03 Şubat 2022 10:44

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tek kişiye çok görev

DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkusuz’un 17 idari görev yürütmesini eleştiren Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Akıncı, “Fazla sayıda idari görev akademik teamüllere aykırıdır” dedi. 

Mehmet Refik Korkusuz | Fotoğraf DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanlık Sitesi'nden alınmıştır

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir

Boğaziçi Üniversitesi’nde, atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin birçok bölüme vekalet etmesi ile yeniden gündeme gelen üniversite yönetimlerindeki iktidar yanlısı kadrolaşma ve yetkilerin birkaç kişinin elinde toplanması Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) de gündemde.  

AKP Genel Başkan Yardımcılığı yapan Nükhet Hotar’ın 15 Temmuz 2018’de DEÜ Rektörlüğüne atanmasından sonra kendisine yakın isimler de birer birer, “adrese teslim” kadro alımı ilanları ile idari görevlere getirildi. 

Öyle ki, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz aynı anda tam 17 idari görevi birden yürütüyor. Doktorasını 1995’te DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünde yapan 2011 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesör olan Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz, 2019 yılından bu yana Hukuk Fakültesi’nde Dekan. 

ÇOK SAYIDA ANABİLİM DALINDA BAŞKAN VEKİLİ

Korkusuz, halihazırda DEÜ Rektörlüğü ve Hukuk Fakültesi’nde pek çok komisyonda görevli ancak asıl dikkati çeken nokta çok sayıda bölümde de Anabilim Dalı Başkan Vekili olarak görev yapıyor olması.

Korkusuz son olarak 2021 yılının Aralık ayında DEÜ Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’ne vekaleten getirildi. 

Korkusuz’un Adalet Meslek Yüksek Okulu’na öğretim üyesi olarak alınması ile ilgili olarak DEÜ Rektörlüğünün Resmi Gazeteye vermiş olduğu ilanda "Klavye eğitimi sertifikasına sahip olmak" ibaresi yer almış ve "kişiye özel ilan" diye nitelendirilmiş tepki çekmişti. 

İlanın verildiği dönemde MYO Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Serkan Ayan'ın ise, söz konusu personel alım ilanına itiraz ettiği için istifa ettirildiği iddia ediliyor. 

“FAZLA SAYIDA İDARİ GÖREV AKADEMİK TEAMÜLLERE AYKIRIDIR”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen İzmir Üniversiteler (3 No'lu) Şube Başkanı Ümit Akıncı, “Bir akademisyenin üniversite içerisinde fazla sayıda idari göreve sahip olması akademik teamüllere aykırıdır. Akademik işleyişin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, üniversitenin farklı birimlerinde akademisyenlerce yürütülmesi gereken idari görevlerin o birimdeki akademisyenlere verilmesi ve farklı görevlerin olabildiğince fazla sayıda akademisyene dağıtılması gerekmektedir” dedi. 

“UZUN SÜREN VEKALET AKADEMİK İŞLEYİŞİ SAĞLIKSIZ HALE GETİRİR”

Akıncı, bir birimde yer alan anabilim dalı başkanlığı, bölüm başkanlığı, yönetim kurul üyeliği, dekanlık gibi idari görevlerin az sayıda akademisyende toplanmasının karar alma mekanizmalarında olması gereken çoğulculuğu aksatacak nitelikte olduğunu söyledi. 

Akıncı, “İstisnai durumlarda devreye girmesi beklenen vekaleten yürütülen idari görevlerin sürelerinin uzaması da akademik işleyişi sağlıksız hale getirecek niteliktedir. Savunduğumuz akademik teamüller, demokrasi ve çoğulculuk adına bu tarz uygulamalara devam edilmemesi üniversite yönetiminden talebimizdir” diye konuştu.

17 idari görev hakkında görüşmek istediğimiz DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz ise, müsait olmadığı gerekçesi ile görüşmemizi kabul etmedi.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Konseyi’nden “LGBTİ’lere karşı artan nefretle mücadele” kararı

SONRAKİ HABER

Meclis Hazırlık Komisyonu, HDP'li Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde rapor verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa