04 Şubat 2022 09:47

CHP’li Özel: İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı

CHP'li Özgür Özel, 2021 yılında önceki yıla göre yüzde 15 artışla 307 kadın cinayeti yaşandığını belirterek "Bir an önce İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalama çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Fotoğraf: Cemil Seval/DHA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Soylu’nun "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı”nda yaptığı açıklamaları anımsatarak, "Bir an önce İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalama çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Soylu’nun 2021 yılında 307 kadın cinayeti yaşandığını açıkladığını belirten Özel, “2021 yılı boyunca devlet yetkililerinden İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddet vakaları ve kadın cinayetlerini engellemediği, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin kadın cinayetleri rakamını etkilemediği yalanını dinledik. Oysa İçişleri Bakanı’nın açıkladığı resmi verilere göre 2020 yılında 266 kadın cinayeti yaşanırken, 2021 yılında yüzde 15 oranında bir artışla 307 kadın cinayeti yaşandı." dedi. 

Özel, "İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı resmi veriler böyle olsa da sivil toplum kuruluşlarınca açıklanan verilen çok daha yüksek. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre şüpheli ölümlerle birlikte 2021 yılında 497 kadın cinayeti yaşandı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 19 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlandı, 1 Temmuz’da Türkiye, resmen İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı. Kadın cinayetlerine yönelik vakaları incelediğimizde, kadın cinayeti oranlarının İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkıldığı 1 Temmuz’dan itibaren daha da arttığı anlaşılmaktadır, Sivil toplum kuruluşlarınca açıklanan rakamların resmi verilerden de daha yüksek olduğunu düşünürsek, İstanbul Sözleşmesi’nin yaşattığı gerçeği bir kez daha rakamlarla da teyit edilmiş oldu. İstanbul Sözleşmesi’nin tek imzayla çıkılması kararı için Danıştay’a yaptığımız başvuru sırasında yaptığımız açıklamalar nedeniyle bizleri ‘yalancılıkla’ ve ‘utanmazlıkla’ suçlayan Süleyman Soylu, 2021 yılı rakamlarını açıkladığı toplantıda 2020 yılına ait verileri utancından açıklayamamıştır bile. Bir an önce kadına yönelik şiddetle ve kadın cinayetleriyle mücadele için İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da halk sokağa indi: Zamlar geri alınsın

SONRAKİ HABER

TDİ yönetimi İBB’ye devrettiği iskeleleri almak için 15 yıl sonra harekete geçti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa