Gündüz ailesinden İstinaf Mahkemesi’ne itiraz başvurusu
Bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ün ailesi, oğullarına aracıyla çarparak ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz'e verilen 4 yıl hapis cezasına itiraz etti.
Fotoğraf: Hasan Metin Taşkıran/Evrensel
Ankara'da 15 Temmuz 2020’de 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz’e aracıyla çarparak ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz'ün yargılandığı davada 27 Aralık 2021’de 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. Gündüz’ün ailesi kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı.
Gündüz ailesinin avukatı tarafından yapılan itirazda sanık Çağdaş Şenyüz’ün 2’nci duruşma sonrasında tahliye edilmesine de yer aldı. Söz konusu dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Ancak sanığın adli kontrol tedbirlerine bile uymaması kaçmayı gösterir bir delil olup somut olayda sanığın müteveffayı olay yerinde bırakıp kaçması da sanığın tutuklanması gerektiği gösterir bir delil iken savcılık makamının işbu beyanına katılmamız mümkün değildir.”
OLASI KAST SUÇU VAR
Sanık Şenyüz hakkında “bilinçli taksirle öldürme suçundan” ceza verilmesine de itiraz edilen dilekçede, Anayasa içtihatları, Türk Ceza Kanun’unda “olası kast” ve “bilinçli taksirle öldürme” suçlarına dair maddelere atıfta bulunuldu. Dilekçe de, “Savcılık mütalaasında taksirle öldürme suçundan ceza verilmesi şeklinde mütalaa verilmesi hukuka ve vicdana aykırılık teşkil etmektedir. Sanık Çağdaş Şenyüz olay öncesinde alkolü bilerek ve isteyerek aldığı, olay sırasında hız sınırı limitlerinin üstünde olduğu, olay sonrasında müteveffanın nasıl olduğu veya sağlık durumunun ne durumda olduğuna bakmaksızın olay yerinden hemen kaçması, sanığın 1,53 promil alkollü olması, aracın azami hız sınırına uymayarak çok yüksek süratle seyir halinde bulunduğu, aracın fren yaptığına dair hiçbir izin bulunmaması, müteveffanın üzerinde bulunan gerekli ışıklandırma, açık renkli kıyafet, ışıklar ve uyarıları olması gibi etkenler, tanık anlatımı ve bilirkişi raporlarının sanığın olası kastla adam öldürme suçunu işlediğini kanıtlar nitelikte olduğunu göstermektedir” denildi.
SANIK AĞIR CEZA’DA YARGILANMALI
Dilekçenin sonuç kısmında Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın bozulması talep edilerek, şunlar kaydedildi: “Öncelikle sanığın kasten adam öldürmeden cezalandırılmasına, ‘olası kastla öldürme’ suçu oluştuğundan görevsizlik kararı talebimizi tekrar ederek dosyanın görevli Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine, adli kontrol kararına uymayarak imzayı atmayan sanık hakkında tutuklama kararı verilmesine, sanığın olası kast ile adam öldürme suçundan dolayı cezalandırılmasına, mahkeme aksi kanaatte ise dava dosyasında suçun işleniş biçimini, suç işlenmesinde kullanılan araçları, suçun işlendiği zaman ve yeri, suç konusunun önem ve değerini, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını, failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını ve failin güttüğü amaç ve saiki göz önünde bulundurarak işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın en üst hadden ceza verilmesine karar verilmesini talep ederiz.”
İstinaf başvurusuna dair yazılı açıklama yapan anne Asuman ve baba Menderes Gündüz, adalet taleplerini yineleyerek, yaşanan tüm hukuksuzlukların da son bulması için olduğunu vurguladı.
"SON İKİ YILDA 291 BİSİKLETLİ HAYATINI KAYBETTİ"
Açıklamada 27 Aralık’ta yapılan 3’üncü duruşmada yüzde 100 kusurlu sanık Çağdaş Şenyüz’ün somut delillere rağmen 4 yıl 5 ay ile ödüllendirilmesine şahit olunduğunu hatırlatılarak, “Hukukun gereği olarak katilin en yüksek cezayı almasını istiyoruz. Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin ‘trafik kazası’ denilerek cezasız bırakılması sonucunda her geçen gün ölümler artmaya devam ediyor. Son iki yıl içinde buna benzer olaylar sonucu 291 bisikletli hayatını kaybetti. Benzer davalarda emsal olması için sanık Çağdaş Şenyüz’ün ‘Kasten Adam Öldürmek’ suçundan Ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını ve en ağır cezayı almasını bekliyoruz” ifadeleri yer aldı. (MA)