24 Ocak 2022 11:26

Fatma Girik: Belediye emekçilerinin toplu sözleşme hakkını uygulayan ilk belediye başkanı

Yerel Yönetim Emekçisi Satı Burunucu yazdı: Belediye emekçileri, Fatma Girik’i belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğü, toplusözleşme hakkı kazanımı mücadelesine koyduğu emekle anıyor.

Fatma Girik SHP Genel Merkezi'nde | Fotoğraf: AA

Paylaş

Satı BURUNUCU
Yerel Yönetim Emekçisi

Türk sinemasının önemli isimlerinden Fatma Girik, hayatını kaybetmesinin ardından bıraktığı sinema eserleri ile anılıyor. Türk sinemasında haklı bir yere sahip olan Fatma Girik belediye emekçilerinin gözünde de ayrı bir değere sahip.1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü süreç kamu emekçilerinin sendikalaşma sürecine denk gelir. Bu dönem 1980 askeri faşist darbesinden sonra Türkiye işçi sınıfının başta Zonguldak maden yürüyüşü olmak üzere bahar eylemleri ve kamu emekçilerinin sendikalaşma mücadelesi verdiği, böylelikle darbeden demokratikleşmeye geçişin de sınıf mücadelesi ile örüldüğü tarihtir. Darbe sonrası belediye başkanlarının emek düşmanı baskıcı yönetimlerinden sonra Fatma Girik Şişli Belediye Başkanlığı görevine geldiğinde başkanlık makamının kapısını belediyede çalışan işçilere, emekçilere, Şişli halkına sonuna kadar açar. Kamu emekçilerinin sendikalaşma yasağına karşı belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğünü tanır, yanlarında olduğunu belirtir. Bugün hala sadece belediye işkolunda imzalanabilen devlet memurlarının toplusözleşme kazanımına "uygulanan toplusözleşme" olarak ilk imzayı atar, bundan dolayı yargılanır. Belediye işkolunda imzalanan ilk toplusözleşme olarak Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan ile Tüm Bel Sen arasındaki toplusözleşme anılsa da bu sözleşme muvaazalı olarak imzalanır ve sözleşmeden dolayı belediye emekçilerine ödeme yapılmaz. Amaç sözleşmeyi imzalayarak AİHM sürecini işletmek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi düzeyinde devlet memurlarının sendika ve toplusözleşme hakkını tescil etmektir.

Fatma Girik ise 1993 yılında Tüm Bel Sen ile toplusözleşmeyi imzaladığı gibi sözleşmenin gereğini yerine getirerek ilk ödeme yapan belediye başkanıdır. Onca SHP’li belediye başkanı içinde ilk uygulanan toplusözleşmeyi göğüsler ve 3 yıl hapis cezası ile yargılanır. Yıllarca süren yargılamada Fatma Girik duruşmalarda  "Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşmeli sendikal mücadelesine inanıyor ve destekliyorum. Bir daha belediye başkanı olsam bir daha imzalarım” diyerek dik durmuş, görevini kötüye kullandığı suçlamasına karşılık “Görevimi iyi yönde kullandım, vicdanım rahat” diyerek suçlamalara cevap vermiştir. Belediye başkanlığı dönemde hem sendikalaşma mücadelesi veren hem de Sivas katliamını protesto eylemlerine katılan belediye emekçilerini karanfillerle eyleme uğurlayıp, gözaltına alınan, yaralanan her bir emekçiyi takip eden Fatma Girik belediye emekçileri gözaltında faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybetmesin diye karakol karakol dolaşıp, başkan yardımcıları ile emniyetten hastaneye bizzat iz sürerdi.

Belediye emekçileri sinemamızın önemli ismi Fatma Girik’i belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğü, toplusözleşme hakkı kazanımı mücadelesine koyduğu emekle anıyor. Bugün Şişli Belediyesi emekçileri onun kaybı nedeniyle kamuoyu tarafından çok bilinmeyen ama bugünkü kazanımlarda dahi ilk katkıları koyan belediye başkanı olması nedeniyle ayrıca üzgünler.

EMEKÇİ DOSTU BELEDİYE BAŞKANI: FATMA GİRİK

Tüm Bel Sen İstanbul 2 Nolu Şube, Fatma Girik’in kaybının ardından şu mesajı yayımladı:

“Sanatçı kimliğinin yanında bizim hep emekçi dostu Belediye Başkanımız olarak andığımız, kuruluşundan itibaren Tüm Bel Sen'in örgütlenme özgürlüğüne tüm gücüyle destek veren, sendikamızla Türkiye'nin ilk Toplu İş Sözleşmesini imzalayıp uygulayan, mahkemelerde bu sözleşmeyi savunan ve bugün yaptığımız sözleşmelere ışık tutarak tarihteki yerini alan Fatma Girik'in hayatını kaybetmesi bizleri derinden üzmüştür. Hepimizin başı sağ olsun.

UNUTMAYACAĞIZ..."

ÖNCEKİ HABER

Taliban, ilk ‘batı’ ziyaretini Norveç’e yaptı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 261'inci kez sırtlarını rektörlüğe döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa