Trendyol kuryeleri Eskişehir’de de kontak kapattı: Yüzde 50 zam ve sistemde iyileştirme istiyoruz
Eskişehir’de de yüzde 11'lik zamma karşı kontak kapatan Trendyol kuryeleri, yaptıkları basın açıklaması ile taleplerini dile getirdi.
Mizgin TEYMUR
Andaç ARIDURU
Eskişehir
Eskişehir’de Trendyol’un Tepebaşı ve Organize Sanayii şubeleri ile çalışan kuryeler şirketin dayattığı yüzde 11’lik zamma karşı kontak kapatıp basın açıklaması yaptı.
Geçtiğimiz yıl içinde pandemi şartları altında yoğun şekilde çalışan, akaryakıt zamlarını kendi ücretlerinden karşıladıklarını belirten esnaf kuryeler tüm masraflarının ve yaşamsal giderlerinin neredeyse iki kat arttığı koşullarda yüzde 11’lik zamma isyan etti.
YÜZDE 600 BÜYÜYEN ŞİRKET YÜZDE 11 DAYATTI
Basın açıklaması için bir araya gelen şube sözcüleri ve kuryeler sorularımızı yanıtladı. Uzun süredir enflasyon ve zamlar altında ezildiğini belirten esnaf kuryeler, Trendyol'un geçtiğimiz bir sene içinde yüzde 600 büyürken kuryelere yüzde 11 zam önermesini asla kabul edemeyeceklerini belirtti.
Kuryeler, çalışma sisteminin iyileştirilmesini ve yüzde 50 zam taleplerini açıkladı.
“ELİMDE KALAN PARA ASGARİ ÜCRETİN ÇOK ALTINDA”
Röportaj yaptığımız bir kadın kurye "Biz hakkımızdan başka bir şey istemiyoruz" derken diğer bir kargo taşıyıcısı ise "Benim 3 çocuğum var. Masraflarım ve araç kredimden sonra elimde kalan para asgari ücretin bile çok altında. Biz sadece geçinebilmek için yüzde 50 zam istiyoruz” dedi.
“BİR ARKADAŞIMIZIN DAHİ SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLİRSE…”
Kuryeler talepleri karşılanıncaya kadar iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini belirtirken şirketin, aralarından bir arkadaşlarının dahi sözleşmesini iptal etmesi durumunda yine aynı şekilde iş bırakmaların olacağını söylediler.
YÜZDE 50 ZAM VE SİSTEMDE İYİLEŞTİRME TALEBİ
Kuryelerin geniş katılımının sağlanması üzerine basın açıklamasına geçildi. Son bir yılda sadece akaryakıta gelen zammın yüzde 250 olduğu belirtilen açıklamada, bir kuryenin sadece yakıt giderinin aylık 2500 ile 3000 TL arasında değiştiği belirtildi. Bunun yanı sıra vergi ve harçlara yüzde 36, araç ve araç parçalarına yüzde 100’e varan zamlar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “Her yeni güne zamlarla uyanırken tüm bunlar düşünüldüğünde bir kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değildir” denildi.
Tüm bu çalışmanın gerekliliği olan zorunlu giderler hesaplandığında ortalama bir Trendyol express çalışanının aylık giderinin 7500 TL olduğu, buna bu kişilerin ve ailelerinin yaşamsal giderleri de dahil edildiğinde alınan ücretin asla yetmediği belirtilen açıklamada, yapılan yüzde 11 lik zammın trajikomik olduğu ifade edildi.
Açıklamada Trendyol’la çalışan binlerce esnaf kuryenin şu talepleri sıralandı:
Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda tüm bu yukarıda belirttiğimiz koşullarda göze alınarak daha iyi yaşam koşullarını sağlayacak olan %50 zammı istiyoruz.
İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.
Hakkını arayan hiçbir Trendyol express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz.
Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazladır.1 dakika bile geç gelmenin sonucu ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.
Biz Trendyol express kargo taşıyıcıları tüm bu taleplerimiz karşılanıncaya kadar iş durdurmaya devam edeceğiz. Güvenceli iş güvenceli ücret istiyoruz!