06 Şubat 2022 03:17

Atık tesisini kaldırım ihalesi diye yapmışlar

Bakan Kurum, bir soru önergesine verdiği yanıtta İstanbul Başakşehir’de ikinci geri dönüşüm tesisine ilişkin ayrı bir ihalenin yapılmadığını, projenin kaldırım ihalesi kapsamında yapıldığını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Başakşehir’de ikinci geri dönüşüm tesisine ilişkin CHP’li Özgür Karabat’ın soru önergesine verdiği yanıtta, atık tesisi için ayrı bir ihalenin yapılmadığı, yollardaki bordür, tretuvar ve çeşitli inşaat işleri ihalesi kapsamında yapıldığını açıkladı.

İstanbul Başakşehir Belediyesinin ikinci geri dönüşüm tesisini Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi’nde kurduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, yüklenici firmanın bölgede pek çok iş yapmasına rağmen alana projenin künye bilgilerini gösteren tabela asılmadığını, hatta alanın mülkiyeti konusunda tartışmalı bir durumun söz konusu olduğunu, projenin yer altı su kaynaklarına etki edebileceğini Meclis gündemine taşımıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Karabat’ın soru önergesine verdiği yanıtta, projenin ihalesinin yapılmadığını kabul ederek inşaat işlerinin daha önce yol bordür ve tretuvar işleri için yapılan ihaleyi alan tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

Bir ton plastik atığın günümüzde yaklaşık 5 bin TL olduğunu belirten CHP’li Karabat, tesiste saatte 5 bin ton atığın ayrıştırma işleminin yapılacağını, 12 saat çalışması durumunda ise günde en az 60 ton atığın işleneceğini kaydetti. Plastiğin yanı sıra cam, naylon, kağıt ve demir gibi atıkların da ayrıştırılacağını ifade eden Karabat, “Günde 5 ton plastik geri dönüşümü olsa 25 bin TL, ayda da 750 bin TL yapar. Diğer atıkları da saymıyorum üstelik. Bu atıkları kimler ayrıştıracak, kimler taşıyıp nerelere satacaktır? Tesisin ihale ve inşaat süreci gibi bunlar da karanlıkta kalmıştır” dedi.

‘YAŞAM ALANLARINA YAKIN’

Yol yapım ihalesini alanlara, geri dönüşüm tesisi inşa ettirilmesinin yasal ve etik olmadığını söyleyen Karabat, “Açık alan inşaat metrekare maliyeti 5 bin TL, kapalı alan maliyeti de 10 bin TL’den başlıyor. Buradaki tesisin yapım maliyeti nereden bakarsanız bakın 20-25 milyon TL’yi buluyor. Bunun kesinlikle ayrı bir ihalesinin yapılması gerekirdi. Acaba burayı inşa edenle geri dönüşüm konusunda ticari bir iş birliği mi söz konusu” diye sordu. Ayrıca geri dönüşüm projesinin sportif amaçlı tesis, yeşil alan gibi sosyal tesisler için ayrıldığını belirten Karabat, projenin ilçede yaşam alanlarına çok yakın bir noktada yapıldığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Nafaka gerçekleri: "Çocuğum için nafaka istedim, ölümle tehdit edildim!"

SONRAKİ HABER

Aleyna, Ceylan, Serenay, Ezgi... Israrlı takip hepimizin derdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa