24 Ocak 2022 07:36
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2022 16:04

8-14 Ocak tarihli haftalık vaka sayısı haritası | Risk yüksek, harita kırmızı

8-14 haftasını kapsayan vaka sayıları, salgının başından bu yana görülen en yüksek vaka yoğunluğuna işaret etti. İTO Genel Sekreteri Küçükosmanoğlu: Aşı programı yenilenmeli ve aşılama zorunlu olmalı.

Harita: Sağlık Bakanlığı

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Türkiye’de Kovid-19 önlemleri bırakılırken Omikron varyantı kaynaklı vaka artışları katlanarak artıyor. Sağlık Bakanlığı verileri, Türkiye nüfusunun yüzde 95’inin koronavirüs nedeniyle çok yüksek riskli illerde yaşadığını bir kez daha ortaya koydu. Açıklanan son verilerle birlikte Türkiye haritası yine kıpkırmızı oldu.

İSTANBUL ZİRVEDE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı 8-14 Ocak tarihleri arasında illere göre 100 binde vaka sayılarına göre, 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı İstanbul’da 349 artarak 1571,46 oldu. Ankara’da 243 artışla vaka sayıları 100 binde 629 olurken İzmir’de ise 714’e çıktı.

Haritaya göre, vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il Bingöl, İstanbul, Bolu, Rize, Kocaeli, Erzurum, Ankara, Bilecik, Dersim ve Trabzon olduğunu belirtti.

Haritaya göre vaka yoğunluğu en az iller 16,44 ile Van, 19,61 ile Hakkari ve 37,82 ile Urfa oldu.

"SALGININ EN YÜKSEK RAKAMLARI"

Açıklanan verileri Evresel'e değerlendiren İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Bu veriler salgının başından bu yana gördüğümüz en yüksek rakamlar” dedi.

Test yapma şartının kaldırıldığını hatırlatan Küçükosmanoğlu “Belli ki vaka sayıları açıklanandan çok daha yüksek” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da son dönemde artan vakalara bağlı olarak hastane başvuruları ve yoğun bakımlarda artış olduğunu dile getiren Küçükosmanoğlu “Hastaneler tamamen tıkanmasa da Kovid servisleri doluyor, yeni servis ve yataklar açılıyor” bilgisini verdi.

"AŞI TERCİHE BIRAKILMAMALI"

Tedbirlerden vazgeçilmesiyle salgının kendi haline bırakıldığına vurgu yapan Küçükosmanoğlu, “Omikron varyantında hastalık bir miktar hafif seyrediyor ama çok hızlı bulaştığı için artan vakalara bağlı olarak ölümlerde bir azalma yaşanmıyor. Bakanlık da hastaneler tıkanmadığı sürece önlem almaya yanaşmıyor” dedi.

Aç-kapa stratejisiyle salgının kontrol alınamadığını belirten Küçükosmanoğlu, aşılama programında değişikliğe gidilmesinin şart olduğunu söyledi.

Özellikle vakaların bu kadar arttığı İstanbul’da aşının tercihe bırakılmayarak kamusal alanda zorunlu hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Küçükosmanoğlu “Ayrıca birçok ülke 5-11 yaş aşılamalarına çoktan başladı. Ve bunun herhangi bir yan etkisi de yok. Bu yaş grubu için acilen aşılama başlamalı” diye konuştu.

74 İLDE VAKALAR ARTTI

8-14 Ocak haftasında 74 ilde vaka sayısı artarken 7 ilde azaldı. Verilere göre 65 il çok yüksek, 12 il yüksek, 2 il orta, 2 il düşük riskli kategorisinde yer aldı. 

Geçen hafta çok yüksek riskli il sayısı 50’ydi.

Son veriler Türkiye nüfusunun yüzde 95,2’sinin çok yüksek ya da yüksek riskli illerde yaşadığını ortaya koyuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçılardan Fatma Girik için başsağlığı mesajları: "Öylesine zarif, ince, dünyalar güzeli bir hanımefendiydi"

SONRAKİ HABER

Giymeye kıyamadığım tişört

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa