Trendyol'da kuryelerin direnişi sonuç verdi: Zam oranı yüzde 11'den 38,8’e yükseldi
Araçlı kuryelerin eylemleri sonucu Trendyol, yüzde 11'lik zammı yüzde 38,8'e yükseltti. Çalışanlar, şirket genel merkezi önündeki eylemlerini sonlandırdı.
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
Trendyol'da çalışan yüzlerce araçlı kurye, yüzde 11 oranındaki sefalet zammını protesto etmek için Trendyol genel merkezi önünde toplandı. Trendyol yöneticileri ile çalışanların seçtiği temsilciler arasındaki görüşme sonuçlandı. Trendyol, yüzde 11'lik zammı yüzde 38,8'e yükseltti. Yapılan açıklamanın ardından çalışanların genel merkez önündeki eylemi sona erdi.
YÖNETİM İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Trendyol'un İstanbul Maslak'taki genel merkezi önünde toplanan yaklaşık iki yüz araçlı kurye, enflasyonunun çok altındaki yüzde 11'lik zammı protesto etti. Kontak kapatan araçlı kuryeler geçinebilecek ücret talep etti.
Trendyol önünde bekleyen çalışanların aralarında seçtiği temsilciler yönetimle görüşmeye başladı. Görüşmeler sürerken genel merkez önündeki bekleyiş de devam etti.
ZAM ORANI YÜZDE 38,8'E ÇIKTI
Görüşmede yüzde 11'lik zam oranı yüzde 38,8'e yükseltildi. Buna göre bir araçlı kuryenin hakedişi aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olacak. Ayrıca hiçbir çalışanın eyleme katıldığı için sözleşmesinin sonlandırılmayacağı konusunda garanti verildi.
Trendyol Çalışanları'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Direne direne kazandık. %11’lik zammı bize dayatanlara mücadelemizle karşı koyduk, %38.8 zam aldık. Tüm Trendyol çalışanı kardeşlerimize hayırlı, tüm işçi ve emekçilere örnek olsun!" denildi.
Eyleme Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da destek verdi.
January 26, 2022
TRENDYOL'DAN AÇIKLAMA
Çalışanların eylemine dair Trendyol tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Mevcut iş modelimiz doğrultusunda, taşıyıcı iş ortaklarımıza taşıdıkları paket başına ödeme yapılmakta; 'iş ortağı destek paketleriyle' de aylık hakedişlerinin belli bir seviyenin üzerinde kalması sağlanmaktadır.
2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hakedişinin aylık en az 12.500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.
Mevcut iddialarda ise, sadece 'iş ortağı destek paketleri'nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir."
ERCÜMENT AKDENİZ: İŞÇİLERİ VAHŞİCE SÖMÜREN SÖZLEŞMELİ SİSTEME KARŞI MÜCADELE
January 26, 2022
Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Trendyol emekçileri kazandı! Şimdi sıra, işçileri birer 'esnaf' haline getirerek ve onları birebirleriyle rekabete zorlayarak vahşice sömüren sözleşmeli sisteme karşı mücadelede. 'Kurallı güvenceli iş, kadrolu işçi' talebi birliğin yeni harcı olmalı" dedi.
ESNAF KURYE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
İşçi olarak kurye çalıştırmayan Trendyol, kendisi açısından daha kârlı bir modelle çalışıyor. Sisteme göre, "Esnaf kurye" olarak tabir edilen kuryeler, kendi şirketlerini kuruyor ve Trendyol ile sözleşme yapıyor. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor. Fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler; araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, -çalıştırıyorsa şoför giderlerinden- de sorumlu oldukları için insanüstü bir "performansla" çalışmıyorlarsa ellerinde çok az para kalıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
ÇORLU
İki gündür düşük zam dayatması karşısında kontak kapatan Trendyol çalışanları Çorlu da yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Açıklamada temel tüketim mallarına gelen zamlar karşısında kendilerine dayatılan asgari ücretin bile altında kalan zammı kabul etmeyeceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.
Trakya’da ki bütün şubelerden gelen çalışanlar sabah saatlerinde Çorlu Orion alışveriş merkezinde toplandı. Daha sonra Atatürk Meydanı'na yürüyen çalışanlar, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Sürekli alkış ve "direne direne kazanacağız" sloganları eşliğinde yapılan açıklamada "biz Trendyol kargo taşıyıcıları olarak ekonomik kriz sürecinde artan çalışma yükü altında ezilirken sefalet zammını kabul etmediğimiz için buradayız. Bizler araçlarımız tüm gidenlerini ücretlerimizden karşılıyoruz. Sadece çalışmanın gerekliliği olan akaryakıt, araç bakım gibi zorunlu giderlerin toplamı 7500 lirayı buluyor. Her gün yeni güne zamlar ile uyanırken bir kargo çalışanının bu şartlarda geçinmesi mümkün değil. Yaşamımızı devam ettirmek için bize asgari ücretin bile altında bir tutar kalıyor." dendi. Başka bir çalışan ise, "pandemi döneminde değişen alışveriş alışkanlıklarından dolayı Trendyol yüzde 600 büyürken bize dayatılan yüzde 11 lik zammı kabul etmeyeceğiz, direneceğiz." dedi.
Açıklama yapıldıktan sonra şubelerden çalışanlara, "yeni bir açıklama yapılacak, çalışanlarımızı şubeye bekliyoruz " mesajı geldi. Bu mesajı aralarında değerlendiren çalışanlar şubelere geri dönerek yapılacak açıklamaya göre hareket edeceklerini belirttiler. (Çorlu/EVRENSEL)