01 Şubat 2022 10:02

EMO: Elektrikte kademeyi yükseltmek çözüm değil, zamlar geri çekilmeli

İktidar, fahiş elektrik zamlarının ardından elektrik kademelendirme sınırını 150 kWh’den 210’a kWh’a çıkardı. EMO, elektrikte kademeyi yükseltmenin ‘çözüm’ olmadığını açıkladı.

Fotoğraf: Anthony Indraus/Unsplash

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, elektrikte kademe sınırının günde 5 kilovatsaatten 7’ye çıkarılmasının vatandaşları el yakan faturalardan kurtarmayacağını söyledi. Aylık 210 kilovatsaatlik elektrik tüketiminin 329 liradan 288 liraya düşeceğini kaydeden Sakarya, gerçek çözümün yüzde 50 ve yüzde 125 gibi yüksek zamların çekilmesi ve KDV’nin kaldırılmasından geçtiğini vurguladı.

Elektrikte kademeli tarifeye geçilerek günlük 5 kilovatsaat tüketime kadar yüzde 50, 5 kilovatsaati aşan tüketime yüzde 125 oranında yapılan zam faturaların kabarmasına neden oldu. Çok sayıda vatandaş ocak ayı faturalarını şikayet ederken, zamların geri çekilmesini talep eden çok sayıda yurttaş eylem yaptı.

Ancak iktidar birçok haneye yüzde 127 oranında uygulanan zamları geri çekmek yerine, kademeyi yükseltme yoluna gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarifelerdeki birinci kademe sınırını günlük 5 kilovatsaatten 7’ye, aylık 150 kilovatsaatten 210’a yükselttiklerini açıkladı.

FAHİŞ ZAMDA CÜZİ İNDİRİM

Ancak uzmanlar kademe artışının vatandaşı zamlardan kurtarmayacağına dikkat çekiyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, kademe artışının yüksek oranlardaki zammın çözümü olmadığını söyledi. Bu düzenlemenin faturaya yansımasını anlatan Sakarya, “Ayda 210 kilovatsaat tüketen bir ailenin faturası 329 lira 60 kuruştan, 288 lira 40 kuruşa düşmüş olacak. Arada 40 liralık iyileştirme yapıldı” dedi.

"AKP KADEMEYİ KALDIRDIĞINDA YILLIK TÜKETİMİN ONDA BİRİYDİ"

Aslında AKP’nin 2003 yılında elektrikte kademeli tarifeyi kaldırdığını hatırlatan Sakarya, “O dönemde de sınır günlük 5 kilovatsaat, yani ayda 150 kilovatsaatti. Ancak o dönemin koşullarına göre kişi başına düşen yıllık elektrik tüketimi 1479 kilovattı ve bu kota onda birine denk geliyordu. 2020 verilerine göre ise kişi başına düşen elektrik tüketimi 3142 kilovat oldu. Eğer bugün de onda biri oranında bir kota getirilirse ayda 300 kilovat olması gerekir” dedi.

"YÜZDE 18 KDV KALDIRILMALI"

EMO olarak 4 kişilik bir ailenin aylık tüketimini 230 kilovat olarak hesapladıklarını, ancak bunun içerisine kombi ve klimanın yer almadığını kaydeden Sakarya, asıl sorunun elektrik tüketimine gelen yüksek zamlar olduğunu söyledi. Ayrıca meskenler ve tarımsal sulama KDV’nin tamamen kaldırılması veya yüzde 1 gibi sembolik bir orana indirilme gerektiğini söyledi. Öte yandan sanayi, ticaret ve tarımsal sulamada kademeli ödemenin olmadığına dikkat çeken Sakarya, bu alanlarda yüksek zamlarla faturaların kesilmeye devam edeceğini dile getirdi.

"ÖZELLEŞTİRMELER BU NOKTAYA GETİRDİ"

Yüksek faturalara gelen sürecin özelleştirme başta olmak üzere iktidarın enerji politikalarıyla inşa edildiğini belirten Sakarya, gerçek bir çözümün bu yüksek zam oranlarının makul bir seviyeye çekilmesi, ekonomik zorluk çekenlerin desteklenmesi olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Ordu İl Örgütü zamlara karşı eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Maltepe Belediyesi işçileri ücretlerde artış talebiyle işe geç başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa