03 Şubat 2022 13:24

BanaBi’ direniş!

Yemeksepeti işçilerinden biri ayağındaki botu gösterip yırtıklarını saymaya başlayınca arkadaşı da gösteriyor. İçlerinden biri “Şu halde çalıştırıyorlar, bir de performans kesintisi yapıyorlar” diyor.

Fotoğraf: Onur Uslu/Evrensel

Paylaş

Onur USLU
Ankara

Ekranlarda “BanaBi’ rahatlık geldi” diye dönen reklamların ardındaki sömürü koşullarına tepki gösteren kuryeler, Ankara’da da kontak kapattı. Tuvalet temizliği angaryasından yırtık botlarla çalışmaya, performans gerekçesiyle ücret kesintisinden sendikal engellere kadar kötü çalışma koşullarına tepki gösteren işçiler, 5 bin 500 TL net maaş ve işçi sağlığı ve güvenliğine uygun önlemler istiyor.

Trendyol emekçilerinin mücadelesinin kazanımla sonuçlanmasının ardından pek çok yerde kurye emekçileri zam talebiyle mücadeleye başladı. Ankara’da eyleme çıkan Yemeksepeti BanaBi işçileri de daha iyi bir ücret ve güvenli/güvenceli çalışma koşulları talebiyle kontak kapattı.

Konuştuğumuz işçilerden biri ayağındaki botu gösterip yırtıklarını saymaya başlayınca arkadaşı da gösteriyor. İçlerinden biri “Şu halde çalıştırıyorlar, bir de performans kesintisi yapıyorlar” diyor.

"15 SANİYEDE PAKETİ ONAYLAMAZSAN KESİNTİ UYGULANIYOR"

Hıza dayalı performans uygulamasını anlatan işçiler “15 saniye içerisinde gelen paketi onaylamazsak kesinti uygulanıyor. Yüzde 100 performans alan kimseyi bilmiyorum” derken bu uygulamanın kazaya davet çıkardığından bahsediyor. Sürekli uygulamaya bakılmasını isteyen şirket yönetiminin tutumundan tüm işçiler şikayetçi.

İşçiler angarya dayatmasına da tepkili. Tuvalet temizliğini kabul etmediği için hakkında tutanak tutulduğunu anlatan bir işçi, “İşimiz paketçilik ama her şeyi yaptırıyorlar; tuvaletleri dahi temizletmek istiyorlar. Yapmadığımız zaman hemen tutanak tutuluyor” dedi.

ŞİRKET, DİRENİŞİ KIRMAYA ÇALIŞIYOR

Ankara’da birden çok depoya sahip şirketin iş bırakan bölgeye diğer bölgelerden işçi çekerek direnişi bastırmaya çalıştığını anlatan işçiler

“Bütün bölgelerde aynı zamanda iş bırakmalıyız. Temsilcilerimizi seçip kendi aramızda birliğimizi güçlendirmemiz gerekiyor” diyerek tüm bölgelerdeki iş arkadaşlarını direnişe ve iş bırakmaya davet etti.

YEMEKSEPETİ BANABİ EMEKÇİLERİ NE İSTİYOR?

  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği için ekipmanların hızlı bir şekilde temin edilmesi.
  • 5 bin 500 TL net ücret.
  • Sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması.
  • İnsanca çalışma ve yaşama koşullarının sağlanması.
  • Angarya işlerin kuryelere yaptırılmaması.
ÖNCEKİ HABER

Canlı bomba listesindeki IŞİD'li kadına ceza çıkmadı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tüm bölümlerden, üç dekanın görevden alınmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa