21 Ocak 2022 08:14

Aysel Tuğluk için BM'ye "acil müdahale" çağrısı

Türkiye ve dünyadan 43 baro, hukuk ve insan hakları örgütü, Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkati çekmek için BM'ye “acil müdahale” talepli mektup gönderdi.

Aysel Tuğluk | Fotoğraf: MA

Paylaş

Demans teşhisi konulan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi için Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup gönderildi.

Türkiye ve dünyadan 43 baro, hukuk ve insan hakları örgütü, cezaevinde hafıza kaybı yaşadığı açıklanan ve 28 Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkati çekmek için Birleşmiş Milletler (BM) çalışma grupları ve raportörlerine “acil müdahale” talepli mektup gönderdi.

Hukuk ve insan haklarının hazırladığı mektup, BM İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Özel Raportörü, Hakimlerin ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü, İnsan Hakları Savunucularının Durumu Özel Raportörü, Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Fiziksel ve Zihinsel Sağlık Konusunda Özel Raportör ve Azınlık Hakları Özel Raportörü’ne gönderildi.

"DURUMU HIZLA KÖTÜLEŞİYOR"

Türkiye’deki cezaevlerinde yaşanan diğer hak ihallerinin bilgilerinin de yer aldığı mektupta özel olarak ciddi hastalığına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilen eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekildi. Tuğluk’un sağlık durumunun Demans tanısı konulmasından sonra hızla kötüleştiğine vurgu yapılan mektupta, “Aysel Tuğluk’un bu ciddi sağlık sorunlarına rağmen mevcut hapishane koşullarında ve Kovid-19 salgını sırasında hapishanede tutulmaya devam edilmesi yetkili makamların iç hukuka ve uluslararası standartlara uygun davranmadığını göstermektedir” denildi.

SERBEST BIRAKILMA TALEBİ

Acil müdahalede bulunulması istenen mektupta, şu ifadeler yer aldı:

“Çok ciddi hastalığına rağmen cezaevinde tutulmaya devam eden Aysel Tuğluk’un ve benzer durumdaki diğer tutuklu ve hükümlülerin derhal salıverilmesi, tutuklu ve hükümlülerin sağlığa erişim haklarıyla ilgili endişelerin dile getirilmesini, yeterli sayıda tıbbi görevlinin işlerini müdahalelere maruz kalmadan özgürce yürütebilmesinin sağlanmasını, Türk Hükümeti’nin cezaevlerine ziyaret ve denetim için bu konuda uzman insan hakları örgütlerine ve hükümet dışı örgütlere izin vermesinin sağlanmasını talep ediyoruz.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İmam hatibe dönüştürülen okul önünde açıklama: Usulsüzlükte ısrar ediliyor

SONRAKİ HABER

Selçuk Tepeli’den "FOX TV’ye inceleme" başlatıldığını duyuran RTÜK Başkanı Şahin'e yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa