20 Ocak 2022 22:49

Gazetemiz Evrensel ‘İlan alamayan gazete’ iddiasıyla, Kocaeli cezaevine alınmıyor

Gazetemiz Evrensel, Kocaeli Yüksek Güvenlikli 2 No’lu F Tipi tarafından ‘İlan alamayan gazeteler’ arasında olduğu iddiasıyla cezaevindeki kişilere verilmiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gazetemiz Evrensel cezaevlerinde engellenmeye devam ediliyor. Kocaeli Yüksek Güvenlikli 2 No’lu F Tipi cezaevinde kalan Necip Baysal’a gazetemiz ‘İlan alamayan gazeteler kapsamında’ olduğu iddiasıyla verilmedi. Ancak gazetemiz Evrensel hâlâ resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazeteler arasında yer alıyor. Evrensel Gazetesi Avukatı Devrim Avcı kararın cezaevinde bulunanlar için haber alma hakkı ihlali olduğunu belirterek “Gazetemiz hâlâ resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazeteler arasında yer alıyor. Cezaevi yönetiminin bu tutumu cezaevinde bulunanlar için haber alma hakkı ihlali anlamına geliyor” dedi.

MAHKEMEYE SORMAYA HAZIRLANIYORLAR

Gazetemiz Evrensel engellenmeye devam ediliyor. Son olay Kocaeli Yüksek Güvenlikli 2 No’lu F Tipi Cezaevinde yaşandı. Yönetimden Evrensel gazetesi isteyen Necip Baysal’a gazetemiz verilmedi, gerekçe olarak da “Gazete ilan alamayan gazeteler arasında” denildi. Yeğeni Necip Baysal’a gazete verilmediğini anlatan Mehmet Ali Kurban “Biz 1 ay önce görüştük. Ve bana ‘Evrensel gazetesini bize vermiyorlar abi’ dedi. Öncesinde gazeteyi veriyorlarmış ancak şimdi ‘İlan alamıyor o gazete, veremeyiz’ demişler” diyerek yaşananları aktardı. Kurban, cezaevinde bulunan yeğeni Baysal’ın mahkemeye gitmeye hazırlandığını belirterek “Mahkemeye gidip soracaklar, ‘Biz neden Evrensel gazetesi alamıyoruz? Evrensel gerçekten ilan alamayan gazeteler arasında mı’ diye” dedi.

"BASIN HÜRDÜR"

Mehmet Ali Kurban, Evrensel’in cezaevine verilmemesini de eleştirerek “Basın hürdür, herkes istediğini okuyabilmelidir. Herkes kendi görüşü üzerine bir gazete alıp okuyabilir, okumalıdır.” dedi.

"HABER ALMA HAKKININ İHLALİDİR"

Gazetemiz Evrensel Avukatı Devrim Avcı; gazetemizin resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazeteler arasında olduğunu vurgulayarak Evrensel’in cezaevine alınmamasının haber alma hakkı ihlali olduğuna dikkat çekti.

Avcı “Cezaevine alınacak gazetecilerin resmi ilan yayımlama hakkı bulunan ya da bulunmayan diyerek tanımlanması cezaevindeki kişilerin haber alma hakkı ihlalidir” dedi. Avcı bunun basın özgürlüğünü de engelleyeceğini belirterek “Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerekir. Cezaevinde bulunan kişiler istedikleri gazeteyi okuyup bilgilenebilmelidir” dedi.

İLAN DURDURMA CEZASI

Evrensel gazetesi Basın İlan Kurumunun (BİK) ‘Resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazeteler’i kapsamında. Ancak Eylül 2019’dan beri Basın İlan Kurumu gazetemize “İlan durdurma cezası” verdi. Sebebi ise okur dayanışması. BİK, bir kişinin iki gazete almasını suç saydı ve ceza kesti. Yani komşunuza, arkadaşınıza, eşinize, dostunuza aldığınız gazete BİK tarafından “suç” unsuru olarak görüldü. Yapılan başvurular da BİK tarafından ya yanıtsız ya da olumsuz cevaplandı. Evrensel’in ilan durdurma cezası hâlâ devam ediyor.

Bu ceza bir yandan devam ededursun, üzerine bir de gazetecilik faaliyetleri suç sayılıyor. BİK tarafından 2019 eylülünden bugüne kadar 103 gün ‘İlan kesme’ cezası verdi. Yani ilanlar bugün dahi açılsa Evrensel 103 gün boyunca ilan alamayacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muğla Tabip Odası: Çimento fabrikası halkın sağlığına, tarıma ve çevreye zararlıdır

SONRAKİ HABER

ABD, Rus istihbaratıyla iş birliği yaptığı gerekçesiyle 4 Ukraynalıyı yaptırım listesine aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa