28 Ocak 2022 21:51
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2022 14:23

Basım ve Yayım Faaliyetleri Genelgesi: Milli, manevi değerleri yıpratan TV programlarına yaptırım

Resmi Gazete'de yayımlanan 'medya faaliyetlerine yaptırım' genelgesinin, FOX TV'de yayımlanan Maske Kimsin Sen'e yönelik olduğu iddia edildi.

Görsel, @FOXTurkiye hesabından alınmıştır.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, Resmi Gazete'de 'Basın ve Yayım Faaliyetleri ile İlgili 2022/1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi' yayımlandı.

Genelgede bazı televizyon kanallarının özellikle yabancı içerikleri uyarlayarak yayımladığı programların “Toplumun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı” ve bunların “yıkıcı etkileri”ni bertaraf etmek için gerekli adımların atılacağı vurgulandı.

Programların “Medya aracılığıyla milli ve manevi değerlerimizi yıpratmaya, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsmaya yönelik açık ve örtülü faaliyetler” olarak tanımlandığı genelgede, bu yapımlara karşı ‘tedbir alınacağı’ ifade edildi.

"BASIN HÜRDÜR SANSÜR EDİLEMEZ"

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "AKP iktidarı, medya alanında Uzan grubundan Doğan grubuna uzanan 'alan temizleme' operasyonunu seçimlere kadar sürdürecek. Ölçü 'muhalif' içeriklerin ötesinde. Denetlenemeyen medya sahipliği sorun olarak görülüyor." değerlendirmesi yaptı.

 

 

Genelgeye tepki yağdı. RTÜK’ün CHP’li Üst Kurul üyesi Okan Konuralp genelgeyi paylaşarak “Ekteki genelgenin sansür hamlesi olması bir yana… İktidar medyasının isteği doğrultusunda yayınlanan genelge, büyük ‘medya ekonomisi’ kavgasının işaretidir. İzlenirlik, saygınlık ve reklam geliri düştükçe, rakiplere Cumhurbaşkanlığı yoluyla ve millilik söylemiyle müdahale!” ifadelerini kullandı.

 

 

RTÜK’ün bir diğer CHP’li Üyesi İlhan Taşcı da  “Anayasa ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ derken basın yayımın nasıl yapılması gerektiğini anlatan bu genelge Anayasa’ya aykırıdır. Sözlü talimatlar/beklentiler yazılı hale getirilmiş.” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

 

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ise “RTÜK ve BİK’in cezaları, gözaltılar, tutuklamalar yetmemiş! Cumhurbaşkanı Erdoğan, ifade ve basın özgürlüğüne aykırı genelge ile medyaya karşı ‘olağanüstü hal’ ilan ediyor! Muğlak ifadelerle ‘TV programlarına karşı ivedi adımlar’ ve ‘medyaya müeyyideler’ talimatı veriyor…” ifadelerini kullandı.

 

 

Milletvekili Ziya Pir “Bu genelge dikkate alınırsa ‘A haber’ ve benzerleri derhal kapatılmalıdır” derken,  Zeynep Altıok Akatlı, genelgenin “Milli ve manevi değerlerimize uymayan yazılı, sözlü ve görsel basın faaliyetleri takibe alınıp gereği yapılacaktır” maddesini paylaştı ve “Sezen Aksu ve Gülşen boşuna gündem yapılmamış. Artık siyasal islam ideolojisine uymayan her şey, ‘milli/manevi değer’ kavramı üzerinden sansürlenebilecek!” dedi.

 

 

"ANAYASA’YA AÇIKÇA AYKIRI"

Gazeteci Alican Uludağ “Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarından açıkça basına sansür uygulanmasını istiyor. Oysa bu genelge açıkça Anayasa’ya aykırı. Çünkü Anayasa’nın 28. maddesinde basın özgürlüğünün sınırlandırılmasına ilişkin gerekçeler arasında ‘milli ve manevi değerlere aykırı yayınlar’ yok.” dedi.

 

 

Gazeteci Orhan Uğuroğlu “Bu genelge anayasanın, ‘Basın hürdür sansür edilemez’ ilkesini çiğneyen, sansür genelgesidir. Çocukları korumak istiyorsa, yasa dışı cemaat ve tarikatların yurt ve evlerinde çocukların zehirlenmesini engelleyecek genelge yayımlasın” derken, Prof. Dr. Mehmet Köksal “Basın yayın özgürlüğü temel hak ve özgürlüklerden biridir. Genelge ile bu konuda sansür getirmek Anayasa’ya aykırıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

Genelgeyle ilgili görüşünü aldığımız Siyaset Bilimci Dinçer Demirkent ise şunları söyledi:

“Bu genelgeyi, TÜİK Başkanı’nın ve hatta Adalet Bakanı’nın değiştirilmesinden daha çok önemsiyorum. Bunu bir işaret fişeği olarak okumak gerek. Hem artık aralarında ayrım yapmanın zor olduğu devlet ve iktidar partisi bakımından hem de muhalefet tarafından görülecek bir işaret fişeği. Bunun parti teşkilatlarına ya da kurumlara gönderilen bir yazıyla değil, bir genelgeyle yapılmasının amacı bu. Bir saldırı başlatacağım, muhafazakarın, dindarın öfkesini yaratıp arkama alacağım, cümle alemin haberi olsun diyor bu genelge. Bu genelgeyi, 2016 yılında Ahmet Davutoğlu imzasıyla çıkarılan 2016/4 sayılı Başbakanlık Genelgesi’yle karşılaştırabiliriz; OHAL’in ilanıyla kamudaki muhaliflerin tasfiyesinin ilk adımı bu genelge olmuştu. Şimdi hem basın ve sosyal medya üzerinde hem de tüm muhalifleri kapsayacak ama asıl olarak LGBTİ+’ları ve kadın hareketini hedefine alan, kendi tabanında mobilizasyonu hedefleyen bir saldırının bizleri beklediğini söyleyebiliriz. Elbette muhalefet partilerinin birlikte davranma zeminlerine yönelik bir planın da parçası olarak okunmalı.”

"MİLLİ VE MANEVİ DEĞER"

Genelgede programlara ilişkin atılacak adımlar şöyle sıralandı:

  • Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlanması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarının toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar ivedilikle atılacak,
  • Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarını hedef alan yapımlardan onları koruyacak, aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek,
  • Medya aracılığıyla milli ve manevi değerlerimizi yıpratmaya, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsmaya yönelik açık ve örtülü faaliyetlere karşı Anayasa, kanun ve ilgili diğer mevzuatla düzenlenen müeyyidelerin gereği yerine getirilecek,
  • Toplumun geneline hitap eden bu tür medya içeriklerinin özellikle de aile, çocuk ve gençlerimiz üzerinde olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla ulusal ve yerel medya organlarının tehdit ve tehlike oluşturan bu tür yapımlarına karşı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirler gecikmeksizin alınacaktır.

"MASKE KİMSİN SEN" İDDİASI

“Bir takım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlar...” gibi ifadeler nedeniyle genelgenin, son dönemde iktidar medyasının hedef aldığı FOX TV’de yayımlanan ‘Maske kimsin sen’ isimli programa ilişkin yayımlandığı iddia edildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TÜİK'in yeni başkanı Erhan Çetinkaya kimdir?

SONRAKİ HABER

Enflasyon düzeltmesini erteleyen karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa