20 Ocak 2022 11:16

Gıda MO İzmir Şube Başkanı Toprak: Genel kurullarımıza müdahale ediliyor

GıdaMO İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, şube genel kurulları öncesinde iktidar bürokratlarının, genel kurullara müdahale ettiklerini iddia etti.

İbrahim Uğur Toprak | Fotoğraf: Ramis Sağlam

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası'nın (GıdaMO) şube genel kurulları, seçim takvimi doğrultusunda yapılıyor. GıdaMO İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, şube genel kurulları öncesinde iktidar bürokratlarının, genel kurullara müdahale ettiklerini iddia etti. Toprak, "Genel kurulu öncesi, odamızın şube genel kurullarına, TOÇ Bir-Sen'e üye bazı İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlerinin mühendisleri ve işverenleri makam gücünü kullanarak iktidar yanlısı listeye oy kullandırma yönünde baskı yapılıyor" dedi.

"HER TÜRLÜ MÜDAHALE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

AKP'nin, farklı tarihlerde meslek odalarının statü ve seçim sistemini değiştirecek yasa tekliflerini raftan indirerek iç işlerine müdahalelerde bulunma girişimlerini hatırlatan Toprak, genel kurullarına yapılan müdahalenin ayyuka çıktığını, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Demokrasiye ve seçme seçilme özgürlüğüne açıkça bir müdahale yapıldığının altını çizen Toprak, “TMMOB bünyesindeki meslek odaları, üyelerinin demokratik katılımıyla, her iki yılda bir gerçekleştirilen genel kurul sürecinde geleceğe yönelik hedeflerini belirlemekte, kararlar almakta ve yeni yönetim kurullarını oluşturmaktadır. Şube ve Genel Merkez delege seçimlerinde tüm üyelerimiz aday olma ve oy kullanma hakkına sahiptir” dedi.

MÜDAHALE SEÇME SEÇİLME HAKKINA

Gıda mühendisi olmayan, olsa bile odalarına üyeliği bulunmayan bazı kamu kurumu yöneticilerinin ve bazı sendika temsilcilerinin, bulundukları konumu kullanarak odalarının genel kuruluna müdahale ettiklerini söyleyen Toprak, “Bu kişilerin, üyelerimize ve üyelerimizi istihdam eden işyeri sahiplerine seçimlerde kimi derneklerle bağlantılı belli gruplara oy verilmesi yönünde baskı kurmaya çalıştığı veya bu yönde telkinde bulundukları açık bir şekilde gözlemlemekteyiz. Bilinmelidir ki herhangi bir kimsenin, Odaların seçimleri hakkında telkinde bulunması, üyelerimizi makamlarına çağırarak yönlendirmeler yapması, imada dahi bulunması seçme ve seçilme özgürlüğünü zedeleyen bir durumdur ve kabul edilebilir değildir” diye konuştu. 

MÜDAHALE GİRİŞİMİNE ÜYELERDEN TEPKİ

İradelerine müdahale edildiğini söyleyen oda üyeleri yaşanan müdahaleye tepki göstererek genel kurula özellikle katılacaklarını belirten Toprak, odanın demokratik çalışma sisteminde yer almadan, hiçbir emek harcamadan çeşitli baskılar ile tepeden inme şeklinde, kimi gıda mühendisliği dernek ve oluşumlarının seçme ve seçilme özgürlüğünü zedeleyen bu tür yaklaşımlar içinde olmasının çok üzücü olduğunu söyledi.

“MESLEKDAŞLARIMIZ ASGARİ ÜCERETE MAHKUM EDİLİYOR”

Gıda mühendislerine asgari ücretle çalışmalarını öneren siyasal anlayışın uzantısı olanların üyelerine vaatlerde bulunduklarını iddia eden Toprak, “Onlarca gıda mühendisliği bölümü açarak meslektaşlarımızın işsiz kalmasına neden olan, kamuda kayda değer sayıda gıda mühendisi istihdamı sağlamayan anlayışın bir parçası konumundaki bu oluşumlar, ilginçtir ki şimdi de meslektaşlarımıza istihdam sözü vermekte, gıda mühendisleri arasında kamplaşma yaratmaktadır” dedi. 

“ÜYELERİMİZ GEREKLİ CEVABI VERECEK”

Toprak, “Bilimsel ve etik anlayışından, meslektaşlarımızın sorunlarından ve ne yapılması gerektiğini bilen anlayışından habersiz olanlara, gereken yanıtı vereceğinden kuşkumuz yok. Gıda Mühendisleri Odası'nın herhangi bir kesimin veya kişilerin çıkar elde etme alanı olmasına izin verilmemelidir, verilmeyecektir! Odamız, seçimlere yasal ve etik olmayan biçimde müdahale etmeye çalışan kurum ve kişilerin takipçisi olmaya devam edecektir” diye konuştu.

Reklam