Güllük’te suyun patronu Akfen’e isyan
Türkiye’de en yüksek su bedelini ödeyen Muğla Güllük halkı, suyun özelleştirilmesini ve artan fiyatları protesto etti.
Fotoğraf: Faik Binici
Suların meta haline getirilip ticarileştiği günümüzde, bir kentin içme ve kullanma suyunun özel bir şirket tarafından işletildiği Türkiye’deki tek yer Muğla’nın Milas İlçesinin Güllük mahallesi (sözleşme sırasında belediyeydi).
2006 yılında Akfen Holding’le imtiyaz sözleşmesi yapılarak 35 yıllığına devredilen içme ve kullanma suyu ile atık sular bu şirket tarafından işletilirken, Türkiye’de en yüksek su bedelini ise Güllük halkı ödüyor. Yıllık 10 bin lira imtiyaz bedeliyle su hizmetlerinin devri, bugün AKP Milletvekili ve 2006 yılında ise Güllük Belediye Başkanı olan M. Yavuz Demir tarafından gerçekleştirildi.
YURTTAŞLARDAN TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ
Güllük halkı geçtiğimiz gün yapılan yürüyüşte, “Güllük uyuma suyuna sahip çık” sloganıyla pahalı su tarifesini ve içilemez-kullanılamaz durumdaki suyu protesto ederek, suyun arıtılmadan çeşmelerden akıtıldığını söyledi.
Akfen şirketinin içme suyunun dinlendirme, çökertme ve klorlama yapmadan suyu kullanıma soktuğu ve ayrıca atık sularının 4/3’ünün yılın büyük çoğunluğunda arıtılmadan denize verildiği halk tarafından yıllardır ifade ediliyor. Ayrıca yeni su hatları ve istasyonlar için ihtiyaç duyulan arazilerin kamulaştırma bedelleri dahi halka ödetildiği söyleniyor.
“SAĞLIKLI ORTAMDA YAŞAMA HAKKIMIZ İHLAL EDİLMEKTE”
Konuyla ilgili Güllük Körfezi Koruma Platformu yaptığı yazılı açıklama yaparak, “2005 yılında Güllük Belediyesi bir imtiyaz sözleşmesiyle beldede su ve kanalizasyon hizmetini özelleştirmiş, ülkemizde başka bir örneği olmayan bu uygulamayla su ve kanalizasyon hizmetleri 35 yıllığına özel bir şirkete devredilmiştir. Geçen 15 yıllık sürede ne yeni bir kanalizasyon yatırımı yapılmış, ne de musluktan akan su içilebilir hale gelmiştir. En temel insan haklarından olan ‘içilebilir, ulaşılabilir, ucuz (ve hatta bedava) su hakkı’ ile ‘etkin ve sıhhi bir arıtma ile sağlıklı bir ortamda yaşama hakkımız’ ihlal edilmektedir” dedi.
TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYU
İçilmeyen ve yemekte kullanılamayan suyun tonuna 10,75 TL ödemek zorunda kaldıkları belirtilen açıklamada, “Ödediğimiz paranın karşılığını alamamak ve bu konuyla ilgili karşımızda muhatap bulamamak isyanımızı çoğaltmaktadır. Bu ihtiyaçlarımızı karşılamak için, fazladan bedel ödeyip şişelenmiş su alıyoruz veya pahalı filtrasyon sistemleri kullanıyoruz. Güllük Körfezi, ‘Kentsel Atıksu Yönetmeliğine’ göre ‘Hassas Alan’ olarak belirlenmiş bir yere deşarj edilen atık suların kriterlere göre arıtılması gerekmektedir” denildi.
“DENETİMLER YAPILMAKTA MIDIR?”
“Denize deşarj edilen atık suyun ve musluktan akan suyun mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel olarak denetimleri yapılmakta mıdır? Muhatabımız kimdir? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu denetimi yapmakta mıdır? Milas Belediyesi bu denetimleri yapmakta mıdır? MUSKİ/ Muğla Büyükşehir Belediyesi bu denetimleri yapmakta mıdır?” gibi sorular soran Güllük Körfezi Koruma Platformu yetkili birimlerden açıklama beklediklerini duyurdu. (Muğla/EVRENSEL)