27 Ocak 2022 09:14
/
Güncelleme: 14:32

Yatağan Turgut Mahallesi kömür ruhsat alanından çıkarıldı

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Muğla Yatağan’a bağlı Turgut mahallesinde bazı alanların kömür ruhsat alanından çıkarılması gerektiğine karar verdi.

Yatağan Turgut Mahallesi kömür ruhsat alanından çıkarıldı

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Özer AKDEMİR

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Muğla Yatağan’a bağlı Turgut mahallesinde bazı alanların kömür ruhsat alanından çıkarılması gerektiğine karar verdi. Mahkeme kararında mahallenin tarımsal ve zeytin varlığının yanı sıra arkeolojik değerine vurgu yapan bilirkişi raporuna atıfta bulundu.

Zeytinlik,

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

BİLİRKİŞİ BÖLGENİN NEDEN KÖMÜR OCAĞI OLAMAYACAĞINI MADDE MADDE YAZMIŞTI

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği’nin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yatağan Termik Enerji A.Ş’ye verilen maden ruhsatlarına karşı açtığı dava Muğla 3. İdare mahkemesince reddedilmişti. Yerel Mahkemenin bu kararını istinaf mahkemesine taşıyan derneğin başvurusunu inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Bölge İdari Dava Dairesi geçtiğimiz günlerde yerel mahkemenin bu kararını bozdu. Derneğin Turgut mahallesi sınırları içerisinde bulunan ruhsat alanlarında madencilik faaliyetinin yapılmasının hukuken mümkün olmadığı iddiası ile açılan davada yapılan bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan raporda bölgedeki zeytincilik ve tarım alanlarında madencilik faaliyeti yapılamayacağı görüşü dile getirilmişti. Bilirkişi raporunda ayrıca alanın arkeolojik açıdan ”korunması Gereken Alanlar”dan olduğu, kömür madeninin çıkarıldığı alanlarda arazinin doğal görünümünün bozulduğu, topografyanın değiştiği, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahrip olduğu, çevre kirliliğini önlemeye yönelik önlemlerin yetersiz olduğu, maden sahalarının yerleşim yerleri ve tarım alanlarına yakın olduğu gibi birçok önemli tespit de yer almıştı.

Zeytinlik,

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

“YURDUMUZU, TOPRAĞIMIZI, TARİHİ KURTARMAK İÇİN DAVA AÇTIK”

Bu bilirkişi raporu eşliğinde dosyayı değerlendiren İzmir bölge İdare mahkemesi, derneğin istinaf başvurusunun kabulüne, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin davayı reddeden kararının kaldırılmasına, şirkete verilen ruhsatın iptaline oy birliği ile karar verdi. Mahkemenin kararını değerlendiren Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol Yatağan köylerinin termik santralin kurulduğu yıl olan 1980’e kadar sağlıklı, mutlu bir hayat sürdüğünü belirtti. Erol şunları söyledi; “Ancak Termik Santral kurulduktan sonra Yatağan halkının acıları, sürgün hayatı başladı. Kömür için Eskihisar, Tınaz, Bağyaka, Yeşilbağcılar yerinden edildi, haritadan silindi. Sıra Turgut’a, antik Lagina’ya gelmişti. Suyumuz, toprağımız, geçim kaynaklarımız yavaş yavaş yok ediliyordu. Dernek olarak yurdumuzu toprağımızı, tarihimizi kurtarmak için Muğla 3. İdare mahkemesinde dava açtık. Bu alan 185 hektar zeytinlik ve 3. derece arkeolojik sit olan bir alandı. Dava İzmir Bölge İdare Mahkemesi ne gitti. Davayı kazandık. Dernek olarak hukuka güveniyoruz, mücadeleye devam ediyoruz."

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İktidarın mengenesi öfkeyi durduramıyor

İktidarın mengenesi öfkeyi durduramıyor

Antep’te polis, mahkeme kararını tanımadı, ekmek mücadelesi veren işçilere müdahale etti. İşçi, siyasetçi, öğrenci, muhalif belediye, basın… Herkes mengenede! Cezaevinde olanların sayısı cezaevi kapasitesini 90 bin aştı. Buna rağmen hükümet daha çok insanı daha uzun süre cezaevinde tutacak yargı paketi hazırladı. Yine de tepki cezalandırılarak durdurulamıyor!

90 bin fazla: 301 bin 397 kapasiteli cezaevinde 392 bin 456 kişi kalıyor.

32 adet: 11 cezaevi yapımı sürüyor, 21 yeni cezaevi projesi hazır.

Yüzde 700: 2002’de 49 bin 512 olan mahpus sayısı yüzde 700 arttı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et