Taliban heyetinin üyesi, savaş suçlusu olduğu gerekçesiyle Norveç’te polise ihbar edildi
Norveç'e giden Taliban heyetindeki Muhammed Anas Zadran, savaş suçlusu olduğu gerekçesiyle polise şikayet edildi. Başbakan ise bu kişinin heyette olduğunu bilmediğini söyledi.
Anas Haqqani olarak da tanınan Muhammed Anas Zadran | Fotoğraf: Mrbobbilly/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo
Norveç ziyareti bugün sona erecek Taliban heyeti içinde yer alan, Taliban’ın İçişleri Bakanlığı Baş Danışmanlığı görevindeki Muhammed Anas Zadran, insan hakları savunucuları tarafından polise ihbar edildi.
Hem Norveç ve hem de Afganistan vatandaşı olan ve Norveç’in mülteci Afganları sınır dışı etmesine karşı aktif mücadelesiyle tanınan Zahir Athari, Norveç devlet kanalı NRK’ya yaptığı açıklamada, Anas Zadran’ın savaş suçlusu olduğunu söyledi. Ahtari, Zadran'ı insanlığa karşı suçlarından dolayı polise ihbar ettiklerini belirtti. Athari, bu konuda insan hakları örgütleri ve avukatlardan yardım talep ettiğini ve polisin Hakkani’yi tutuklamasını umduğunu söyledi.
"SAYGIN BİR KONUK OLMAK YERİNE KÜRSÜDE KELEPÇELİ OLMALI"
“Anas Haqqani” olarak da tanınan Muhammed Anas Zadran’ın Ocak 2008’de Kabil’deki Serena Oteli’ne düzenlenen saldırıyı planlayan ve gerçekleştiren Sirajuddin Hakkani’nin de kardeşi olduğu belirtildi.
Zahir Athari açıklamasında şu bilgileri verdi:
“2001’den bu yana Afganistan’daki sivil halka yönelik en ölümcül saldırıların arkasında Anas Haqqani ve ağı var. Lahey’deki İnsan Hakları Mahkemesinde kürsüde kelepçeli olmak yerine buraya, Norveç’te saygın bir konuk olarak gelmesi acı veriyor. Norveç makamları kurbanların yanında, Afgan halkının yanında durmalı.”
SOSYAL DEMOKRAT HÜKÜMETTEN SAVUNMA
Norveç’te iktidarda bulunan azınlık hükümetinde İşçi Partisi’nden (AP) Dışişleri Bakanı olan Anniken Huitfeldt, Taliban’ın Norveç’e gönderdiği kişiler üzerinde hiçbir etkilerinin olmadığını söyleyerek hükümeti savundu.
Yine AP’den Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre de, Taliban’ın Norveç’e davet edilmesinin doğru olduğunu savundu. Ancak tepkileri anladığını belirten Başbakan, “Afganistan çöküşün eşiğinde ve büyük bir mülteci dalgası olasılığı ve terörün bir kez daha dayanak kazanması söz konusu” dedi.
Başbakan Støre, Norveç’e gelen Afgan heyetinin içerisinde Hakkani’nin de olduğunu medyada okuyana kadar bilmediğini ileri sürerek, “Heyetteki kişinin adını Norveç’e geldiklerinde medyada gördüm” dedi.
Norveç’teki muhalefet partileri de, Afgan heyetinin geleceğinden daha önce haberdar edilmedikleri için hükümeti eleştiriyorlar ve hükümetin Meclisi daha önceden haberdar etmesi gerektiğini söylüyorlar.