24 Ocak 2022 11:21

Ankara'daki avukatlardan Kolombiyalı meslektaşlarına dayanışma

Bu yıl Kolombiyalı avukatlara ithaf edilen Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'nde bir araya gelen avukatlar, oradaki meslektaşlarına destek sundu, Türkiye'de savunmaya yönelik saldırılara dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü bu yıl Kolombiyalı avukatlara ithaf edildi. Ankara Barosu önünde bir araya gelen avukatlar, Kolombiya’da son 10 yılda 700’den avukatın öldürüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada, Türkiye’de de savunmaya yönelik engel, baskı ve şiddetin son bulması talep edildi.

Ankara Barosu ve hukuk örgütleri, “24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü”nde açıklama yaptı. Adliye koridorlarında “Savunma susmadı, susmayacak” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, 24 Ocak 1977‘de İspanya da 4 avukat ve 1 işçi temsilcisinin katledilmesinden bu yana anılan “Tehlikedeki Avukatlar Günü”nün bu yıl insan hakları avukatlarına yönelik baskının devam ettiği Kolombiya'ya ithaf edildiğini açıkladı.

TÜRKİYE’DE DE AVUKATLAR ŞİDDETE VE CİNAYETE UĞRUYOR

Kolombiya’da son 10 yılda 700'den fazla avukatın öldürüldüğünü, 4 bin 400'den fazla avukatın da çeşitli saldırılara maruz kaldığını belirten Koranel, “Ülkemizde de Kolombiya da olduğu gibi çok sayıda avukat sadece mesleklerini ifa ettikleri ve müvekkillerini savundukları için öldürülüyor, baskılara maruz kalıyor ve haklarında açılan davalar sonucunda mahkum ediliyorlar. Maalesef ülkemizde de durum Kolombiya’dan pek de farklı değildir. Hemen her gün bir avukata şiddet haberini medyada görebilmekteyiz. Haciz mahallinde katledilen meslektaşımız Av. Ersin Arslan,  eski nişanlısı tarafından katledilen meslektaşımız Dilara Yıldız, yakın zaman önce GBT yapmak istedikleri için bekçiler tarafından darp edilen meslektaşımız Mürsel Ünder…” dedi.

Açıklamada Kolombiya’da mesleğini sürdürmekte ısrar eden avukatlar ve insan hakları savunucuları ile dayanışmak için şu talepler sıralandı:

  1. Kolombiya Devleti, Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler Yönergesinin gereklerini yerine getirmekle yükümlüdür.
  2. Kolombiya devleti, insan hakları avukatlarına yönelik birçok saldırıları derhal ciddiyetle ele almalı ve BM prensiplerinin 16. ve 18. İlkeleri uyarınca avukatların mesleklerini özgür ve bağımsız bir şekilde icra etmeleri için gereken güvenceleri sağlamalıdır.
  3. Kolombiya devleti, Havana Kuralları arasında yer alan 17. prensip uyarınca, özellikle insan hakları savunucularının daha yüksek risk altında olduğu kırsal bölgelerde, Kolombiyalı avukatların güvenliklerini ve özgürlüklerini garanti altına almak için ek ve etkili güvenlik önlemleri almalıdır.
  4. Kolombiya devleti, cezasızlığa son vermek için insan hakları avukatlarına karşı işlenen suçlara ilişkin tarafsız, bağımsız ve etkili soruşturmalar yürütmeli ve gerekli olduğunda, failler hakkında kovuşturma başlatmalıdır.
  5. Kolombiya devleti, BM Sözleşmesinin 18 ve 23. İlkeleri uyarınca özellikle daha hassas olan insan hakları davalarında görev alan Kolombiyalı avukatların kriminalize edilmesi ile mücadele etmelidir.
  6. Uluslararası toplum, Kolombiya devletinin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesi karşısında sessiz kalmamalıdır.
  7. Dünyanın dört bir yanındaki barolar ve hukuk toplulukları, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumuna dikkat kesilmeli ve meslektaşlarını desteklemek için çalışmalar yürütmelidir.
  8. Gazeteciler ve uluslararası medya, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumunu araştırmaya ve rapor etmeye, Kolombiya devletine baskı yapmaya ve dünya çapında kamuoyunun dikkatini insan hakları avukatlarının oynadığı hayati role ve karşı karşıya oldukları ağır risklere çekmeye davet edilmektedir.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sedef Kabaş’ın tutukluluğuna itiraz edildi

SONRAKİ HABER

EMEP: Enerjide dışa bağımlığının faturası işçilere ve halka kesiliyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa