01 Şubat 2022 12:05

Ereğli’de kent savunucuları, sahilin yapılaşmaya açılmasına karşı çıkıyor

Karadeniz Ereğli’de sahilin üçte birini yapılaşmaya açılarak yapılması planlanan cami projesine yaşam alanı savunucuları “caminin alternatifi var ama sahilin yok” diyerek karşı çıktı.

Fotoğraf: Karadeniz Ereğli Çevre Platformu

Paylaş

Karadeniz Ereğli’de sahilin üçte birini yapılaşmaya açılarak yapılması planlanan cami projesine yaşam alanı savunucuları “caminin alternatifi var ama sahilin yok” diyerek karşı çıktı.

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) tarafından yapılan açıklamada yapılaşmaya açılan alan şu şekilde tarif edildi: “Bu alan rekreasyon alanlarından, parklardan, yürüyüş ve bisiklet yollarından, peyzaj alanlarından oluşmaktadır. Hepimiz bu sahilde yürüyoruz, spor yapıyoruz, bisiklete biniyoruz, nefes alıp kafelerinde çayımızı içiyoruz. Kentimize misafir ettiklerimizle bu sahilde yürüyor, kentimizin güzelliğini misafirlerimize sahilden başlayarak gösteriyoruz. Ereğli’miz küçük bir kent. Sahilimizin en çok tercih edilen bölümü ise Erdemir’den Bozhaneye 2200 metre. En çok vakit geçirilen ve kullanılan sahil kesitimiz bu bölüm. Bu kısmın en merkezi noktası ise şehir meydanımıza bitişik amfi tiyatronun da olduğu alan. Bu alan çocuk parkları, bitişiğinde kafeler ile  çocuklarımızın etkinlik yaptığı, tiyatroların oynandığı, söyleşilerin yapıldığı en çok kullanılan sahil bölümümüz. Karadeniz de güneşin en güzel battığı, en güzel selfilerin çekildiği, güneşi batırırken en güzel çayları içtiğimiz, dostlarımızla en güzel sohbetleri ettiğimiz sosyal donatı alanlarımız, kafelerimiz hepsi bu alanda.  Yine sahil şeridimizde yer alan amfi tiyatro alanımız festivallerin, birçok gösteri ve konserin yapıldığı, sanatsal ve kültürel faaliyetlerin icra edildiği, tüm ülkeden gelenlerin buluştuğu ve Ereğli’nin tanıtımına katkısı olan 2200 metrelik sahil şeridinin tam merkezi. İşte şehrin en çok kullanılan, en merkezi noktasına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir kısmı amfi tiyatro alanına oturan, buradan Alemdar Gemisi’nin olduğu noktaya doğru 700 metrelik bir genişliğe yayılan bir cami yapmak istemektedir. 15.000 m3 ilave dolgu ile neticede 2.200 metrelik sahilimizin üçte biri camiye tahsis edilmiş olmaktadır.”

Açıklamanın devamında özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Sormak isteriz; bu cami için bu kentte alternatif alan mı yok? Proje alanına en uzağı 210, en yakını 160 metrede olan 4 cami varken neden ısrarla hem de böylesi bir alanda yeni bir cami yapılmak isteniyor? Yine sormak isteriz bunca ekonomik sorun varken protokol camisine gerek var mı? Sorarız bu şehrin otopark sorunu yok mu? Bu şehrin trafik sorunu yok mu? Bu şehrin yol sorunu yok mu? Bu şehrin imar sorunları yok mu? Bu şehrin gençleri iş bulmak için büyük şehirlere gidiyor. Bu şehrin iş sorunu yok mu? Bu şehre gelen üniversite öğrencilerinin yurt sorunu yok mu? Bu şehrin spor alanlarına ihtiyaç yok mu? Bu şehrin biyolojik atık su arıtma tesisine ihtiyacı yok mu? Bu şehrin hava kirliliğine karşı rüzgar, güneş, dalga gibi yenilebilir enerji yatırımlarına ihtiyacı yok mu? Bu şehir çelik, çilek şehri ama aynı zamanda bir fındık şehri de…Bu şehrin bir çikolata fabrikasına, fındığın katma değerini yükseltecek tesislere ihtiyacı yok mu?  Sizde biliyorsunuz, bizde biliyoruz ki bu şehrin hepsine ihtiyacı var. O zaman yeniden soruyoruz. Bunca ihtiyaç varken neden öncelik sahilde cami?  Yine ısrarla soruyoruz cami yapılacaksa bunun yeri sahil mi olmalı? Son söz olarak da sahilde sadece camiye değil, sahil bandının kullanımını kısıtlayacak ve çevreye olumsuz etkisi olacak herhangi bir yapılaşmaya hayır diyoruz” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Basım ve Yayım Faaliyetleri Genelgesi'ni konuşuyoruz | GENİŞ AÇI

SONRAKİ HABER

Esnaf kuryelerin durumu, hakları ve örgütlenme mücadeleleri - Dr. Murat Özveri yanıtladı | Adaletin İş Yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa