Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
26 Ocak 2022 09:01
/
Güncelleme: 14:41

Hastanelerde vaka sayıları artarken personel eksikliği daha fazla hissediliyor

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, hastane çalışanları arasında yaptıkları çalışmaların sonucunu açıkladı: En önemli sorun personel eksikliği.

Hastanelerde vaka sayıları artarken personel eksikliği daha fazla hissediliyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi emekçileri yemek sırasında | Fotoğraf: Evrensel

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, alınmayan önlemlerden dolayı Kovid-19'a yakalanan sağlık çalışanı sayısının her gün artması sebebiyle personel eksiliğinin hastanede daha da hissedilir olduğuna dikkat çekti.

Artan vakalara ilişkin alınmayan önlemlerden dolayı pozitif sağlık çalışanı sayısının her gün artması sebebiyle personel eksikliğinin daha da hissedilir olduğunu belirten Uğur, “DEÜ Hastanesinde emeklilik, yeni açılan bölümler ve sürekli artan hasta sayısından dolayı personel ihtiyacı her geçen gün artmakta ve yeni personel alımı yapılmadığından bu açık mevcut personelle yamanmaktadır. Bu da mevcut personelin iş yükünü ve nöbet sayılarını artırmakta, sosyal yaşamını sıfıra indirmektedir, yıpranmaya ve tükenmişliğe yol açmaktadır” dedi.

“BİRİMLERDEKİ PERSONEL SAYISI YARIDAN FAZLA AZALDI”

Özellikle mutfak, merkezi sterilizasyon ünitesi ve çamaşırhane gibi hasta ve çalışan sağlığı temizliği ve beslenmesi açısından hastanenin tüm birimlerine hizmet veren birimlerde personel eksikliğinden kaynaklı iş yükünün arttığı ve hizmet kalitesinin düştüğünü ifade eden SES İşyeri Temsilcisi Uğur, “Geçmiş yıllara göre bu birimlerdeki yerlerde personel sayısı yarıdan fazla azalmış, 7 kişi ile yapılan gece mesaisi 3 kişiyle yapılmak zorunda bırakılmıştır. Personel yıllık izinlerini kullanamaz hale gelmiştir. Sözü geçen birimlerde cihazlarla ilgili önemli arızalar olması ve malzeme eksiklikleri de çalışma şartlarını zorlaştırmaktadır” dedi.

24 SAATTE 16 SAĞLIK ÇALIŞANI KOVİDE YAKALANDI

“Kovid pozitif olan çalışan sayısı her geçen saat artmakta eksik personelle çalışılan yerlerdeki sorunlar büyümektedir” diyen Uğur, yoğun bakım servisinde son 24 saatte 10 hemşire, 5 doktor, 1 personelin pozitif çıktığını söyledi; acil bakım biriminde ise 19 pozitif hasta, 4 normal hasta olduğu bilgisini paylaştı.

SES İşyeri Temsilcisi Uğur: “Örneğin ‘21 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan, Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe göre 3. seviye yoğun bakımlar için her 2 yatak için bir hemşire/sağlık memuru görev yapmalıdır’ denilmesine rağmen 3. derece yoğun bakımlarda kovid pozitif olan hemşirelerin izolasyonu sonucu bir hemşireye düşen hasta sayısı 3’e çıkmıştır. Çalışanların birimlerdeki yatak sayılarının azaltılması talebi ise yönetim tarafından reddedilmektedir” diye ekledi.

“PANDEMİ SERVİSLERİ ARTTIRILMALI”

Artık pozitif negatif ayrımının neredeyse yapılmadığını aktaran Uğur, “AVM’lere girerken bile HES kodu sorulurken, hastanede PCR yapılıp ameliyat olan hastanın refakatçisine ne PCR ne HES kodu uygulaması yapılıyor. Pandemi servisleri para getirmediği için mi açılmıyor? Hastalar acilde yığılıyor. Pandemide ilk dönem olduğu gibi acil olmayan polikliniklerin kapanması pandemi servislerinin artırılması gerek ama maddi kaygılarla yapılmıyor. 22 yataklı pandemi servisi var. Şu an bazı odalar çift yatağa çıkarılarak 29 yataklı hale getirilmiş. Ancak yeterli olmadığı ortada. Pandemi ek ödemesi verileceği açıklanmasına rağmen aylardır hiç ödeme yapılmaması da ayrı bir motivasyon kaybı. Sonuç olarak pandemi dışı servislerde de kovid pozitif hastalar bakılıyor” diyerek gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle sağlık çalışanlarının hem bedenen hem de psikolojik olarak yorulduğunu dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et