20 Ocak 2022 09:29

YÖK'ten düzenleme: Devlet üniversitelerinin norm kadro oranı 2/3'ten 3/4'e çıkarılacak

YÖK üniversitelerde norm kadro düzenlemesi dolayısıyla yaşanan sorunlara dair kısmi bir düzenleme ile norma kadro oranını 2/3'ten 3/4'e çıkardı. Araştırma üniversitelerinde bu oran kaldırılacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cihan ÇELİK
İstanbul


Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu, üniversitelerde norm kadro düzenlemesi dolayısıyla yaşanan sorunlara dair kısmi bir düzenleme yaptı. Yeni düzenlemeye göre, devlet üniversitelerinin öğretim elemanı istihdamındaki norm kadro oranı 2/3'ten 3/4'e çıkarılacak, araştırma üniversitelerinde bu oran kaldırılacak. Düzenlemeyi Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Beyzade Sayın, "Bu birikmiş, kangrene dönmüş bir sorundu. Kısmen bunu çözmüş gibi duruyorlar. Bir kişiyi daha o alana istihdam edebilecekler. Ancak bu sorunu kökten çözmez. Normalde bütün bu kadro sınırlamalarının kaldırılması gerekiyor" dedi.   

2018'DE NORM KADRO UYGULMASINA GEÇİLDİ

"Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik", 2 Kasım 2018 tarihli ve 30583 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Düzenleme ile yükseköğretim kurumlarında, "2/3 unvan kuralı" uygulamaya geçirilmişti.

YÖK Genel Kurulunun 18 Ocak 2022 tarihi toplantısında alınan karara göre, yönetmelikte yer alan 2/3 oranının 3/4'e çıkarılması kararlaştırıldı. 
Araştırma üniversitelerinde bu oranın kaldırılmasına karar verildi.

SAYIN: KISMİ İYİLEŞTİRME, SORUNU KÖKTEN ÇÖZMEZ

Düzenlemeyi Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Beyzade Sayın, düzenlemenin kısmi bir iyileşme olduğunu sorunu kökten çözmeyeceğini belirtti. Bölümlerin kendi eğitim öğretim faaliyetlerini ve araştırma faliyetlerini yürütmekte serbest olduğu gibi kadrolarını da serbest olarak sağlayabilmelerinin sınırlama ya da koşula bağlı olmaması gerektiğini ifade etti.  

Beyzade Sayın'ın YÖK'ün düzenlemesine dair değerlendirmesi şöyle oldu:

"Aslında genel olarak üniversiteler 2/3 kuralına uymuyorlardı. Çünkü akademide her dersin, alanın uzmanı ya da yetkili kişisi tarafından verilmesinden hareketle, bir bölümde 3 doktora öğretim üyesinin, 2 doçentin, bir profesörün olma şartı norm kadro yönetmeliği gereği azami bir şart. Bunun bazı üniversitelerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gerçekliği ortadaydı. Bazı üniversiteler bu talepte bulunuyorlardı. YÖK ise bu talebi norm kadro vesilesiyle reddediyordu. Bu birikmiş, kangrene dönmüş bir sorundu. Kısmen bunu çözmüş gibi duruyorlar. En azından yasal olarak bir kişiyi daha o alana istihdam edebilecekler. Ama bu sorunu kökten çözecek bir düzenleme değil. Araştırma üniversitelerine yaptıkları gibi olmalı. Bölümler kendi eğitim öğretim faaliyetlerini ve araştırma faliyetlerini yürütmekte serbesttir ve bu serbestlik içerisinde kadrolarını da serbest olarak tahsis edebilmesi gerekir. Normal olan budur. Koşula, sınırlamaya tabii olmaması gerekiyor." 

"YÖNETMELİK ÜNİVERSİTELERİN DİZAYN EDİLMESİ İÇİN GETİRİLMİŞTİ"

Bölümün ya da anabilim dalının kaç kişiden oluşacağı, ne kadar öğrenci alacağı, hangi dersleri vereceği, bu derslerin kimler tarafından verileceğinin belirlenmesini sınırlayan yönetmeliğin, üniversiteler üzerinde sopa olarak kullanıldığını hatırlatan Sayın, "Yönetmelik tek adam rejiminin, atadığı kayyumlar eliyle üniversitelerin yeniden dizayn edilmesi ve 'terbiyeye' zorlanmasının aracıydı. İstediğine kadro veriyordu, istediğine 'Norm kadro fazlamız var size kadro veremiyoruz' diyordu. Bir kişiyi artırarak bunu sürdüremezler. Tamamen kaldırılması gerekirdi. Araştırma üniversitelerinde bunu kaldırdıklarını beyan ediyorlar. Bunu bütün üniversiteler için kaldırılması gerekir. Havuç ve sopa hala masada diyebilirz" dedi.

MESLEK YÜKSEKOKULLARININ UYGULAMALI DERSLERİNE ALIMDA MERKEZİ SINAV MUAFİYETİ 

YÖK Genel Kurulunda alınan diğer bir karara göre, Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapılacak. Buna göre, merkezi sınav muafiyeti tanınarak meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulunca belirlenen uzmanlık alanlarındaki uygulamalı dersleri vermek üzere lisans mezunu olup en az 4 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlara öğretim görevlisi olma imkanı getirilmesine karar verildi. Yönetmelik değişikliklerinin yürürlüğe girmesi için konuya ilişkin alınan Yükseköğretim Genel Kurul Kararları Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

ÖNCEKİ HABER

"Öztürk Türkdoğan'a açılan dava, insan hakları mücadelesinin davasıdır"

SONRAKİ HABER

AB: Rusya, Ukrayna'ya saldırırsa çok ağır yaptırım uygulayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa