01 Şubat 2022 22:00

Prof. Dr. Aziz Konukman: Cumhurbaşkanı ‘vergi cennetleri’ listesini yayımlamalı

Prof. Dr. Konukman, vergi cennetlerine kaçan sermayeden %30 oranında vergi kesintisi yapılmasına olanak olduğunu söyledi: "Vergi cennetleri listesi 15 yıldır yayımlanmadığı için kesinti yapılamıyor."

Aziz Konukman. Fotoğraf: MA

Paylaş

Prof. Dr. Aziz Konukman, vergi cennetlerine para aktaran sermaye kesimlerinin vergilendirilmesine olanak sağlayan düzenlemenin yapılmış olmasına rağmen, ‘vergi cennetleri’ listesi yayımlanmadığı için bu kesintinin yapılmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘vergi cennetleri’ listesini ilan etmesi gerektiğini kaydeden Konukman, “Cumhurbaşkanının geciktirilmeksizin bu listeyi ilan etmesi gerekiyor” dedi.

VERGİ CENNETİNE KAÇANLARDAN VERGİ ALINABİLİR

2006 yılında vergi cennetlerinde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılmasına olanak sağlayan bir düzenleme yapıldı. Vergi cennetleri listesi 15 yıldır yayımlanmadığı için bu kesinti yapılamıyor.

DÜZENLEME 2006’DA YAPILDI

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, vergi cennetlerine yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılmasını öngören düzenlemenin, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6358 sayılı Kanun ile değişik halinin 21 Haziran 2006’da 26205 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı. Ardından kanunun öngördüğü vergi cennetlerinin listesinin Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilmesi gereğine dikkat çekti.

İlgili düzenlemenin sözü edilen yasanın “Vergi Kesintisi ve Muhtasar Beyanname” başlığını taşıyan 5. bölümdeki 30. maddenin 7 numaralı bendiyle yapıldığını kaydeden Konukman, bu bentte yer alan off-shore ülkelerinin “vergi cenneti” denilen ülkeler olduğunu ifade etti. Konukman’a göre böyle bir tanımlama yapılmasının nedeni, off-shore şirketlerinin genellikle verginin hiç olmadığı ülkelerde kurulmuş olması. “Bu şirketlerin kurulduğu ülkelerin mevzuatı, onlara cennettelermiş gibi bir olanak sunmaktadır. Türkiye’de bazı şirketler yasal olan bu olanaktan yararlanarak finansal varlıklarını ya oldukça düşük vergi ödenen ya da hiç vergi ödenmeyen bu ülkelerde tutuyor. Bu bilindiği için buralara yapılan her türlü ödemeden bir vergi kesintisi öngören bir düzenlemeye gidilmiştir” dedi.

OFF-SHORE ÜLKELER LİSTESİ 15 YILDIR YAYIMLANMADI

Konukman, sözü edilen düzenleme gereği yayımlanması gereken off-shore ülke listesinin 15 yıldır yayımlanmadığı için, bu ülkelere Türkiye’den yapılan ödemelerden yüzde 30 vergi kesinti yapılamamasının bütçe gelir yetmezliği nedeniyle sürekli bütçe açığı veren bir ülke adına büyük bir talihsizlik olduğunu vurguladı.

"SERMAYEYE ‘PAMUK ELLER CEBE’ DEME VAKTİ"

Konukman, iğneden ipliğe zam yapan, yurttaşlarını yüzde 70’ler düzeyindeki dolaylı vergilerle inim inim inleten, kaşıkla verdiği maaş ve ücret artışlarını kepçeyle almayı alışkanlık edinen AKP iktidarların sermaye söz konusu olduğunda sus pus olmasının görmezden gelinemeyeceğini söyledi. Ardından ekledi: “Bu cennetlere kaynak aktaran sermaye kesimleri için ‘Pamuk ellere cebe’ deme zamanı geldi. Bunun için Cumhurbaşkanının geciktirilmeksizin bu listeyi ilan etmesi gerekiyor. Ayrıca olası bir ek bütçede bu uygulamadan ne kadar vergi geliri öngörüldüğü yer almalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır’’.

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Konukman, Cumhurbaşkanını göreve çağırırken Meclis içi ve dışı muhalefet ile emekten yana örgütlü kesimleri Cumhurbaşkanı üzerinde bu listenin yayımlanması konusunda ısrarcı olmaya davet etti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

SONRAKİ HABER

Şişli'de Şilan Topal'ı zorla taksiye bindirip kaçıranlar hakkında tahliye kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa