Farplas işçileri: Hakkımızı tanıyın, TİS masasına oturun
Farplas işçileri patronun masaya oturup toplu sözleşme imzalaması için eylemlerini sürdürüyor.
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze
İşçilerin geçen hafta zam talebiyle üretimi durdurduğu ve DİSK’e bağlı sendikalara üye olduğu Gebze’deki Farplas’ta işçiler sendika haklarının tanınmasını ve taleplerinin karşılanmasını talep ediyor.
Farplas’ta 7 ayrı şirket ve 5 ayrı iş kolu olmasına rağmen 2 bine yakın işçinin çoğunluğu DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Limter-İş’te örgütlendi. İşçiler patronun masaya oturup toplu sözleşme imzalaması için eylemlerini sürdürüyor.
Geçen hafta patronun asgari ücret zammı dışında bir zam yapılmayacağı açıklamasına karşı üretimi durduran Farplas işçilerinin, patronun istediği 1 hafta süre dolmasına rağmen talepleri karşılanmadı. Üstelik “İşten atma olmayacak” sözüne rağmen patron, önceki gün fabrikanın alt şirketlerinden Farmak’ta çalışan 150’ye yakın işçiyi işten çıkardı. Fabrikadaki çalışma koşullarını anlatan bir işçi, “T1’de çok baskı var, su dahi içirmiyorlar. Tuvalete bile zor gidiyoruz. Öyle zaman oluyor ki, 8 saat çalıştık mesaimiz bitti soyunma odasına gideceğiz, hazırlanıp kartı basıp çıkacağız ama bir bakıyorsun önümüzü kesiyorlar, ‘Gidemezsin, burası çalışmak zorunda’ diyor. Benim haberim olmadan bana 12 saat yazmış, bunu bana 8 saatlik vardiyam bittikten sonra söylüyor” dedi.
"HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"
Zam oranının açıklanmasının ardından yaşananları anlatan Farplas işçisi, “Eylemimiz Gezi Parkı gibi birden patladı. Fabrikada böyle bir şey beklemiyor, ‘Buradan bir şey olmaz’ diyordum. Ama dün ‘Sendika istemiyoruz’ diyenler bugün yöneticilerin tehditleri sonrası sendikaya üye oluyor. ‘Sendika olsa bizi böyle tehdit edemezler’ diyor. İlk adımımız iyi oldu, devamı gelecektir. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İlk defa üretimden gelen gücümüzü kullandık” dedi. Üretim yaptıkları Toyota’nın Farplas’a ceza kestiğini söyleyen işçi, “Toyota, Ford, BMC, Renault gibi firmalara üretim yapıyoruz, araçların bütün plastik aksamını üretiyoruz. Biz üretimi durdurduk, Toyota üretimin aksamasından dolayı zararını Farplas’a kesmiş. Hakkımızı verselerdi üretim aksamazdı. Bizi buna kendileri zorladı” dedi.
"BU SAATTEN SONRA SENDİKADAN DÖNMEM"
Şimdiden kazanımlarının olduğunu söyleyen bir başka Farplas işçisi de “Bu saatten sonra sendikaya önemli görevler düşüyor. Patron bana gelse ‘Senin maaşın 10 bin lira olacak’ da dese ben bu saatten sonra sendikadan dönmem. Sendika olduğunda haklarımızı daha iyi savunacağız. Ben bir iş kazası geçirdim, beni revir haricinde kimse aramadı. Orada ben ölebilirim de ama bunun arkasında kimse durmadı, sendika olsaydı böyle olmazdı. Mesela elektrik ve doğal gaz kesintileri sebebiyle üretimin durdurulduğu şu günlerde örgütsüz işçilere ücretsiz izin ya da yıllık izin dayatması yapıldı. Bizde de daha önce olsaydı böyle olurdu ama şimdi bu sendikalaşma sürecinde diye idari izin verdiler. Bu durum bile bizim açımızdan bir kazanım” diye konuştu.
Patronun aynı zamanda bir başka metal fabrikası Mata’ya ortak olduğunu söyleyen işçi, “Orada da Birleşik Metal-İş var, bizde neden olmasın? İşçi görüyor bunu” dedi.
"TÜRK METAL ŞİMDİ HERKESİ ARIYOR"
Eylemler başlamadan önce Türk Metal üyesi olduğunu söyleyen bir başka Farplas işçisi de “Biz işçiler bir firmaya her gün milyonlarca dolar kazandırıyoruz ama içimizde kendini hâlâ küçük gören işçiler var. Taleplere bakıp ‘Bunları bize vermezler’ diyen var. Böyle düşünmememiz lazım. Bu talepler zaten bizim hakkımız. Bu talepler yıllarca sömürülmemizden kaynaklı çıktı ortaya. Çok bir şey istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Ben eskiden Türk Metal üyesiydim. Çoğunluk Birleşik Metal-İş’e üye oldu ben de arkadaşlarımın kararına uydum ben de üye oldum. Şimdi Türk Metal, üyesi olsun olmasın herkesi arıyor, görüşme talep ediyor. Bu numaralara nereden ulaştılar, idari birimler mi verdi yoksa?” diye sordu.
MOLA ZİLLERİ ‘İZMİR MARŞI’
Mola zillerinde ‘İzmir Marşı’nın çalındığını belirten bir işçi de “Patron sosyal demokrat gözüküyor. İşçi doğal olarak bunu görüyor. ‘CHP iktidara gelse ne olacak ki, bizi bu patron gibi yönetecek işte’ diyor. CHP Genel Başkanı Ankara’dan İstanbul’a ‘adalet’ diye yürüdü. Biz adalet istediğimizde aldığımız cevap işte ortada” dedi.
DURUŞU FIRSAT BİLEN PATRON 150 İŞÇİYİ İŞTEN ATTI
Farplas’a bağlı 8 şirkette çoğunluğu sağladıklarını, sadece bir şirketin kaldığını söyleyen Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Çoğunluğu sağladıktan sonra yasal olarak bakanlığa müracaatımızı yaptık. İşveren işçi arkadaşlarımıza baskı yaparak sendikadan istifaya zorluyor. Fabrikada enerji kesintisi dolayısıyla üretimin olmamasını fırsat bilen işverenin yaklaşık 150 arkadaşımızın iş akdini feshettiğini öğrendik. Bayramoğlu, Pendik gibi yerlerde arkadaşlarımızı otellere çağırarak ‘İş akdiniz sonlandırılmıştır’ gibi laflar ediyorlar. Elimize geçen herhangi bir tebligat yok. Biz 3 sendika olarak toplamda 1000’in üzerinde üyeye sahibiz, kararlığımızı ortaya koymak, işverenin bu tavrına itiraz etmek, iş yerine sendikaları sokmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.