Bakırköylüler bakanlığa seslendi: BASAD’a dokunma!
Bakırköylü Sanatçılar Derneği’nin çağrısıyla yağmur ve soğuk havaya rağmen bina önünde toplanan yüzlerce vatandaş “BASAD’a dokunma” dedi. Dernek Başkanı İlhan Gülek tahliyenin ertelendiğini söyledi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bakırköylü Sanatçılar Derneğine (BASAD) tarihi binayı boşaltması için ek süre verdi. Bugün yağmur ve soğuk havaya rağmen bina önünde toplanan yüzlerce yurttaş “BASAD’a dokunma” dedi. Dernek Başkanı A. İlhan Gülek tahliyenin ertelendiğini söyledi. Kaymakamlığın burada çok malzeme olması, hava şartlarından dolayı tahliye yapmadığını aktaran Gülek, “Burada toplanan kalabalığında bunda payı çok yüksek. 3-5 günlük bir süre tanındı. Karardan geri adım atılmış değiller. Kültür Bakanlığı bu yanlıştan dönmeli” ifadelerini kullandı.
February 2, 2022
Tahliye edilmesi beklenen BASAD önünde toplanan yüzlerce yurttaş karara tepki gösterdi. Dernek binasına “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bakırköy’ün tarihine, kültürüne dokunma” pankartı asıldı. Yurttaşlar, “Sanatçı fabrikası kapanmasın”, “BASAD’a dokunma”, “Burası Bakırköy’ün hafızasıdır”, “Okulumu kapatma” dövizleri taşıdı ve sık sık “BASAD bizimdir bizim kalacak” sloganı attı. “BASAD tahliye edilince yerine ne yapılacak” diye soran yurttaşlar, “Sanata, sanatçıya, kültürel geçmişimize, tarihimize, hafızamıza dokunmayın” dedi.
"SANAT DÜŞMANI LEKESİNİ NASIL TEMİZLEYECEKSİNİZ"
Bina önünde açıklama yapan BASAD Yönetim Kurulu Başkanı A. İlhan Gülek, Kültür-Sanat Konağımız, kütüphane yapılacağı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce tahliye edileceğini aktardı. Gülek, “Bakırköylüler, sanatçılar, sanatseverler olarak, bizi buradan çıkardıktan sonra bu binayı ne yapacağınızdan, ona mı, buna mı vereceğinizden çok daha büyük meraklarımız var” ifadelerini kullandı.
“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tahliyeyle ilgili davaları kazanmış olabilir” diyen Gülek, “Bizi binadan çıkarmaya, burada başka bir şey yapmaya yetkili olabilir. Ama haklı mıdır? Yetki başka haklı olmak başkadır. Hadi bizi bir yer bile göstermeden çıkardınız. Ressamlarımızın binadaki yağlı boya lekelerini de temizlediniz, üstünüze yapışacak “sanat düşmanı” lekesini nasıl temizleyeceksiniz?” ifadelerini kullandı.
GÜLEK’TEN BAKANLIĞA SORULAR
Gülek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na cevaplaması için şu soruları yöneltti:
- Kütüphane yapmak için eşsiz ve tarihi bir “Sanatçı Fabrikası” yıkılır mı?
- Kütüphane için başka yer mi yok? Kütüphaneye bu kadar meraklıydınız da yüzlerce kütüphaneyi neden âtıl bıraktınız? Okul kütüphaneleri kapatılıp derslik yapılırken, Milli Eğitim Bakanlığı’na neden “dur!” demediniz?
- Sahi bizi buradan neden çıkartıyorsunuz?
- Neye karşısınız?
- Sanata mı karşısınız? Sanatçıya mı?
- Sanatçılar biat etmiyor diye mi?
- Çocukların, gençlerin sanat eğitiminden geçmesine mi?
- Sadece burada ücretsiz sanat eğitimi alabilen fakir çocukların yüzlerinin gülmesine mi?
- Anayasamızın 64. Maddesine, burada ifade edilen, uymaya zorunlu olduğunuz “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.” maddesine mi karşısınız?
"BİZ HAKLIYIZ"
Gülek, “Sanata, sanatçıya, kültürel geçmişimize, tarihimize, hafızamıza dokunmayın” diyerek sözlerini şöyle noktaladı: “Bilinsin ki, olası olumsuz gelişmelerde de, binanın amacı dışında kullanılmasına Bakırköylüler ve sanatçılar olarak izin vermeyeceğiz. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Son sözümüz şu: Biz buradan gitsek de yine geleceğiz. Çünkü biz hancıyız, biz haklıyız.”
EĞİTİM GÖREN KIZ ÇOCUKLARI BASAD’I ANLATTI
Yapılan açıklamalar sonrası BASAD’ta eğitim alan iki kız çocuğuyla konuşuyoruz. Karara tepkililer. “Ben burada sanatla tanıştım” diyerek sözlerine başlayan kız çocuğu, “Ben burada bale eğitimi görüyorum. Kardeşim burada sanatla tanıştı. Kapanırsa benim bale eğitim yarım kalacak. Profesyonel olarak bale eğitimi yapamayacağım. Sanattan soğumuş olacağım. Bina eski diyorlar ama bir sürü yer eskidi, burası gözlerine batmış durumda. Burası kapanırsa sanattan mahrum kalacağım yaz kurslarına gelemeyeceğiz. Sanatla ilk defa tanışan arkadaşlarımız çocuklar sanatla tanışamayacak” dedi. Başka bir çocuk ise tepkisini şu sözlerle aktardı: “Ben burayı yıkmalarını istemiyorum ilk defa sanatla burada tanıştım, dersler alıyorum. Burayı yıkarlarsa tüm buraya gelen çocuklar sanat öğrenemeyecekler. Ben burada drama dersi alıyorum. Sanattan mahrum kalacağım. Burayı yıkmalarını istemiyorum. Burası benim ikinci evim okulum.”
BELEDİYE BAŞKANINA TEPKİ!
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu konuşması sırasında protesto edildi. Tepkilere rağmen konuşmasını sürdüren Kerimoğlu şunları söyledi: “Bakırköy Belediyesi olarak bu binanın belediye adına kamulaştırması için Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurumuz var. Ayrıca bu bina halkeviydi. Halkevleri de Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş CHP mülkiyetinde olan bir yerdi. Bu yerin CHP’ye ait olduğuna dair mahkeme kararları ve mahkemeleri de devam ediyor. Süreç sonuçlanmış değil. Bu binalarda kültür sanat hayatını sonlandırmaya kimsenin gücü yetmez.”