HDP’li Eksik’ten Bakan Koca’ya: Sağlıkta şiddete karşı etkin yasa ne zaman hayata geçecek?
Art arda sağlık emekçilerine yönelik şiddeti Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Habip Eksik, Bakan Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
Diyarbakır | Fotoğraf: MA
Sağlık emekçilerine yönelik giderek artan şiddeti Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Bakanlığınız, sağlık emekçilerinin haklarını gözeten şiddete karşı etkin yasanın hayata geçirilmesi adına yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Şiddete karşı etkin yasa ne zaman hayata geçirilecektir?” diye sordu.
İstanbul, Denizli, Urfa’da art arda sağlık emekçilerine yönelik şiddet uygulanmasını Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi verdi. Eksik, üç kentte sağlık emekçilerine yönelik yaşanan şiddetini hatırlatarak, “Sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziksel şiddetin kimi zaman cinayetle sonuçlandığı veya cinayete teşebbüse vardığı gerçeğine rağmen, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kamu idarecileri bu şiddete seyirci kalmaya devam etmektedir. Bu süre zarfında şiddet vakaları ise geometrik artışını sürdürmektedir” dedi.
"NEOLİBERAL POLİTİKALARLA SAĞLIK ADIM ADIM ÇÖKÜŞE GÖTÜRÜLDÜ"
Kovid-19 vaka sayısının 70 binin üzerinde seyrettiği, can kayıplarında artışların yaşandığı ve hastanelerdeki yoğunluğun daha da arttığı ocak ayında, şiddet yine sağlık emekçileri arasında artarak devam ettiğini belirten Eksik, “Bugün hastanın müşteri olarak algılandığı, sağlığın ticari bir metaya dönüştürüldüğü neoliberal politikalar neticesinde sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki performans sistemi sağlık alanını uzun yıllardır sağlıkta adım adım yaratılan çöküşe sürüklemiştir. Sağlığa 5 dakikada üretilebilecek bir meta olarak bakan sistem, hekimlik değerlerinin yok sayılması, bilimin değil ekonomik çıkarların ön plana koyulması; sağlığın, sağlık emekçilerinin önemini görmezden gelen anlayış sorunların temelini oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Şiddet sağlık çalışanlarını tehdit etmeye devam ederken, gösterilen günübirlik tepkiler, sorunun çözümüne ne yazık ki katkı sağlamadığına vurgu yapan Eksik, “Bu noktada yapılması gereken, tehlikenin yeterince farkında olup, engelleyici, önleyici ve korumacı politikaları bir an önce hayata geçirmektir. Şiddeti yaratan piyasa mantığına dayalı sağlık organizasyonu modelinin terk edilerek, toplum sağlığını önceleyen kamucu planlı eşit bir modelin uygulanmasıdır. Bunu da yapacak olan Sağlık Bakanlığıdır” dedi.
BAKAN KOCA'YA 15 SORU
Eksik, Bakan Koca’ya şu soruları sordu:
- "Bakanlığınız, sağlık emekçilerinin haklarını gözeten şiddete karşı etkin Yasa’nın hayata geçirilmesi adına yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Şiddete karşı etkin Yasa ne zaman hayata geçirilecektir? Bakanlığınız bu doğrultuda hangi adımları atmaktadır?
- Bakanlığınız, bireyin kendi sağlığı ve toplumsal sağlık hakkında ilgili karar, bilgi, enformasyon, hizmet ve davranışları anlamasını, değerlendirebilmesini ve kullanmasını sağlayacak “sağlık okur-yazarlığı” adına bir çalışması mevcut mudur? Olacak mıdır?
- Şiddeti yaratan piyasa mantığına dayalı sağlık organizasyonu modelinin terk edilerek, toplum sağlığını önceleyen kamucu planlı eşit bir modelin uygulanması planlanmakta mıdır?
- İktidarın popülist beyanlarının, yandaş medya organlarının sağlıkta şiddet haberlerini verme biçimi şiddet ikliminin yükselmesinde önemli bir faktördür. Hekimlerin ve sağlık emekçilerin sağlık sistemindeki aksaklıkların failleri olarak resmedilmesi, şiddetin olağan bir tepki şeklinde rasyonalize edilmesi, yeni şiddet vakaları için meşruiyet zemini hazırlamaktadır. Bu konuda Bakanlığınızın bir eylem planı mevcut mudur? Olacak mıdır?
- Acil servislerde alarm zilleri çalmaktadır. 600 milyon civarındaki poliklinik başvurusunun yaklaşık 150 milyonu acil servislerdir. OECD ortalamasının çok üzerinde seyreden bu durumun arkasındaki neden kışkırtılmış sağlık hizmetine verilemeyen cevaptır. Acil servisler de şiddetten payını almaktadır. Bu durumun önlenmesi ve çözümü adına bir eylem planınız mevcut mudur? Olacak mıdır?
- Sağlıkta şiddetin ivme kazanmasına yol açan en önemli neden, Sağlıkta Dönüşüm Projesinin hastayı müşteri, hastaneleri AVM gibi gören, kar marjını ve müşteri memnuniyetini hedefleyen piyasacı mantığıdır. Sağlık hizmetleri metalaştırıldıkça kışkırtılmış sağlık talebi de artmaktadır. Türkiye’de 2019-2020-2021 yılında ve içinde bulunduğumuz ay itibarıyla sağlık iş kolunda hastane ve sağlık kurumlarına yapılan başvuru sayısı kaçtır?
- Hastane ve hekime başvuru sayılarının artışı sistemi kilitleyerek muayene sürelerini 5 dakikaya çekmekte, kimi branşlarda randevu krizine yol açmaktadır. Tedavi olamayan veya kendisi ile yeterince ilgilenilmediğini düşünen yurttaşlarımız sisteme yönelik öfkesini en yakınındaki sağlık çalışanlarına yansıtmakta, hasta ile hekimi karşı karşıya getirmektedir. Bu durumun önlenmesi ve çözümü adına bir eylem planınız mevcut mudur? Olacak mıdır?
- AKP iktidarları döneminde (Kasım 2002- Ocak 2022 arasında) hangi nedenlerle, kaç doktor ve sağlık emekçisi hayatını kaybetmiştir?
- Aynı dönemde kaç hekim ve sağlık emekçisi yaralanmıştır?
- Aynı dönemde kaç hekim ve sağlık emekçisi yurtdışına iş için göç etmiştir?
- Aynı dönemde sağlık emekçilerinin, sözlü yapılanlar dâhil olmak üzere şiddete maruz kaldığı kaç olay yaşanmıştır?
- Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasası yürürlüğe girdiğinden beri kaç sağlıkçı şiddete uğramıştır? Bunun illere göre dağılımı nedir?
- Sağlık emekçilerinin maruz kaldığı şiddet vakalarında Bakanlığınız şikâyetçi olmuş mudur? Açılan herhangi bir davaya müdahil olmuş mudur?
- Bakanlığınız tüm sağlık emekçilerinin can ve çalışma güvenliğini sağlayacak Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapmakta mıdır? Yapacak mıdır?
- AVM girişlerinde bile her türlü önlem alınırken, hastanelere ateşli silahlar, kesici ve delici aletlerle rahat bir şekilde girilebilmektedir. Başta sağlık emekçileri ve tüm hastaneyi etkileyen bu ve benzeri durumları önleyecek bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?"
(HABER MERKEZİ)