29 Ocak 2022 10:58

Çiğli’de işçiler: Cendereden çıkışı Trendyol, Çimsataş, Farplas işçileri gösteriyor

Deriteks Sendikası’nın Çiğli’de düzenlediği panelde bir araya gelen işçiler, “Bu cendereden çıkış yolunu bugün Trendyol, Çimsataş, Farplas işçileri gösteriyor” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çiğli’de tekstil, metal ve matbaa başta olmak üzere çeşitli fabrikalardan yaklaşık 170 işçi, Deriteks Sendikası İzmir Şubesi’nin çağrısıyla düzenlenen panelde bir araya geldi.

Konuşmacı olarak Evrensel Gazetesi yazarı Bülent Falakaoğlu’nun katıldığı panelin açılışını Deriteks Sendikası Genel Başkanı Makum Alagöz yaptı. İşçi ve emekçilerin üçüncü ittifakı da tartıştığı panelde, çıkış yolunun işçilerin birliğinden, örgütlü mücadelesinden geçtiği vurgulandı.

“SUÇLU DOLAR DEĞİL DIŞA BAĞIMLILIK”

Evrensel Gazetesi yazarı Bülent Falakaoğlu, Türkiye’nin büyümede dünya rekoru kırdığını gösteren göstergelere rağmen sefalet sıralamasında en başlarda yer aldığını belirterek, “Bunun sebebi Türkiye ekonomisinin dışa bağımlı olması ve iktidarın uyguladığı ekonomi politikalarıdır” dedi.

Doların artışının işçileri nasıl ilgilendirdiğini anlatan Falakaoğlu, “Tarımda ekimden ve üretim araçları, sanayi ve enerjinin ham madde ve evin içinde salonda, mutfakta, banyoda her şeyin ya kendisi ya ham maddesi ithal. İşçilerin gelirlerindeki artışın dolardaki yükselişle aynı değil. Ama suçlu dolar değil, Türkiye ekonomisinin dışa bağımlılığı” diye konuştu.

Maliye ve Hazine Bakanı’nın enflasyon beklentisine dair açıklamasına da değinen Falakaoğlu, “Sadece ocak ayında elektrik, doğal gaz, akaryakıt, ulaşım zamları, vergilere harçlara getirilen zamlar, temel tüketim mallarına gelen zamlar, kış aylarının sert geçmesi sebebi ile gıdada yaşanacak maliyet artışı göstermektedir ki en iyimser ihtimalle enflasyon yüzde 50’leri bulacaktır” dedi. Falakaoğlu, ilk aylarda nispeten bir rahatlama olsa da Mart ayından sonra ekonomik krizin yansımalarının daha fazla hissedileceğini belirtti.

“İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN ÜÇÜNCÜ CEPHEYİ KURARAK YÜKSELTİLMESİNE GÜÇ VERMELİ”

AKP iktidarının 20 yıllık rant düzeninde zenginlerin daha da zengin olduğu, orta sermaye grubunun da giderek zenginleştiğini ve en alttakilerin ise sadece yardım, destek ve borçlanma ile ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Falakağlu, “Sömürü ve artı değer attıkça zenginlerin servetlerine servet aktarılırken yoksullara yardım ve sadaka dağıtan AKP, iktidarını böylece sürdürmeye çalıştı. Ancak artık ülkenin hazırda satılacak serveti kalmayınca, sıcak para dönmeyince düzen bozulmaya başladı” dedi.

“Bu ekonomik krizde işçiler ne yapmalı?​” sorusuna değinen Falakaoğlu, “Ücretlerin yükseltilmesi, zamların geri alınması, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları, kamusal hizmetin artırılması, sermayedarlara rantın kesilmesi, örgütlenme özgürlüğü talepleri ile mücadele edilmeli. Bunun içinde mevcut iktidardan kurtulmalı, ama yerine de eskiyi aratmayacak güçler yerine işçi ve emekçilerin üçüncü cepheyi kurarak yükseltilmesine güç verilmesi gerek” diye konuştu.

“HALKA YOKSULLUK VE YÜKSEK FATURALAR”

İşçilerin soruları ve yorumlarıyla devam eden panelde bir kadın işçi, iktidarın yandaşlara ya da başka ülkelere kaynak akıttığını ancak Türkiye halkına yoksulluk, yüksek faturalar sunduğunu belirtti. Bir başka kadın işçi ise kızının üniversite okuduğunu, burs veya destek alamadığı gibi ikinci öğretim olduğu için de harç ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, kızının yaklaşık 40 arkadaşının da okulu bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Diğer bir kadın işçi de “Ev kiram kadar fatura geldi. Nasıl ödeyeceğim?​” derken bir başkası, “Eşim restoranda çalışıyordu. Kredi çektik. Onu ödeyemezken bize IBAN gönderildi pandemide” dedi.

Bir başka işçi, “1.250 lira fatura geldi. 1 ay sonrasını bile göremiyorum. Kenarda kıyıdakileri harcamaya başladık. 4.250 lira yetmeyecek hiçbir şeye” dedi.

“TRENDYOL, ÇİMSATAŞ, FARPLAS İŞÇİLERİ YOLU GÖSTERİYOR”

Ardından işçiler üçüncü cephenin, ittifak tartışmalarının nasıl olması gerektiğini tartıştırdı.

Salonda söz alan emekli bir işçi, “Cumhur ittifakı yoksulluğu, sömürüyü artırdıkça, Millet İttifakı seçimi bekleyin diyor. Ama insanların seçimi bekleyen hali kalmadı. Mesela SMA’lı çocuklar seçimi bekleyebilir mi? İşçi ve emekçiler seçimi beklemeden kendi ittifaklarını kurmalı ve mücadele etmelidir. Bu cendereden çıkış yolunu bugün Trendyol, Çimsataş, Farplas işçileri gösteriyor” dedi.

Bir belediye işçisi ise, “Seçimi bekleyemeyiz çünkü hayat akıyor, mutfak yanıyor. Şimdiki muhalefet bize en fazla 5-10 yıl öncesini vaat ediyor. Şimdi sokağa çıkma mücadele etme zamanı. Şimdi ilk elden çıkalım İzmir Gaz’ın, Gediz Elektrik önünde bu zamları protesto edelim” diyerek salondaki işçileri eyleme çağırdı. Bu çağrıya karşılık salondaki genç bir işçi de “Eylem yapmak isteyenleri tehdit ediyor iktidar. Öyleyse şimdi meydan okuma zamanı” diyerek destek verdi.

“15 ŞUBAT’TA ZAMLARA KARŞI EYLEME”

Deriteks Sendikası Örgütlenme Uzmanı Cihan İşçi ise söz alarak bu paneli örgütleyen işçilerin Çiğli Organize Sanayi Bölgesini örgütleme hedefinin olması gerektiğini söyleyerek, örgütlü mücadelenin önemine değindi.

Son olarak konuşan Deriteks Sendikası Genel Başkanı Makum Alagöz de panelde önerilen Çiğli başta olmak üzere İzmir’de doğal gaz ve elektrik şirketleri önlerinde eylemler, açıklamaları yapmayı netleştirerek 15 Şubat’a çağrı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yanıt vermedi, açıklama saatine takıldı

SONRAKİ HABER

Avustralya Açık'ta tek kadınlar finalini Barty kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa