01 Şubat 2022 17:16

Adana’da sağlık emekçileri "Beyaz Nöbet" eylemine destek için bir araya geldi

Türk Tabipleri Birliğinin başlattığı "Beyaz Nöbet" eylemlerine Adana’daki sağlık emekçileri de düzenledikleri basın açıklamasıyla destek verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hekimlerin özlük haklarında düzenleme içeren yasa tasarısı talebiyle Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) başlattığı "Beyaz Nöbet" eylemlerine Adana’daki emekçiler de basın açıklamasıyla destek verdi.

Adana Tabip Odasının çağrısıyla Seyhan Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde açıklama yapan emekçiler, geri çekilmesi sonrası ocak ayında görüşüleceği açıklanan tasarıya yönelik adım atılmamasına tepki gösterdiler.

ADANA’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ PLATFORMLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEK

Adana Tabip Odasının çağrısıyla düzenlenen açıklamaya SES, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş, Adana Eczacılar Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Aile Hekimleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği de katıldı.

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, bu örgütlerle Adana’da sağlık emekçilerinin birleştiği bir platform kurduklarını duyurarak “Bundan sonra etkinliklerimiz devam edecek. Uyarımız şudur; lütfen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çığlığını duyun ve gerekli düzenlemeleri yapın” dedi.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ ÜCRETLERİYLE GEÇİNEMEZ HALE GELDİ”

Ülkemizde sağlık sisteminin büyüyen sorunları nedeniyle kamudan istifalar, yurt dışına göçler ve sağlıkta şiddet vakalarının arttığını ifade eden Menteş, "Çalışma ortamlarımızın güvensizliği ve artık dayanılmaz noktaya gelen özlük haklarımızın kaybı nedeniyle 9 bin hekim, 850 diş hekimi istifa yolunu seçmiştir. Bu ülkeden her ay yetişmiş 200 hekim başka ülkelere göç ediyor. 2021 yılında yurt dışına çıkan hekim sayısı 1400'ün üstündedir. Bu hekimler kendi ülkesini ve halkını bırakıp yabancı ülkelerde çalışmayı göze almaktadırlar. Genç hekim kardeşlerimiz, bu ülkeye inancını kaybedip göç eder noktaya gelmiştir. Bu ülkenin hekim ve sağlık çalışanları, maaşlarıyla geçinemez duruma gelmiştir. Bu ülkede hekim büyüklerimiz emekli olamamaktadır. Çünkü emekli maaşlarıyla geçinememektedir. Yıllarını bu ülkeye vermiş büyüklerimize mezarda emeklik hak görülmektedir” dedi.

Talepleri kabul edilmezse 8 Şubatta greve çıkacaklarını söyleyen Menteş, “Eğer yine de isteklerimizi yerine getirilmez ise etkinliklerimiz artarak devam edecektir. Bu bir tehdit değildir. Geçmişte yaptıklarımız, yapacaklarımızın göstergesidir. İsteklerimiz nettir ve lütfen bir an önce yerine getirin” dedi.

TALEPLER

Emekçilerin talepleri ise şu şekilde:

  • "Pratisyen hekim, diş hekimi ve asistan maaşları yoksulluk sınırının iki katı, uzman hekim maaşı iki buçuk katı olmalıdır.
  • Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri tavandan ve çalışılan kurumlar tarafından ödenmelidir. En düşük ücret yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır.
  • Tüm hekimler için 7200 ek gösterge ve göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı verilmelidir.
  • Aile hekimleri en az yoksulluk sınırının iki katı maaş almalı ve ASM'ler kamu tarafından yapılmalı ve donanımı sağlanmalıdır. Aile hekimliğindeki ceza yönetmeliği derhal kaldırılmalıdır.
  • Asistan hekimlerin nöbet ertesi izinlerinin ücretli olarak kullanılması sağlanmalıdır.
  • Güvenli, sağlıklı çalışma alanları ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası tekrar düzenlenmelidir.
  • Emekli Sandığı, SSK , Bağkur ayırmaksızın tüm hekimlerin emekli maaşları en az yoksulluk sınırının üstünde olmalıdır.
  • Kovid-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmelidir."

TTB'nin 26 Ocak’ta başlattığı "Beyaz Nöbet" eylemi 4 Şubat’a kadar devam edecek.

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alpin Çorap işçileri üretimi durdurdu, 2500 lira zam aldı

SONRAKİ HABER

AB'de hatırlatma dozu olmayanlar aşısız sayılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa