31 Ocak 2022 09:13

GıdaMO İzmir Şube Başkanı Toprak: Bakan sosyal medyadan tepki göstermek yerine önlem almalı 

GıdaMO İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin gıda denetimi sırasında saldırıya uğrayan denetimcilerle ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

İbrahim Uğur Toprak | Fotoğraf: Ramis Sağlam

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir
 

İzmir’de gıda denetimi sırasında dört gıda denetimcisinin saldırıya uğramasından sonra açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak tepki gösterdi.   

Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görev yapan dört gıda kontrol görevlisi gittikleri pazar yerinde su ürünleri denetimi sırasında saldırıya uğramışlardı. Saldırının ardından, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya üzerinden "Bornova'da denetim görevini yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum. Arkadaşlarımıza büyük geçmiş olsun. Benzer olayların bir daha yaşanmaması temennisiyle sahada görev yapan tüm çalışma arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum" paylaşımı yapmıştı. Bakan Pakdemirli’nin tepkisini değerlendiren İbrahim Uğur Toprak, bakanlığın en yetkili kişisinin yaptığı açıklamayı hayretle karşıladıklarını söyledi.

"GEÇİŞTİRİLECEK BİR DURUM DEĞİL"

Bakanlık bünyesinde görev yapan Gıda Kontrol Görevlisi sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Toprak, “Gıda denetimcileri zor koşullarda görev yaptığını defalarca kez dile getirmememize, özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini söylediğimiz halde somut adım atılmazken, saldırının ardından yapılan tepkiyi yeterli bulmuyoruz” dedi.

Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Gıda kontrol görevlilerinin 1380 sayılı kanun gereği denetim yaptıklarının hatırlatan Toprak, denetim sırasında yaşanan saldırıların denetimlerin bir parçası haline geldiğini söyledi. Toprak, "Darp ile sonuçlanan bu ve benzeri durumlar sizin gibi kritik bir görevde, bakan konumunda bulunan bir kişi için bu şekilde bir açıklama ile geçiştirilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

"DENETİMLER TOPLUM SAĞLIĞI SORUNUDUR"

Toprak, Gıda Kontrol hizmetlerinde görev yapmakta olan kamu görevlilerinin yaptıkları görev ile ilgili olarak yaşadıkları zorlukların görmezden gelinmesini toplum sağlığı açısından saldırı olduğunu söyledi.

Halkın güvenilir gıdaya erişim hakkının korunması ve diğer taraftan gıda gibi yaşamı doğrudan ilgilendiren ürünün sağlığı, nitelikli ve hilesiz üretiminin sağlanmasından gıda mühendislerinin sorumlu olduğunu belirten Toprak, "Meslektaşımız görevi ve üstlendiği sorumluluk gereği, bir işletmede tespit ettiği uygun olmayan durumların düzeltilmesine dönük işlem yapmıştır. Denetim yapan personelin görevleri ile ilgili riskin bir an önce tespit edilmesi, bu risklerin bilimsel analizinin yapılması, kolluk kuvveti takviyesi dahil olmak üzere bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması, risk grubunda değerlendirilen diğer kamu personellerine tanınan hakların Gıda Kontrol Görevlilerine de verilmesi ile ilgili beklentimizi bir kez daha belirtmek isteriz” dedi.

Reklam