"Deprem konutlarında inşaat hatası olamaz"
Depremzedeler için TOKİ tarafından yaptırılan binalardaki özensizliğe dikkat çeken İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar “Depremzedeler için yapılan binalarda inşaat hatası kabul edilemez” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir depreminden sonra evleri yıkılan ve ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından ihaleye çıkarılarak yaptırılan proje alanlarındaki binalarda sorunlar bitmiyor. AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2021 aralık ayında sembolik anahtar teslimi yapılan proje alanlarında evleri teslim edilen vatandaşlar, evlerine girince beklemedikleri görüntü ve sorunlarla karşılaştı.
Adının açıklanmasını istemeyen vatandaşlar, kendilerine teslim edilen evlerdeki sorunların giderilmesi için tutanak düzenleyerek sorumlulara ilettiklerini ifade etti. Proje alanlarındaki eksiklik ve sorunları İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ile konuştuk.
"MUKAVEMET KAYBI OLUŞACAK"
30 Ekim depreminde yıkılan Karagül Apartmanı'na ait alanda yapımı gerçekleştirilen 2. proje alanındaki görüntüleri değerlendiren Ayatar, “Binanın zemin kat döşemesine ve kirişlerine ait görüntüler var. Bu görüntülere baktığımızda betonda soğuk derz oluştuğunu gözlemliyoruz. Farklı zamanlarda dökülen betonlarda ayrışma meydana gelir. Soğuk derzin oluşması istenilmez ama oluşacağının önceden tahmin edilmesi durumunda ilgili bölgede kesme mukavemeti (direnç) kaybı olacağından o bölgelerde kesme donatısı (teçhizat) ilavesi yapılarak donatının epoksi (onarım malzemesi) ile tutturulması gerekmektedir” dedi.
"ÖZENSİZ BİR İMALAT SÖZ KONUSU"
Betonun üzerinde görülen ambalaj, tuğla vb. parçalarını ise kalıbın temizlenmediğinin göstergesi olduğunu belirten Ayatar, “Bu durum betonun düzgün yerleşmediğini gösteriyor. Ayrıca bazı kirişlerde paspayı yetersizliği de görülüyor. Özetle, burada özensiz bir imalat söz konusu” diye konuştu.
Proje alanlarında sürmekte olan inşaatlarda tespit ettikleri çok yönlü eksiklikleri TMMOB ve İzmir Barosu olarak defalarca kez kamuoyuyla paylaştıklarını ifade eden Ayatar, “Rezerv ve Proje alanlarındaki ihaleler başta olmak üzere inşaat denetiminin sorunlu olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Proje alanında fore kazık ve jet grout uygulaması yapılacağı söylenmişti. Hangi proje alanında kaç adet fore kazık ve ne kadar jet grout yapıldı bilmiyoruz. Kamu yararı ne oldu? Bilmiyoruz” dedi.
"İNŞAAT AŞAMASINDA HATALAR VAR"
Proje alanındaki inşaatın farklı aşamalarına değinen Ayatar, “Bir yapı statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Mevcut yapılarımızın güvenliğini tartıştığımız ve çözüm aradığımız açıkken yeni üretilen yapılarda bu tarz hataların görülmesi kabul edilemez” diye ekledi.