiği vakfın kasasından ilgisiz harcamalar yapıldığını tespit ettik. Bunlar sadece belirli bir dönem için ulaşabildiğimiz harcama kalemleri. Vakıf ve Aile Bakanlığı derhal kamuoyuna bu harcamalara ilişkin hesap vermelidir” dedi.

BAKANLIK, İDDİALARI ORTAYA ATANLAR İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise bağışların amacı dışında kullanıldığı iddiasının asılsız olduğu savundu. Bakanlık, iddiaları ortaya atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "15 Temmuz dayanışma kampanyası", "10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul Beşiktaş'ta meydana gelen terör saldırısı mağdurları için düzenlenen bağış kampanyası" ve "Zeytin Dalı Harekatı bağış kampanyası"nın şartlı bağışlar kapsamına girdiği belirtildi. Şartlı bağışların amacı dışında kullanılamayacağı ve yalnızca bağış yapanın belirlediği alanda kullanılmasının mümkün olduğu belirtilerek, "Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı'nın idari harcamaları diğer tüm vakıflar gibi vakfa gelen ve şartlı bağış kapsamına girmeyen kaynaklarla gerçekleştirilmektedir. Buradan hareketle vakfımız şartlı bağışlar kapsamına giren hak sahiplerine her ay 1500 TL nakdi destek sağlanmaktadır. Ocak 2022 itibarıyla toplam 94 milyon 566 bin TL ödeme yapılmıştır" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Bu çalışmalarımızı gerçekleştirirken vakıf faaliyetlerinde kullanılmak üzere hizmet aracı ihtiyacı ortaya çıkmış ve bu ihtiyaç da şoförsüz araç kiralanması yöntemiyle giderilmiştir. Söz konusu bir adet araç yalnızca vakıf iş ve işlemlerinde 1 yıllık süreyle kullanılmak üzere kiralanmıştır. Bahse konu kıyafet harcamaları ise vakfın çalışan personeline sosyal haklar kapsamında yapılmıştır. Güvenlik görevlisi ve temizlik personelinin birden fazla görevi aynı anda üstlenmesi sebebiyle ortaya çıkan ihtiyaçlar bu sayede karşılanmıştır. Az kişiyle çok iş yapılmakta ve işin gerektirdiği şekliyle hem üniforma hem de takım elbise ihtiyacı hasıl olmaktadır. Söz konusu harcamalar vakfın ihtiyaçları için hayırseverlerin yaptığı bağışlardan karşılanmakta, şartlı bağışlarla ilgisi bulunmamaktadır. Bu konuda sorumluluğumuz sadece kamuoyuna değil bunun yanında bağışı yapan hayırseverlerimize de karşıdır. 'Bankamatik memuru' olduğu iddia edilen kişi ise büro görevlisi olarak vakıfta aktif görev yapmıştır. 2021 yılı içerisinde aylık aldığı maaş net 3 bin 568 lira 31 kuruştur. Söz konusu iddiaların, şehit yakını ve gazilerin lehine faaliyet gösteren Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfımızı yıpratma amacı taşıdığı ortadadır. Vakfımızın, gerçekler çarpıtılarak, kamuoyunu aldatmaya yönelik seviyesiz bir siyaset malzemesine dönüştürülmesi kesinlikle kabul edilemez. Ortaya atılan bu iddialar ile ilgili yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulacaktır." (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kamu finansmanı ve borç yönetiminde Erdoğan'a kritik yetkiler verildi

SONRAKİ HABER

Memura yüzde 2,5'luk ek zam ve en düşük emekli maaşının 2500 TL olması yasalaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa