Emekli, 3 bin lira elektrik faturasından sonra battaniye ile ısınmaya çalışıyor | Çukurova'da Hayat
Adana'da ısınmak için elektrik kullanan emekli vatandaş 3 bin liraya yakın faturanın ardından çareyi klimayı kapatıp evin içinde battaniye altına girmekte buldu.
Volkan PEKAL
Seren ELATAŞ
Adana
Elektrik fiyatlarına 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 50 ile yüzde 125 oranlarında zamlar yapıldı. Kademeli fatura tarifesi ile dar gelirli vatandaşın korunmaya çalışıldığı vurgusu yapılmasına rağmen ısınmak için elektrik kullanmayan evlere dahi fahiş faturalar gelmesi 150 kilovat saatin altına düşmenin mümkün olmadığını gösterdi.
Çukurova'da Hayat'ın bu bölümünde Adana'da emekçilerin evlerin konuk olduk.
“BU ZAMLARA KARŞI EMEKLİ MAAŞI EN AZ EN AZ 8 BİN LİRA OLMALI”
Isınmak için elektrik kullanan vatandaşlardan Mehmet Beyaztaş ise 3 bin liraya yakın faturanın ardından çareyi klimayı kapatıp evin içinde battaniye altına girmekte buldu.
Mehmet Beyaztaş, evine gelen 2 bin 982 TL elektrik faturasından sonra klimayı kapatmış, elinde eldiven, üzerinde hırka, başında bere ile battaniye altında ısınmaya çalışıyor. 180 ila 300 arası elektrik faturası gelirken soğuk giden havalarla birlikte ısınmak için daha fazla elektrik kullanan Beyaztaş, yüzde 125 zamla birlikte bu fatura ile karşı karşıya kaldı. Maddi olarak çok zor duruma düştüklerini dile getiren Beyaztaş, “Yeni zamla birlikte 4 bin 460 lira maaş alıyorum. 4 bin 500 lira sırf gıda harcamamız var. Bir de tip alacaksın 245 lira olmuş. Elektrik de 3 bin 825 lira. Geçinebilmem için en az 8-9 bin lira maaş olması lazım” dedi.
“MİLYONLAR SOKAĞA ÇIKARSA ZAMLAR GERİ ALINIR”
İktidarın kendi maaşlarına istediği zammı yaptığını ifade eden Beyaztaş, “Ama işçi, emekçi yok hükmünde sayılıyor. Bu yönetimi kökten değiştirmek gerekir. Türkiye’de yaşayanların yüzde 80’i fakir kesim. Baskı ile susturulmak isteniyor. Sokağa çıkmasın, yasal olarak hakkını aramasın isteniyor. Ama biz bunun yasal olarak yapabiliriz. Ama milyonlar bunu yaparsa zamların hepsi geri alınır” dedi Elektrik dağıtımı özelleştirilmeden önce devletin hem milyonlarca işçi çalıştırıp hem daha düşük fiyata elektrik verebildiğini dile getiren Beyaztaş, “Elektrik her vatandaşın doğal hakkı. Ben ona yüzde 150 zamla, yüzde 50 vergi ile nasıl geçineceğim. Elektrik tüketiminin kademesi mi olur?” dedi.
“ODUN SOBASI KULLANMALARINA RAĞMEN ELEKTRİK FATURASI 600 LİRA”
Fikriye ve Necmettin Buyur emekli maaşı ile evlerini geçindirmeye çalışıyor. Evde odun sobası kullanmasına rağmen kademeli zamla birlikte evine 600 lira fatura gelmiş. Necmettin Buyur, 150 kilovat saati çoktan aştıklarını belirtiyorlar. Fikriye Buyur da zorunlu olarak bulaşık makinesi, buzdolabı, çamaşır makinesi kullandıklarını belirterek “Bu soğukta ellerimiz donuyor. Çamaşırı, bulaşığı mecbur makinede yıkayacaksın” dedi.
“ALIŞVERİŞ ARTIK BORÇLA”
Maaş ancak faturalara yetiği için borçlandıklarını dile getiren Buyur, “Bir et alamıyorsun, peynir alamıyorsun, 80 lira bir kilo peynir. Dolapta yumurtanın dışında bir şey bulamazsın. Domatesi, zeytini yazdan yapıyoruz yoksa onları da bulamayız. Kaç yaşındayız. Hayatımda böyle bir yaşam görmedim. Güya zam verdi. Kaşıkla verdi, kepçeyle aldı. Maaşı alınca faturalara borçlara gidiyor. Alışverişe gittiğimizde yeniden borç yapıyoruz. Eskiden bir manava gidince her çeşit meyve alırdık. Şimdi alınmıyor. Bir kilo alacağıma yarım kilo alıyorum. Aldığımız faturalara gidiyor” dedi.
“ODUNLA ISINMAK DA PAHALI”
Necmettin Buyur, “Emeklilere yapılan yüzde 25 zam faturalara gelen zammı karşılamıyor. Geçim zorlaştı. Eskiden misafiri kendimiz çağırırdık. Şimdi biri gelmek için ararsa saklanacak yer arıyorsun. 1992’de emekli oldum. Yazları çalışıyorum. Yine de geçinemiyoruz. Maaşımıza zam yapmasınlar. Makarayı geriye sarsınlar, bundan daha iyi durumda oluruz” dedi. Her şeyle birlikte odun fiyatları da yükselmiş. 2 ton odunun 2 bin 50 lira olduğunu anlatan Buyur, “Ekmek 2,25 TL. 75 kuruşa bayat ekmek alıyoruz, sobanın üzerinde ısıtıyoruz. Bir de yumurta alıyoruz. Öyle geçinmeye çalışıyoruz. Aylık yetsin diye. Sarayda oturanlar da böyle yapsa bu iş düzelir” dedi.
“‘HALK SOKAĞA ÇIKMASIN’ DİYORLAR AMA EVE NASIL EKMEK GÖTÜRECEĞİM”
Dekorasyon işçiliği yapan Mustafa Babacan da odun sobası kullanmasına rağmen yüksek elektrik faturası ile karşılaşanlardan. Geçen ay 250 lira elektrik faturası ödeyen Babacan bu ay 400 lira elektrik faturası geldiğini söylüyor. Aldığı ücretle bu faturalarını ödemesinin mümkün olmadığını ifade eden Basbacan, “Ödeyemeyeceğim. Gelsin kessinler, beni mahkemeye versinler. Onlar kessin, ben açacağım. Yazık bir halkın üzerine bu kadar gelinmez” dedi. Evde aylık giderinin 5 bin lira olduğunu ancak o kadar kazanamadığını ifade eden Babacan, “Resmen hırsızlık yapmaya yöneltiyorlar. Namussuz değiliz ki gidip başkasının malına göz dikelim. Ama kazandığımız daha eve gelmeden bitiyor” dedi. Harcamanın sınırı olmadığını dile getiren Babacan, ancak hiç o noktaya gelemediklerini belirterek “Ama harcayamıyoruz ki kardeşim. O sınırı bırak, açlık sınırına bile yetişemiyoruz. Başımızdakiler gitsin, daha iyi yönetecek biri varsa gelsin” dedi. Zamların ve geçim derdinin yarattığı sıkışmışlığı anlatan Babacan şunları söyledi, “Mecbur sineye çekelim diyoruz. ‘Halk sokağa çıkmasın’ diyorlar ama nasıl çıkmayacaksın? Ben akşam evime nasıl ekmek götüreceğim?” diye konuştu.