28 Ocak 2022 00:28

Devlet dolar bulmak için ne yapacağını şaşırdı(!): Esnafın dövizine zorla bloke koydu

Hatay’ın Antakya ilçesinde restoran işleten Diren Zorlucan'ın döviz hesabına Ziraat Bankası keyfi biçimde bloke koydu.

Görseller: Pixabay ve Evrensel | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU

Hükümet, bankaları, ‘Müşterilerini dövizlerini bozdurmaya ikna et’ diye sıkıştırınca, bankalar da her gün yeni bir yöntem geliştirir oldu. Son örneklerden biri Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşandı. İlçede restoran işleten Diren Zorlucan’ın dövizine Ziraat Bankası bloke koydu.

Dövizini Zorlucan’a teslim etmek yerine dövize bloke koyan Ziraat Bankası Müdürlüğü, Zorlucan’ın Kredi Garanti Fonundan (KGF) kullandığı krediyi bloke işlemine gerekçe olarak gösterdi: “Bankamızla karşılıklı olarak 17.10.2019 tarihinde imzalamış olduğunuz kredi sözleşmesinin kefalet başlığı altındaki düzenlemesine göre ‘Bankanın, kendi kefaleti ile kefalet altına alınmamış alacaklarını öncelikle tahsil etmesini kabul ve taahhüt eder’ hükmü bulunmaktadır.”

Banka bu cevabı verirken görmezden geldiği pek çok başlık bulunuyor.

  • Kredi taksitleri Zorlucan tarafından düzenli şekilde ödenip, borç rakamı azaltılırken banka müdürlüğü, ‘alacakların öncelikli tahsili’ gibi bir gerekçeyi neye göre öne sürdü?
  • Tahsil etme sorunu yaşanmamasına rağmen Ziraat Bankası çekilen KGF kredi miktarının katbekat fazlasını teminat olarak bloke etti. Banka borcun çok ötesinde teminatı neye göre bloke etti?
  • KGF kredilerinin garantörü devletken, Ziraat Bankası esnafın dövizini garanti olarak elde tutma uygulamasını neye göre hayata geçirdi?

BDDK ASKIDA BIRAKIYOR

Bu sorular uygulamanın amacının borç tahsilatından öte dövizi elde tutma niyetini açık ettiğinden Zorlucan, uygulamayı Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumuna (BDDK) şikayet etti.

Mağduriyetinin giderilmesini talep eden şikayet dilekçesinde Zorlucan şu noktalara dikkat çekti:

  • Hiçbir şekilde imzamı ve onayımı almadan, asıl kredi sözleşmesindeki kefil sıfatıma dayanarak takibe düşmeyen bir kredi borcunun teminatı olarak ilgili şube nezdinde herhangi bir hesabıma bloke konması kanunlara açıkça aykırıdır.  
  • Güven kuruluşu olan bir bankanın, bir şube müdürünün bu şekildeki kanunsuz bir hareketi ile vatandaşı mağdur etmesi, kanuni yollara başvurma hakkımı da saklı tutarak, üst kurulunuz nezdinde cezalandırılmayı hak eden bir işlemdir.

Başvurusunun üzerinden 1 ay geçtikten sonra cevap alamayan ve BDDK’yi arayan Zorlucan, ‘1 ay daha bekleyin cevabı’ aldı.

BDDK süreci adeta askıda bıraktı!

ESNAF MAĞDUR EDİLDİ

Bankanın bloke ettiği dövizin, pandeminin yaşatmış olduğu ekonomik sıkıntılardan dolayı, 13 yıllık esnaflık hayatının birikimi olan ve 25 Ekim 2021 tarihinde satmak zorunda kaldığı otelin parası olduğunu belirten Diren Zorlucan yaşadığı mağduriyeti şöyle özetledi:

“Sattığım otel için çektiğim kredinin ipoteğini kaldırmak için ödeme yaptıktan sonra kalan para hesabıma bireysel hesabıma dolar cinsinden yattı. Şimdi o parayı alamıyorum. 2 yıldır pandemi nedeniyle işler iyi değil. Restoranda çalıştırdığımız insanlara ödediğimiz ücretler var, birçok giderimiz var. Açıkça mağdur ediliyorum”.

ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ CEVAP VERSİN

Mağduriyetini Ziraat Bankasına sosyal medya hesabı üzerinden de aktaran Zorlucan, banka genel müdürlüğünden şu soruların yanıtlarını istiyor:

  • Devlet turizm işletme belgeli mekanlara destek amaçlı çıkarmış olduğu KGF kredisinin 3 katı oranındaki bir paraya bloke uygulayarak turizme nasıl katkı sağlayacak?
  • Restoranlar zaten ekonomik kriz, pandemi, son dönemlerde içkiye gelen zamlar ve enflasyonla boğuşurken bir de devlet bankasının haksız uygulamasıyla nasıl ayakta duracak?
  • Kredi borçlarımı kesintisiz öderken, diğer borçlarımı hesabımda param dururken ödeyemememin yarattığı zararı kim karşılayacak?

İHRACATÇI DA ‘KREDİ’ İLE TEHDİT EDİLMİŞTİ

Daha önce de özel ve kamu bankalarının ihracatçı şirketlere, dövizlerini bozdurmaları için şantaj yaptığı haberi gazetemizde yer almıştı.

Dövizini bozdurmayan şirketlerin, “Merkez Bankasından talimat aldık. Bundan sonra reeskont kredisi kullandıramayacağız” şeklinde maruz kaldığı tehdit gazetemizde, ‘Kumpas bitti, şantaj başladı’ başlığı ile duyurulmuştu.

Sonrasında, şantajdan istenilen sonuç elde edilemeyince, hükümet ihracatçıya döviz gelirinin yüzde 25’ini Merkez Bankasına satma zorunluluğu getirdi.  

ÖNCEKİ HABER

Suç örgütü lideri Galip Öztürk'ün fotoğrafını çeken Hakim Kemal Alver görevden alındı

SONRAKİ HABER

Cezaevinden mektup: Siyasi mahpuslara dönük baskı uygulamaları devreye konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa