03 Şubat 2022 08:32
Son Güncellenme Tarihi: 03 Şubat 2022 14:00

Tutuklu ailelerinin Adli Tıp Kurumu önündeki eylemlerine yasaklama ve gözaltı

Adli Tıp Kurumu önünde açıklama yapan tutuklu yakınlarının eylemleri Bahçelievler Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Mahpus yakınları darbedilerek gözaltına alındı.

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Adli Tıp Kurumu önünde açıklama yapan tutuklu yakınlarının eylemleri Bahçelievler Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Açıklama yapmak isteyen Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi üyeleri darbedilerek gözaltı aracına bindirildi.

Tutuklu ve hükümlü yakınları, cezaevlerindeki hasta mahpusların ve infazı dolmasına rağmen tahliye edilmeyen mahpusların tahliye edilmesi talebiyle İstanbul Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde toplandı. Kurum önüne polislerin yığılmış olduğu görüldü. Polis yetkilisi, eylemlerin Bahçelievler Kaymakamlığı kararıyla yasaklandığını bildirdi.

Tutsak aileleri ise amaçlarının cezaevlerindeki hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek olduğunu, bu konuda açıklama yapacaklarını bildirdi. İlk etapta mahpus yakınlarını çembere alan polis, gazetecileri çemberin dışına çıkardı. Polis daha sonra eylemi yapmak isteyen Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi üyelerini darbederek gözaltı aracına bindirdi. Darbın araçta da devam ettiği görüldü.

"ÇOCUKLARIMIZIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ, ANNE ANNEDİR, NEDİR BU MUAMELE!"

Polisin aileleri çembere aldığı sırada bir hasta mahpus annesi şöyle seslendi:

"Kim olursa olsun, bu işin Kürt'ü, Türk'ü yok. Yeter artık biz evladımızı istiyoruz, tedavi etmek istiyoruz. Biz anneyiz anne. Anne annedir, nedir bu muamale. İstemiyoruz, çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz! (Polis müdahalesine karşı) Bu mudur gözümüzü korkutacak? Biz korkmuyoruz; anneyiz, çocuklarımızı istiyoruz."

17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polisin gözaltına aldıklarının sayısının 17 olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan kişiler sağlık kontrollerinin ardından Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülecek.

Mahpus yakınları, her hafta perşembe günü ATK önünde nöbet eylemi kapsamında açıklama yapıyordu.

"BU SUÇA ORTAK OLMAYIN, ÖLÜMLERİ DURDURUN"

Yapılan müdahale ve gözaltı sonrası orada bulunan HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Zeynel Özen açıklama yaptı.

Çocukları cezaevinde olan hasta mahpus yakınlarının ‘çocuklarımız cezaevlerinde ölüyor, bu ölümleri durdurun’ demek için Adli Tıp Kurumu önünde açıklama yapmak istediklerini belirten Züleyha Gülüm, yapılan müdahalenin, iktidarın cezaevindeki hasta mahpuslar konusundaki tutumunun yansıması olduğuna dikkat çekti.

Gülüm şunları söyledi: “Bu açıklamayı burada arkamızdaki Adli Tıp Kurumunun önünde yapmak istediler. Çünkü arkamızdaki bu kurum sürekli olarak hasta mahpuslar için ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veriyor. Ölüme yaklaşmış, tedavisi mümkün olmayan mahpuslar için dahi ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veren kurum aslında idam kararlarını verenlerden bir tanesidir. Adli Tıp Kurumunun verdiği kararlar nedeniyle hasta mahpuslar tahliye edilemez durumdadır. En son bir hasta mahpus daha dün hayatını kaybetmiştir. Cezaevleri birer katliam evlerine dönüştü. Adli Tıp Kurumu, cezaevi yöneticileri, mahkemeler eliyle insanlar ölüme götürülüyor. Yeter artık” dedi.

Yaşanan müdahaleye tepki gösteren Zeynel Özen, “Bu ceberut iktidar ölümlerin durdurulması için bir basın açıklamasına bile tahammül edemiyor. İdamlar kaldırıldı fakat aslında idamlar devam ediyor. Geride bıraktığımız aylarda cezaevlerinden 7 tane cenaze çıktı, ölümler devam ediyor. Ve Adli Tıp Kurumu bu ölümlere suç ortağı oluyor. Biliyorsunuz Aysel Tuğluk için Kocaeli Adli Tıp Kurumu tarafından verilen rapor yok sayıldı, şimdi burada 3 hafta gözetimde tutulacak. Buradan hekimlere sesleniyorum, yeminizi unutmayın, bu suça ortak olmayın, bu ölümlerin sorumlularına mahkemeler önünde hesap soracağız. Geçmişi unutmayın, kanunsuz emirlere uymayın” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Mustafa Hoş takip ve tehdit edildiğini söyledi: Çocuğumla parka gittiğim anları bile söylüyorlar

SONRAKİ HABER

4 Şubat Dünya Kanser Farkındalık Günü: HPV aşısı ücretsiz yapılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa