20 Ocak 2022 12:49

BOTAŞ: Sanayi ve santrallerde doğal gaz kısıtlamaları yapılacak

BOTAŞ, İran gazında yaşanan arıza kaynaklı kesinti dolayısıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santrallerine kısıtlama getirileceğini açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü, İran tarafındaki doğal gaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle, yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak suretiyle, doğal gaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacağını ve diğer tüketicilerin etkilenmemesi için tüm önlemlerin alındığını duyurdu.

Enerji sektöründen yetkililerin verdiği bilgiye göre, başlıca doğal gaz tüketicilerinden olan elektrik santrallerinden doğalgaz tüketimini yüzde 40 azaltmaları istendi.

BOTAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada "Ülkemize Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan doğal gazın, İran tarafındaki doğal gaz iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle 20 Ocak 2022 tarihinden itibaren 10 gün süre ile yapılamayacağı bildirilmiştir. Arızanın daha kısa sürede giderilmesi için İranlı muhataplarımız nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş ve konu hassasiyetle takip edilmektedir. Elektrik ve doğal gaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle, doğal gaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır.

"DİĞER TÜKETİCİLER İÇİN ÖNLEMLER ALINDI"

Açıklamada diğer tüketicilere yönelik gaz tedariğine de değinilerek, "Mevsim normallerinin altında seyreden olumsuz hava koşullarına rağmen diğer tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm önlemler alınmıştır" denildi.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN DE ETKİLENMESİ BEKLENİYOR

Elektrik piyasası verilerine göre, ocak ayında üretilen elektriğin yüzde 30 ile en büyük kısmı doğal gaz santrallerinden sağlandı. Elektrik santrallerine verilen doğal gazın azaltılmasını da içeren kararın elektrik üretiminin ve tüketiminin de etkilemesi bekleniyor. Türkiye bu yıl kuraklık ve hidroelektrik santrallerinden gelen elektriğin azalması nedeniyle doğal gaz santrallerinden üretime ağırlık vermek zorunda kaldı.

SANAYİCİLER KARARI HOŞNUTSUZ KARŞILADI

İstanbul Sanayi Odası (İSO), elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan zamlara atıfta bulunarak, bunun üzerine gidilecek gaz kısıntısının üretim üzerinde ağır yük yaratacağını belirtti. Kesintiyle sanayiciye arz üzerinden bir bedel ödetileceği ifade edilerek bunun kabul edilemez olduğu belirtildi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, yaşanan sorunun verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecepğini ifade etti.

Son bir yıllık dönemde küçük sanayide kullanılan doğal gazın fiyatı yüzde 77, büyük ölçekli tüketim yapan sanayide kullanılan gazın fiyatı yüzde 346, elektrik santrallerde kullanılan doğal gazın fiyatı yüzde 290 artmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da bir mahalle bir holdinge kurban ediliyor

SONRAKİ HABER

2022'ye girerken halkı elektrik çarptı! | Çepeçevre Yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa