05 Şubat 2022 05:42

Nevzat Ayan’ın fotoğraf arşivi belgesel oldu

Uşak’ta 40 yıldır fotoğrafçılık yapan Nevzat Ayan’ın 40 yıllık fotoğraf arşivi belgesele çevrildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özlem KARA
Uşak

Uşak’ta 40 yıldır fotoğrafçılık yapan Nevzat Ayan’ın 40 yıllık fotoğraf arşivi belgesele çevrildi. Torunu Yönetmen Nevra Ayan tarafından çekilen “12 Poz” filmi geçmişe kısa bir yolculuk yapmamıza da olanak sağlıyor. Uşak’ta çekilen 12 Poz belgesel filmi, İzmir’e de uzanıyor. Yönetmen Nevra Ayan, “Çocukluğum, o kasetlerle, kaset oynatıcılarıyla geçti. Benim için çok etkileyici görüntülerdi. Benim dışımda o görüntüleri başkaları da izlesin diye çektim” dedi. 

"KENDİ HAYALİMİ DE GERÇEKLEŞTİRDİM"

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3’üncü Sınıf Öğrencisi Nevra Ayan, ilk kısa filmle nasıl tanıştığını, dedesinin 40 yıllık arşivinden esinlenerek 12 Poz adı altında çekmiş olduğu belgesel filmine ilişkin bilgiler verdi. Ayan, “Benim kısa filmle tanışmam üniversiteye başladığım yıllarda, Uşak Uluslararası Kısa Film Festivali ile oldu. Orada çok başarılı kısa filmlerle tanıştım. İkinci sınıfa geçtiğimde artık bir kısa film yapabileceğimi fark ettim. Lisans ikinci sınıfta ilk kısa filmimi çektim. Onda da dedem oynuyordu. İkinci projem de ‘12 Poz’ oldu” dedi. 

Belgeselin çıkış noktasının dedesinin arşivi ve kamera kayıtları olduğunu söyleyen Ayan, “Ben o kayıtların içinde büyüdüm. Çocukluğum, o kasetlerle kaset oynatıcılarıyla geçti. Benim için çok etkileyici görüntülerdi. Benim dışımda o görüntüleri başkaları da izlesin diye çektim. Dedemin arşivini belgesel hale getirmek üniversite birinci sınıftan beri hayalimdi. Bu belgeseli çekerek hem kendi hayalimi hem de dedemin hayalini yerine getirdim. Belgesel için ulusal ve uluslararası film festivallerine başvurmak istiyoruz. Şimdiden iki uluslararası film festivalinden olumlu dönüş aldık” diye konuştu. 

"TORUNUM BENİ HAYALLERİME KAVUŞTURDU"

Fotoğrafçı Nevzat Ayan ise fotoğrafa olan merakının ilk kez babasının askerde çekilmiş olduğu negatif bir filmi renkli fotoğrafa dönüştürmek için başladığını belirtti. O günden bu yana fotoğrafla ilgilendiğini ve çekim yaptığını söyleyen Nevzat Ayan, filmleri, kasetleri atmaya kıyamadığını ifade ederek, şu an torununun kendi arşivini belgesel film haline getirmesinden büyük mutluluk duyduğunu ekledi. Ayan, “Torunum Nevra beni hayallerime kavuşturdu. 40 yıllık fotoğraf arşivimi ekranlara taşıdı. O yıllarıma geri gittim. Koskoca 40 yıl. Tesadüf müdür, kader midir? Bilmem ama Nevra’nın sinema bölümünü seçmesi çok güzel” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi basın emekçileriyle buluştu

SONRAKİ HABER

Yeni e’den “Kültür ve siyasette dinsel çember” dosyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa