25 Ocak 2022 08:42

AİHM, gazeteci Deniz Yücel'in açtığı davada Türkiye'yi tazminata mahkum etti

AİHM, Türkiye'nin gazeteci Deniz Yücel'in hürriyet, güvenlik ve ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğine hükmederek, Türkiye'yi Yücel'e 13 bin 300 avro tazminat ödemeye mahkum etti.

Gazeteci Deniz Yücel | Fotoğraf: Harald Krichel/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Almanya’da Die Welt gazetesine çalışan İlker Deniz Yücel’in açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Mahkeme, Türkiye'nin Yücel'e 13 bin 300 avro tazminat ödemesine karar verdi.

AİHM, Yücel’in 2017 yılında yaptığı başvuruyla ilgili Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvenlik ve özgürlükle ilgili 5. maddesinin 1. ve 5 fıkralarıyla, ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

"MAKUL BİR NEDEN OLMADAN GÖZALTINA ALINDI"

AİHM gerekçeli kararında, Yücel’in suç işlediğinden şüphelenmek için “makul bir neden olmadan” gözaltına alınarak duruşma öncesi tutuklu kaldığı ifade edildi.

AİHM, Anayasa Mahkemesi’nin daha sonra Yücel’i haklı bulmasına rağmen kendisine uygun bir maddi tazminat ödeme kararı almamasını da ihlal nedeni saydı.

Yücel'in şubat 2017’den itibaren bir yıl süreyle tutuklu bırakılmasını oy çokluğuyla (2’ye karşı 5 oy ile) ifade özgürlüğü ve güvenlik haklarının ihlali olarak değerlendiren mahkeme Türkiye'yi tazminata hükmetti. Türkiye, karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Yücel'e 13 bin 300 avro tazminat ödeyecek.

TUTUKLULUĞUN, TOPLUMDA DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA CAYDIRICI ETKİSİ OLACAĞINA VURGU YAPILDI

Kararı duyuran Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), mahkeminin şu uyarıyı yaptığına da dikkat çekti: "Eleştirel kişilerin geçici de olsa tututukluğu sadece kişi üzerinde değil, sivil toplumu taciz edecek ölçüde genelde ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı etki yaratır."

NE OLMUŞTU?

Almanya merkezli Die Welt gazetesinin muhabiri olan Deniz Yücel, 2017 ve 2018 yıllarında Silivri Cezaevi'nde tutuklu kalmış ve hakkında 18 yıla kadar cezalandırılmak üzere dava açılmıştı.

Yücel, Silivri Cezaevi'nde işkenceye maruz bırakıldığını söylemişti. Yücel, uluslararası tepkilerin ardından 2018'de serbest bırakılmış, Anayasa Mahkemesi 2019 yılında Yücel'in tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar vermişti.

Deniz Yücel, Temmuz 2020'de "terör örgütü propagandası yapmak" suçunda 2 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da otogarlardaki çıkışlar yarın saat 9.00'a kadar durduruldu

SONRAKİ HABER

Hadımköy'de geceyi fabrikalarda geçiren işçiler metrobüse ulaşmak için 3 saatlik yolu yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa