İstanbul'da sağlık emekçileri Taksim İlkyardım Hastanesinden seslendi: Haklarımız için beyaz nöbetteyiz
Sağlık emekçileri yurt genelinde Beyaz Nöbet başlatarak sağlıkta şiddetin engellenmesini, özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Yurt genelinde hastane önlerinde bir araya gelen sağlık emekçileri, özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve sağlıkta artan şiddete dur denilmesini isteyerek “Artık yeter; haklarımız için beyaz nöbetteyiz” dedi. Sağlıkçıların taleplerini duyuran sağlık emek ve meslek örgütleri, yasal düzenlemeler yapılıp hakları verilmezse 8 Şubat’ta G(Ö)REVDE olacaklarını duyurdu.
TAKSİM İLKYARDIM HASTANESİ
İstanbul'da Taksim İlkyardım Hastanesinde bir araya gelen sağlık emekçileri “Artık yeter; haklarımız için beyaz nöbetteyiz" dedi.
Taksim İlkyardım Hastanesi önünde toplanan İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık İş, Dev Sağlık-İş ve Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası üyeleri, "Oyalama değil, haklarımızı istiyoruz” dedi.
January 26, 2022
"TASARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip okudu. "Sağlık sisteminin çökertilmesi halkın nitelikli sağlık hakkına erişememesine neden olmaktadır" diyen Saip, sağlık sisteminde yaşanan sorunların sorumlusunun sağlık çalışanları olmadığını söyledi.
BAŞKA BİR SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN
Güvenli ve güvenceli çalışma koşullarına sahip olmadıklarını dile getiren Saip, "Sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise gündemde bile değildir. Bizler artık sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kere daha ifade ediyoruz. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz" dedi. Tüm sağlık çalışanlarını kapsayan bir düzenleme beklediklerini söyleyen Saip, "Tasarının Meclis’e getirilmemesi halinde 8 Şubat günü uyarı G(Ö)REV’inde olacağımızı buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz" diye konuştu.
EK GÖSTERGE VE TEMEL ÜCRET TALEBİ
Sağlık emekçileri yaptıkları açıklamalarda taleplerini şöyle sıraladı:
- Ek göstergeler 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmeli,
- Koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmeli, ceza yönetmeliği iptal edilmeli,
- Sağlıktaki personel sayısı kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılmalı,
- Uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması,
- Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret tüm sağlık emekçilerine uygulanmalı,
- Sağlık hizmetlerinde alınan ücretlerin tamamı iptal edilmeli,
- Meslek hastalıkları yasası çıkarılmalı,
- Etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılması, güvenli işyerleri planlanması,
- Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamalar derhal bitirilmeli.
(İstanbul/EVRENSEL)