26 Ocak 2022 23:43

"63 yaşındayım bugüne kadar hiç sosyal hayatım olmadı"

17 yıl önce emekli olan yurttaş: İnşaatta çalışıyorum. Eskisinden daha çok çalışmama rağmen durum ortada. 63 yaşındayım bugüne kadar hiç sosyal hayatım olmadı. Bu hayattan hiç memnun değilim.

Fotoğraflar: Evrensel & Pixabay

Paylaş

Adem KARA
Yusuf KARA
Kocaeli

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde hayat pahalılığından, geçinememekten genci yaşlısı şikayetçi durumda. Gidişatın kendileri açısından daha da kötü olduğunu söyleyen emekçiler, seçimle hayat şartlarının iyileşeceğine pek inanmıyor.

17 yıllık emekli, 2 bin 800 lira aylık alan Muzaffer de hayat pahalılığından şikayet ederek “Normalde geçinemiyoruz. İnşaatta çalışıyorum. Eskisinden daha çok çalışmama rağmen durum ortada. 63 yaşındayım bugüne kadar hiç sosyal hayatım olmadı. Çalışmaktan zaman bulmadım. Bu hayattan hiç memnun değilim” dedi.

Market market dolaştığını söyleyen Muzaffer, “Ha bugün fiyatlar düşmüş diye gidiyorum diğer gün fiyatlar yine artmış durumda. Yalan konuşmayı hiç sevmem üniversite okumuş iki çocuğum var. Biri evde diğeri ise asgari ücretin biraz üstünde ücret alıyor. ‘Oğlum evlen’ diyorum, ‘Bu para ile olmaz’ diyor. ‘Nasıl hayat kurayım’ diye bana soruyor. Çocuklarımın geleceğe dair ümidi yok. Bu ülkede bir mühendis asgari ücrete çalışıyorsa bence bitmiştir. ’99 krizini de yaşadım ama bugün daha kötü bir tablo var. O zaman ki enflasyon daha düşüktü. Şimdi enflasyon yüzde 80’in üstünde. O zaman kuyruk vardı şimdi ise market market dolaşıyorsun. Değişen bir şey yok. Biz emekli maaşlarının alt kısmı en az asgari ücrete denk olması lazım. Cebimde şu an tek 100 lira var. Bozdursam hemen gidecek” dedi. Bir değişimin olması gerektiğini söyleyen Muzaffer, “Gelecek iktidar düzeltir mi bilmiyorum. Ama gelenler de elini vatandaşın elini cebine atarsa o zaman durum daha berbat hal alır” diyerek sözlerini noktaladı.

"YURT DIŞI İŞİ KOVALIYORUM"

2 bin lira olan emekli maaşı 2 bin 500 lira olan, haftada 3-5 gün yevmiyeli işte çalışan Ercan Avcı “Geçim zor. Dünya kadar kredi borcum var. Yurt dışı işi kovalıyorum, ona da yaş sınırı koymuşlar. Bu hayat pahalılığında, yaşam koşularına bakarsan biz ümidi kestik. İki gün sonra kredi borcum var. O bankadan para çekip diğerine yatırıyorum. Başka çarem yok. Takla attırıyorum. Ama patlamak üzereyim” dedi. Nasıl düzelir sorumuza cevap veren Avcı“Eskiden Çukurova’da üretilen buğday bize yeterdi hatta ihraç edilirdi. Ülkede tarımı bitirdiler. En temel gıdalar ithal ediliyor. Eskiden en azından cebimizde paramız vardı. Eskiye bakmayın diyorlar ama şimdi daha kötü. Yastık altında altından bahsediyorlar. O sadece belirli kesimde var. Bizde yok. Seçimle düzelecek bir durum yok. Gelecek kişinin düzeltme imkanı yok. Tarım alanlarına sanayi sitesi yapmaya devam edersen düzelmez. Köylülerimize bakalım onların durumu değişmezse biz kalkınamayız” diyerek sözlerini noktaladı.

2014 yılından itibaren ekonomik ivmenin aşağı doğru olduğunu söyleyen 28 yaşındaki Ufuk Avcı, “Ekonomimiz dövize dayalı bir ekonomidir. Paramız değer kaybediyor, bunun iktidar ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Nereye kadar gider, nasıl düzelir diye soruyorsanız, devrim olması lazım, baştan ve kökten değişmesi gerekiyor. Bu haliyle düzelmesi mümkün değil, giderek daha kötü olacaktır” dedi. Seçim tartışmalarına da değinen Avcı, “A partisi, B partisi değil; zihniyetin değişmesi lazım” dedi.

Bir fabrikada yönetici pozisyonunda çalıştığını belirten Avcı, “Avrupa’da aynı işi yapsam ekonomik kaygım olmayabilirdi ama burada durum bu. Yatırım yapmaya da çalıştım. Kripto paraya yatırdım. Dolara yatırdım. Oradan da istediğimi alamadım. Çalışarak birikim yapmak artık mümkün değil. Evli değilim ama evli olduğumu düşünün. Kira ödeyecek. Çocuğunun masrafı derken imkansızdır birikim yapması. Artık kısıtlı keyif ve ailecek çalışmak ancak karnını doyurabilir diye düşünüyorum. Asgari ücreti dolarla değil ekmek ile de karşılaştırsan hüsran bir durum var. Ekonomik durum zengini daha zengin fakiri daha da fakirleştirdi. En dibe düşenler ise intiharın eşiğinde” diyerek sözlerini noktaladı.

"SEÇİMLE DÜZELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Lise Son Sınıf Öğrencisi Yunus Emre ise, “Benim durumum çok şükür iyi. Ama asgari ücretli için zor bir durum. Harabe eve bile maaşın yarısı kiraya gider. Faturalar derken gıda derken yapacak bir şeyleri kalmıyor. Bu insanlar karın tokluğuna yaşıyor” dedi. Geleceği ile ilgili hayallerini sorduğumuz Emre, “Sınava tek bir defa gireceğim. Eğer kazanmazsam tekrarı yok. Doğrusu gelecek ile ilgili pek bir hayal kuramıyorum. İşsizlik var. Üniversite kazansam da işsizim” dedi. “Nasıl düzelir” sorumuza ise “Bizim üretmemiz lazım. İthal ürünlerle olmaz. Bakın ellerim ayaklarım şu an titriyor. Ülke elden gidiyor. Ülke batıyor” dedi. Seçimle gelenlerin aynı şeyi yapacağını düşünen Emre, seçimle düzeleceğini düşünmediğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

Suruç aileleri: Çocuklarımızı siyasi emellerinize alet etmekten vazgeçin

SONRAKİ HABER

Otizmli çocukların yüzde 92’si eğitime erişemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa