31 Ocak 2022 10:58

Varlık Fonu birilerini fonlama aracı mı?

Türkiye Varlık Fonu tarafından yeniden kamulaştırılacağı öne sürülen Türk Telekom'la ilgili Meclis araştırması açılması istendi. CHP’li Bekaroğlu “Varlık Fonu birilerini fonlama aracı mı?” diye sordu.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Türkiye'nin dev kamu şirketlerini bünyesinde bulunduran Türkiye Varlık Fonu'ndan yapılan açıklamada; “Fon'un azınlık paya sahip olduğu Türk Telekomünikasyon AŞ’nin toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon AŞ ile görüşmelere başladığı, gelişmelerin bilahare kamuoyu ile paylaşılacağı" duyuruldu. “Büyük bir özelleştirme başarısı” olarak kamuoyuna sunulan Türk Telekom'un özelleştirilme sürecinin yıllarca kamuoyunun gündeminde yer aldığını ve 2005 yılında gerçekleştiğini ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türk Telekom’un yüzde 55 çoğunluk hissesi kullanım hakkının 21 yıllığına Oger Telekomünikasyon A.Ş’ye (OTAŞ) 6,5 Milyar dolar bedelle devredildiğini hatırlattı. Bekaroğlu, “2004 yılında 2,2 milyar lira net kârı olan, 2005 yılında ise kasasında 2 milyar doları bulunan Türk Telekom 6,5 milyar dolara özelleştirilmiştir. Altyapısı devlete ait olan ve 21 yıllık işletme imtiyazı ile Türk Telekom'u 6,5 milyar dolara satın alan OGER grubu, bu alım için yurt dışından para girişi bile sağlamamış, satın alma bedelinin çok önemli bir kısmını Türk bankalarından aldığı kredi ile ödemiştir” dedi.

KREDİYİ ÖDEMEDİĞİ HALDE YENİDEN BORÇ ALDI

Türk Telekom için peşinat olarak Hazine’ye 2005 yılında 1,31 milyar dolar ve 2006’da faiz dahil 1,431 milyar dolar olmak üzere iki ödeme yapan OGER grubu, 2007 yılında Türk Telekom özelleştirmesinden kalan taksitleri olan 4,31 milyar doları ise bankalardan kredi alarak ödemişti. OGER grubunun bankalardan aldığı bu kredinin sadece 900 milyon dolarlık bölümünü ödediği, geriye kalan 3,6 milyar dolarlık kredinin ödenmesi için yine bankalardan 4,75 milyar dolarlık borç aldığı iddialarını hatırlatan Bekaroğlu, “OGER grubunun 2013 yılında aldığı 4,75 milyar dolarlık kredinin 500 milyon dolarının İş Bankasına, 1 milyar dolarlık kısmının Garanti Bankasına, 1,5 milyar dolarının ise Akbank’a ait olduğu öğrenilmiştir” dedi. Bekaroğlu, OGER grubunun bu krediyi kullanırken teminat olarak Türk Telekom hisselerini rehin ettiğini ve 2006-2018 yılları arasında Türk Telekom'un kârının yüzde 55'ini düzenli olarak aldığı halde bankalara olan borcunu ödemediğini de hatırlattı.

VARLIK FONU NE AMAÇLA KURULDU, NE YAPIYOR?

Türkiye Varlık Fonu kaynaklarının böylesi bir kurtarma operasyonunda kullanılmak istenmesinin nedeninin izaha muhtaç olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, “2026 yılında imtiyaz sözleşmesi dolacak ve altyapısının tamamı yeniden devlete dönecek olan Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi karşılığında Varlık Fonu'nun ne kadar bir bedel ödeyeceği ve bu işlemi yapmasındaki kamusal yararın ne olduğu tartışmalıdır. Ayrıca Türk Telekom’un özelleştirilmesinde kamu zararına neden olan ihmallerin, yolsuzlukların ve bunların sorumlularının tespiti de gerekli bulunmaktadır” dedi. Bekaroğlu Türkiye Varlık Fonu tarafından yapılması düşünülen hisse alım işleminin Türkiye Varlık Fonunun kuruluş amaçlarına uygun olup olmadığının, fonun bu tercihte bulunmasının var ise haklı nedenlerinin saptanması; ayrıca bundan böyle Türk Telekom ile ilgili tüm işlem ve tasarrufların kamu zararına neden olmaksızın sonuçlandırılması için; konunun TBMM tarafından bütün detaylarıyla incelenip değerlendirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meclis’te Kürtçe ezgi söyleyen Beştaş: Kürtçe yasaklanamaz

SONRAKİ HABER

Suriyeli mülteci işçi Ahmed: İlk başta niye geldiniz diyenler şimdi ucuza çalıştırmak için çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa