Eğitim emekçileri eylemde: Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı geri çekilsin
Öğretmenler, TBMM Genel Kurulu gündemine yarın getirilecek olan "Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı"nın geri çekilmesi için Türkiye’nin birçok yerinde eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
TBMM Genel Kurulu gündemine yarın getirilecek olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nın geri çekilmesi için Türkiye’nin birçok yerinde eylem yapan öğretmenler teklifin özensiz, ihtiyaçları karşılamaktan uzak ve eksik olduğunu belirterek tasarının geri çekilmesini talep etti.
ANKARA'DA EĞİTİM EMEKÇİLERİNE MECLİS ÖNÜNDE ENGEL
Eğitim Sen ve Eğitim İş’in, öğretmen meslek kanunun geri çekilmesi için Meclis önünde yapmak istediği açıklamalar engellendi. Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yapan Eğitim Sen, öğretmenleri, uzman ve başöğretmen diye ayrıştıracak kanun teklifinin geri çekilmesini istedi.
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay polis engeline tepki göstererek “Bugün Meclis’in en tepesinde ‘Egemenlik milletindir’ yazar. Biz de bu milletin bir parçasıyız. Bu milletin aydınlatılması anlamında önemli bir mücadele yürüten öğretmenleriz. Öğretmenleri ilgilendiren bir meslek kanunu Meclis’te görüşülüyor. Ne Meclis’in önünde ne de içerisinde bir söz söylememize tahammül edilemiyor” dedi.
"TALEPLERİMİZ VE HAKLARIMIZ YOK SAYILDI"
Eğitim Sen üyeleri de Meclis önünde açıklama yapmaları engellenince, Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yaptı.
CHP milletvekillerinin de destek verdiği açıklamada, “Rekabet değil, dayanışma”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı. Öğretmenlerin hakları ve taleplerinin yok sayıldığı bir meslek kanununun istemediği belirtilen açıklamada, teklifteki düzenleme şöyle özetlendi: “Birincisi; öğretmenlere uzman olmaları durumunda bin lira baş öğretmen olmaları durumunda 2 bin lira ödeme yapılmasıdır. İkincisi; birinci derecenin dördüncü kademesindeki öğretmenlere 3600 ek gösterge verileceğidir. Üçüncüsü adaylık sınavı kaldırılarak baskının ortadan kaldırılacağı. Dördüncüsü ise sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasındaki farkın ortadan kaldırılarak sözleşmeli, öğretmenlerin eşit haklara sahip olacağı ifade edilmiştir. Geldiğimiz aşamada görülmektedir ki öğretmenlik meslek kanununun kamuoyuna sunuluş biçimi ve kamuoyunda yaratılan beklenti tamamen boştur.”
"KARİYER DEĞİL, İHTİSAS MESLEĞİ"
Öğretmenlik mesleğinin kariyer mesleği değil, ihtisas mesleği olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu nedenle öğretmenlik mesleğinin doğasına uygun olmayan uzman ve ve baş öğretmen kademelerinin mesleğimizi ayrıştırarak ciddi sorunular üreteceğini görmek gerekir. Öğretmen sıfatını elde etmek öğretmenlik mesleğinin tüm gereklerini yerine getirmek için yeterlidir. Öğretmenlik mesleğinin kendi içinde kademelendirilmesi, bu hizmetten faydalanmayı farklılaştıracağı için öğrenciler arasındaki eşitliği de ortadan kaldıracaktır. Bu durum eğitimin kamusal bir hizmet olması özelliğine tamamen aykırıdır.” (Ankara/EVRENSEL)
İSTANBUL
İstanbul’da İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyesi öğretmenler, öğretmenlik meslek kanunu tasarısının geri çekilmesini talep etti.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı Eğitim Sen İstanbul Şubeleri adına Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev okudu. Özev, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının eğitim çalışanlarının ve sendikaların tamamına yakınının eleştirilerine rağmen TBMM Genel Kurulu gündemine getirildiğini söyledi. TBMM’ye sunulan kanun tasarısı gerek biçimi, gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu belirten Özev, "Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Özev, "Tasarıda uzman öğretmen ve başöğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları diğer öğretmenlerden ayırt edilemediği için eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiği açıkça görülmektedir. Aynı işi yapan öğretmenlerin uzman öğretmen, başöğretmen gibi statü farklılıkları üzerinden ayrıştırılması, hatta kendi içinde bölünmesi işyerinde çalışma barışının bozulmasına neden olacak, eğitim sistemi bu durumdan kaçınılmaz olarak olumsuz etkilenecektir” dedi.
"YENİ MAĞDURİYETLERİN ORTAYA ÇIKMASI KAÇINILMAZ"
Öğretmenlerin statülerine göre sınırlandırıp, birbirine rakip haline getirileceğini söyleyen Özev, "Öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına son veren ve kadrolu çalışmayı esas alan düzenlemeler yapmaktır. Tasarıda aday öğretmenlere yönelik adaylık sınavının kaldırılması bir müjde olarak sunulurken, sınavın işlevinin Adaylık Değerlendirme Komisyonu’na devredilmesi, aday öğretmenlerin iş güvencesine yönelik büyük bir tehdit anlamını taşımaktadır. Bu düzenleme ile atamalarda yoğun olarak gündeme gelen mülakat-torpil uygulamalarının yeniden gündeme gelmesi, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi uygulamalar üzerinden yeni mağduriyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.
"YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI"
Kanun tasarısı hazırlanırken 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen, ILO-UNESCO ortak belgesi olan Öğretmenliğin Statüsü Tavsiye Kararı yok sayıldığına dikkat çeken Özev, “Türkiye tarafından da onaylanan Tavsiye Kararı öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır. Eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve taleplerini güvence alına alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)
ADANA
Eğitim Sen Adana Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının geri çekilmesi talebiyle İnönü Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, “Eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir” dedi.
“SOSYAL VE EKONOMİK HAKLARINI İÇERMEYEN MESLEK KANUNU OLMAZ”
Tasarının gerek biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu ifade eden Kaya, “Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” dedi.
“SÖZLEŞMELİ, KADROLU, ÜCRETLİ ÖĞRETMEN AYRIMLARINA SON VERİLMELİ”
Tasarıda uzman öğretmen ve başöğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları diğer öğretmenlerden ayırt edilemediği için eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiğini dile getiren Kaya, “Aynı işi yapan öğretmenlerin uzman öğretmen, başöğretmen gibi statü farklılıkları üzerinden ayrıştırılması, hatta kendi içinde bölünmesi işyerinde çalışma barışının bozulmasına neden olacak, eğitim sistemi bu durumdan kaçınılmaz olarak olumsuz etkilenecektir. Yapılması gereken öğretmenleri statülerine göre sınırlandırıp, birbirine rakip haline getirmek değil, öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına son veren ve kadrolu çalışmayı esas alan düzenlemeler yapmaktır” dedi.
Eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmesini isteyen Kaya, “Bir meslek kanunu hazırlanacaksa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve taleplerini güvence alına alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)
İZMİR EĞİTİM SEN: EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİNİ İÇERMEYEN KANUN GERİ ÇEKİLSİN
Eğitim Sen İzmir ve Denizli’de Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ni protesto ederek, tasarının geri çekilmesi talebiyle basın açıklaması düzenledi.
İzmir’de Konak YKM önünde yapılan açıklamada basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam okudu.
Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmamasının önemli bir eksiklik olduğunu ifade eden Beyazadam, “Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” dedi.
Beyazadam, “Eğitim Sen olarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı ile ilgili olarak, eğitim alanında örgütlü bütün sendikalara, sendikalı ya da sendikasız tüm eğitim emekçilerine ortak tepki göstermek adına çağrıda bulunuyoruz. Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır” diye ekledi. (İzmir/EVRENSEL)
EĞİTİM SEN DENİZLİ: TASARI GERİ ÇEKİLSİN
Eğitim Sen Denizli Şubesi, Candoğan Parkında basın açıklaması yaparak Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının geri çekilmesini istedi. Açıklamaya KESK'e bağlı şube temsilcileri destek verdi.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, tasarının eğitim çalışanları ve sendikaların tamamına yakınının eleştirilerine rağmen TBMM Genel Kurulu gündemine getirilmeye çalışıldığını belirtti.
"ÇOK SAYIDA MAĞDURİYETİN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLACAK"
Özdemir, aynı işi yapan öğretmenlerin farklı statü ve maaş uygulaması üzerinden bölünmesi ve ayrıştırılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Özdemir, "Tasarıda aday öğretmenlere yönelik adaylık sınavının kaldırılması bir müjde olarak sunulurken, sınavın işlevinin Adaylık Değerlendirme Komisyonu’na devredilmesi, atamalarda yoğun olarak gündeme gelen mülakat-torpil uygulaması ve güvenlik soruşturması üzerinden çok sayıda mağduriyetin ortaya çıkmasına neden olacaktır" diyerek yeni mağduriyetlere dikkat çekti.
Dikili Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamayı okuyan Eğitim Sen Dikili Temsilcisi Mehtap Yurtsever Ateş, “Eğitim çalışanlarının bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve taleplerini güvence alına alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.
(Denizli/EVRENSEL)
SAMSUN
Eğitim Sen Samsun Şube üyeleri de düzenledikleri açıklama ile tasarının geri çekilmesini, hazırlanacak meslek kanununun "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı”na uygun olmasını ve sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir düzenleme yapılmasını istedi. Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Arzu Topaloğlu tarafından yapılan açıklamada "Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır." dedi.
(Samsun/EVRENSEL)
SİVAS
Sivas Eğitim Sen Şube üyelerinin şube binasında yaptığı açıklamaya EMEP, Sol Parti ve Halkevleri yöneticileri ile BES şube yöneticisi de destek verdi. Ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı İbrahim Kılıç öğretmenleri statülerine göre sınırlandırma değil, öğretmenler arasında var olan sözleşmeli kadrolu, ücretli öğretmen ayırımlarına son veren ve kadrolu çalışmayı esas alan bir düzenlemesi yapılması talebini dile getirdi. ve tasarısının geri çekilmesini istedi.
(Sivas/EVRENSEL)
ELAZIĞ
Elazığ Eğitim-Sen Şubesinin Elazığ Öğretmenevi önünde yaptığı açıklamaya HDP ve EMEP üyeleri de katıldı.
Elazığ Eğitim-Sen Şube Başkanı Musa Doğan, öğretmenlerin uzman öğretmen, başöğretmen gibi statü farklılıkları üzerinden ayrıştırılmasının çalışma barışına zarar vereceğini söyledi. Doğan, ‘’Kanun teklifinin muhatabı olan eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi derhal geri çekilmelidir" diye belirtti.
February 1, 2022
(Elazığ/EVRENSEL)
ANTEP
Eğitim Sen Gaziantep Şubesi adına açıklamayı yapan Şube Başkanı Ömer Parlakçı, eğitim alanında örgütlü bütün sendikalara, sendikalı ya da sendikasız tüm eğitim emekçilerine ortak tepki gösterme çağrısı yaptı. Parlakçı, sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Parlakçı, sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına son verilmesini istedi.
(Antep/EVRENSEL)
KOCAELİ
Eğitim Sen Kocaeli Şube üyeleri İzmit'te Uğur Mumcu Parkında bir araya geldi. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir, "Öğretmenlik mesleği gibi 18 milyona yakın öğrencinin eğitim hakkını yaşama geçirme ve bir milyona yakın öğretmenin ekonomik, sosyal ve mesleki haklarını 13 maddelik bir kanunun metni ile düzenlemek, öğretmenlik mesleğine ne kadar değer verildiğini göstermektedir. Eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlik mesleği gibi önemli bir konunun birkaç kanun maddesi üzerinden büyük ölçüde statü farklılaşması ve maaş artışına indirgenmesi doğru bir uygulama değildir." dedi.
Düzce Eğitim Sen Şubesi tarafından yapılan açıklamada da "Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.
(Kocaeli/EVRENSEL)
KAYSERİ
Eğitim Sen Kayseri Şubesi, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Kurum temsilcilerinin destek verdiği açıklamada “AKP teklifi al başına çal”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı.
Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, "Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.
(Kayseri/EVRENSEL)
BURSA
Eğitim emekçileri, "Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı"nın geri çekilmesi talebiyle Bursa’da da eylem düzenledi.
Şehreküstü Meydanı'nda bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri adına açıklamayı Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Yüksel Bayraktar okudu.
Bayraktar, “Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır. Eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve taleplerini güvence alına alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.
(Bursa/EVRENSEL)
ESKİŞEHİR
Eğitim Sen Eskişehir Şubesi de "Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı geri çekilsin” talebiyle basın açıklaması düzenledi.
Dershaneler Sokağı'ndaki açıklamaya siyasi parti temcileri de destek verdi.
February 1, 2022
Basın açıklamasını öğretmenler adına Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan okudu.
Alkan, “Ekonomik taleplerimizi kariyere ve sınava endeksleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı'nı kabul etmemiz mümkün değildir. 3600 ek göstergeyi seçim malzemesi olarak gören anlayışın hazırladığı bu tasarı kabul edilemez" dedi.
Tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu, eşit işe eşit ücret politikasını ortadan kaldırdığını belirten Alkan, şöyle devam etti:
"Eğitim Sen olarak diyoruz ki bu tasarının maddelerinde;
- Ücretli, sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasındaki ayrımı görmeyen,
- Ataması yapılmayan öğretmenlerin acısını hissetmeyen,
- KHK’li öğretmenlerin haksız ve hukuksuz ihraçlarına kayıtsız kalan,
- Kariyer basamaklarına indirgenmiş,
- Özel sektördeki emek sömürüsüne son veren,
- Liyakatı öne çıkaran maddeler yoktur."
(Eskişehir/EVRENSEL)